10 savjeta za mudru štednju

By , in Savjeti za štednju on .
mudri savjeti za ustedu novca

Januar je mjesec kada se pojavljuju svi neplanski troškovi, a s obzirom da su najavili kriznu 2020. godinu, trebali bismo povesti malo računa o štednji.

Kako se snaći? Iako će vam ovo možda na prvi pogleda izgledati glupo, barem pokušajte slijediti jednostavne savjete jer oni su barem besplatni.

Pospremajte za sobom

Možda vam se čini da ovo nema puno smisla, osim ako niste plaćali čistačicu, no uredan životni prostor uistinu vam može pomoći da ustrajete u svom planu štednje. Osim što ćete radije provoditi vrijeme u urednom nego u neurednom i prljavom prostoru, lakše ćete pronalaziti i stvari koje vam trebaju i nećete bespotrebno bacati novac na nešto što već imate, ali nemate pojma u kojem se kutu vašeg doma krije.

Ostanite kod kuće

Koncerti, kafići , restorani… Izlasci tope vaš budžet, u to možete biti sigurni. Ako vam je nužan financijski oporavak, ili želite uštedjeti koju kunu, pozovite prijatelje k sebi, posudite film u videoteci (ili ga skinite s torrenta), kuhajte sami, učlanite se u knjižnicu… Čitajte, pletite, šijte, surfajte netom… što god… samo ne izlazite van, jer trgovine vrebaju na svakom uglu.

Napravite zalihe

Bez obzira imali škrinju ledenicu ili svega dvije ladice za smrzavanje hrane, napunite ih. Naime smrznuta hrana vam se neće pokvariti, uvijek ćete imati nešto pri ruci – meso, ribu ili povrće – a obrok ćete moći nadopuniti po želji. Uostalom, ako pretjerate u nakuhavanju, hranu uvijek možete smrznuti i ostaviti za neki drugi dan.

Nemojte poludjeti!

Ne dajte da vas blagdani i druga slavlja ponesu. Naravno da nitko od vas ne traži da se odreknete slavlja i čašćenja, ali ne pretjerujte. Nema potrebe da svom mezimcu za prvi rođendan unajmite klauna…

Uvedite džeparac

Rasporedite svoje prihode i svakom članu obitelji dijelite dnevni ili tjedni džeparac. Tako će svi znati kojom svotom novca raspolažu i bit će pažljiviji pri trošenju.

Prakticirajte rutinske preglede

Bolje spriječiti nego liječiti, stara je narodna uzrečica. Dakle idite na redovite preglede kod zubara ili okulista ako imate problema s vidom, auto redovito vozite na pregled, a provjeravajte i kućanske aparate te instalacije. Uz to bi bilo dobro naučiti izvoditi i neke sitne popravke.

Uradite sami!

Neke stvari su puno jednostavnije nego se čine. Ne morate za svaku sitnicu zvati majstora. Sami oličite stan ili ogradu, postavite luster, sastavite kauč ili ormar… Počnite na prozoru uzgajati začinsko bilje, sami dizajnirati (i šivati) odjeću…

Čuvajte energiju

O tome ste već sigurno dosta čuli, no ako pametno trošite energiju, to će se osjetiti na računu. Zato ne pretjerujte s hlađenjem i grijanjem. Ako po stanu usred zime hodate bosi i u kratkim rukavima, očito ste pretjerali s grijanjem, ili ako se po ljeti morate obući da se ne prehladite, mogli biste malo ugasiti klima-uređaj. Provjerite instalacije, ako vam kapa slavina, promijenite gumicu, ili što je već potrebno. Time radite uslugu ne samo sebi već i našem dragom i jednom planetu.

Poplaćajte sve račune

Svako dugovanje je problem. Još kad krenu kamate ili isključenja, stvarno ste u problemu. Zato na vrijeme pokrijte sva dugovanja i skinite taj kamen sa srca.

Ne trošite ono što nemate

Krediti, kartice, zajmovi… zaboravite ih, osim ako ne kupujete stan ili auto. Ne trošite novac koji nemate i ne uvaljujte se u dugove. Ako kupujete čizme na šest rata, dobro razmislite trebaju li vam i jesu li možda izvan vaših mogućnosti.

Preporučujemo još