Kako uštedjeti novac (a da ipak imate život)

By , in Savjeti za štednju on .
Kako uštedjeti novac (a da ipak imate život)

Ukoliko izmjenite neke od vaših životnih navika možete znatno da poboljšate vašu ušteđevinu…

Prema najnovijem istraživanju sajta CareerBuilder, 40% populacije od 18-34 godina živi od plate do plate, a u tih 40% većinu čine žene. Kako je štednja, odnosno čuvanje novca zabavno koliko i odlazak kod zubara, mi smo okupili eksperte koji su nam dali nekoliko savjeta kako da uštedimo, a da se ne odričemo bitnih stvari koje život znače.

1. ZAMIJENITE ODJEĆU SA PRIJATELJICAMA

Znate onaj top što ste kupili prije nekoliko mjeseci, onaj koji ste obukli jednom i više vam iz nekog razloga nije stajao kako treba? E pa i vaše prijateljice imaju iste takve krpice koje više ne nose. Eto razloga da organizujete razmjenu garderobe. Evo kako razmjena funkcioniše: Svako ponese gomilu garderobe, koje želi da se riješi, i onda trgujete između sebe. Usput možete i odlično da se zabavite.

2. GRUPNA KUPOVINA

Ako imate blisku grupu prijateljica i sve zajedno dijelite isti ukus i konfekcijski broj, razmislite o mogućnosti da sve zajedno date nešto novca kako biste kupile jedan nevjerovatno lijep i nevjerovatno skup komad odjeće, koji tokom sezone možete da dijelite.

3. ODVOJITE MALO NOVCA

Iako ne možete da se pohvalite velikom platom, uvijek odvojite mali dio svojih primanja i uplatite ga na poseban račun. Na primjer od svake plate odvojte 20 evra ili više. Nevjerovatno je, ali istinito – ta cifra vam uopšte neće nedostajati, a pri tom ćete i uštedjeti pristojnu sumu.

4. TRETIRAJTE SVOJU GARDEROBU SA POŠTOVANJEM

Što vam se garderoba prije istroši to ćete prije morati da je zamijenite, da biste to izbjegli, probajte neke od sljedećih trikova:
Garderoba koja ima rajsferšlus, pere se zakopčana, kako rajsferšlus ne bi cijepao ostalu garderobu koja se nalazi u veš mašini. Stvari čuvajte na policama, prije nego na ofingeru, pošto koža i još neki materijali od visenja mogu da se razvuku. Crne stvari perite tek nakon što ste ih nosili bar dva puta, osim ako nisu stvarno prljave.

5. POTROŠITE NOVAC ZA NEŠTO VELIKO

Pronađite načine da uštedite na duge staze. Na primjer: Ukoliko ste opasno zavisni od espresa koji tako dobro prave u lokalnom kafiću, možda je na duge staze jeftinije da sebi kupite kvalitetan aparat za espreso i tako uživati u omiljenoj kafi u udobnosti svog doma.

6. KUPUJTE PAMETNO

Većina prodavnica pravi nevjerovatne popuste na svoje proizvode pred kraj sezone, jer prave mjesta u prodavnici za nove kolekcije. A gomila te odjeće može da se nosi i u sljedećoj sezoni. Na primjer ljetnja haljina, može se lako nositi i zimi uz odgovarajući kaput i debele helanke.

7. STALNO SE PODSEĆAJTE
Možda izgleda smiješno, ali postavljanje podsjetnika u novčanik će vam mnogo pomoći. Čim otvorite novčanik neka vam na malom papiriću piše “nastavi da štediš za taj automobil iz snova” ili šta god namjeravate da kupite.

8. UŠTEDITE I NA IZLASCIMA
Možda stvarno možete sebi da priuštite izlazak samo jednom nedjeljno, tako da to sebi zacrtajte kao cilj i držite se toga. Ukoliko ne želite da svoje izlaske svedete na jednom nedjeljno, onda uveče svoja pića miješajte sa kiselom vodom, tako ćete uštedjeti, a nećete se ni previše napiti i uraditi neke stvari zbog kojih ujutru možete zažaliti.

Preporučujemo još