20 malih savjeta s kojima možete da uštedite mnogo

By , in Savjeti za štednju on .
20 malih savjeta s kojima možete da uštedite mnogo

Veliki broj ljudi misli da je štednja moguća samo ljudima sa visokim primanjima, ali griješe. Ipak, postoje i “mali trikovi” koji su primenjivi u svakodnevnom životu a koji nam, na duže staze, olakšavaju plaćanje, ali i pune kasu. “Blic” je izračunao da od prosečne plate (nešto više 45.000, u avgustu ove godine) možete poprilično da uštedite, ako korigujete potrošnju iz neke od stavki koje vam predlažemo.

Pojedine cifre će vam se možda učiniti ogromnim. Ipak, imajte na umu da je u pitanju godišnja ušteda, i da ona na mesečnom nivou ne deluje impozantno, a itekako je značajna kada je pomnožite sa 12.

1. Ne nervirajte se za volanom (godišnja ušteda 22.200 dinara)

Ako vozite brže i nervoznije, trošićete litar do dva goriva više na 100 kilometara. Mi smo izračunali da ford fokus (2005. godište) troši šest litara u gradu normalnom vožnjom, a i do sedam litara “nervoznom” (nagla kočenja, naglo kretanje, brža vožnja). Prosečan automobil u toku godine pređe oko 15.000 kilometara godišnje, što znači da bi godišnja ušteda normalnom vožnjom bila 180 evra, odnosno približno je jednaka troškovima jedne registracije automobila.

2. Bez dodatnog tovara i klime u automobilu

Smanjite nepotrebni tovar. Nemojte nositi stvari na krovu automobila, osim ukoliko baš nije nešto od izuzetne važnosti. Ogromni krovni nosač, čak i ako na njemu ne nosite ništa, znatno povećava potrošnju goriva. Ako vam nije neophodna, isključite klimu jer povećava potrošnju.

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, klima u automobilu troši 18 odsto goriva. Na godišnjem nivou kod benzinskih motora donosi dodatnu potrošnju od 5,4 odsto, dok je taj procenat kod dizelaša upola manji, posebno u gradskim uslovima.

3. Kupujte na aukcijama

Najveći izbor imate na internet aukcijama i licitacijama, poput onih na sajtu “Ibej”. Međutim, iste organizuju i razne domaće institucije, pa je tako izvesni čika Mile na aukciji Ambasade SAD kupio nekoliko kopir aparata za 900 evra (to je inače cena jednog). Veoma su zanimljive i licitacije robe koju zapleni Poreska uprava Srbije, gde ajfon može da se kupi za 50 evra.

4. Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

EPS redovnim platišama odobrava popust od pet odsto ako račun plate do 25. u mesecu. Popust od pet odsto za plaćanje računa do 15. u mesecu ostvaruju i korisnici beogradskog “Infostana”, a redovne platiše imaju pravo i na jeftinije karte za pozorište.

Za stan od 60 kvadrata “Infostan” je mesečno oko 8.700 dinara. Sa pet odsto popusta, redovne platiše “Infostan” svakog meseca košta 435 dinara manje. Godišnje to je 5.220 dinara uštede. Račun za električnu energiju je oko 4.000, a sa popustom iznosti 200 dinara manje, odnosno 2.400 godišnje.

Ukoliko dobijete parking kaznu u Beogradu, trebalo bi da je platite u roku od osam radnih dana, jer će vas onda koštati upola manje – 935 dinara, umesto 1.870. Mada, zarad štednje pazite da ne napravite nijednu.

5. Deponujte novac u banku nakon svake plate (godišnja ušteda 48.000 dinara)

Ako odvajate deset odsto svoje plate, to je odlično, ali, na početku, možda i nije tako lako izvodljivo. Počnite sa jedan odsto ako je to sve što trenutno možete da priuštite, ali nikako nemojte preskakati mesece kada je u pitanju deponovanje novca u banku. Dodajte novac koji deponujete na štednu knjižicu svojim mesečnim toškovima. Neka to postane finansijska obaveza. Možda možete dogovoriti sa bankom preko koje primate platu da vam od svake plate jedan deo automatski prebace na štedni račun. Ako je vaša plata 40.000, 10 odsto od plate iznosi 4.000 dinara.

6. Investirajte

Investiranje se mnogima čini previše kompleksnim, ali to je predrasuda.

Ulaganje u životno osiguranje, dodatni penzioni fond, kupovina investicionih jedinica itekako se isplate. Kako vreme prolazi, možete se posvetiti složenijim investicijama, ali je bitno početi sa investiranjem.

7. Stavite ušteđevinu u banku (godišnja zarada 2.700 dinara)

Kamate na štednju su drastično pale poslednjih godina, ako imate novac svakako vam se više isplati da ga stavite u banku, makar i sa kamatom ispod jedan odsto, nego da rizikujete držeći ga u kući. Kamata na štednju je 0,5 odsto. Štedeći u banci 5.000 evra, godišnje ćete zaraditi 22 evra. Taj iznos se duplira, ako imate bebu i stavite novac na “bebi štednju”, gde su i kamate najviše – do 1 odsto godišnje.

8. Plaćajte gotovinom

Kada idete u prodavnicu, trudite se da plaćate gotovinom. Kada plaćate karticom, nemate osećaj da trošite novac, i to je upravo ono što dovodi do neplaniranog troška. Kada plaćate gotovinom, imate “opipljiv” uvid u novac koji trošite.

9. Popravite slavine (godišnja ušteda 1.080 dinara)

Verovali ili ne, neispravna slavina, osim što vas nervira jer non stop kaplje, može skupo da vas košta! Ako za minut izbaci samo deset kapi, mesečno će iznostit 170 litara vode, što je godišnje preko 2.000 litara. Dva kubika vode mesečno koštaju 90 dinara, pa je ušteda više od 1.000 dinara godišnje.

10. Ne bacajte stvari, prodajte ih

Bilo da je u pitanju mobilni telefon, ili detetov bicikl, mnogo predmeta koje posedujete imaju svoju vrednost. Korišćen Ajfon 6 se recimo može prodati za 300 evra ukoliko je u dobrom stanju. Mogu se koristiti mnogi programi za prodaju putem interneta kako bismo ipak zaradili na onome što nam više ne treba.

11. Birajte jeftinija mesta za noćne izlaske

Ukoliko želite da idete u bioskop ili pozorište, proveravajte redovno kada su popusti, jer se može desiti da pogledate dva filma ili predstave za istu svotu novca koju biste iskoristili bez popusta.

12. Čitajte knjige i magazine na internetu

Ne morate uvek da kupujete knjige, jer se često mogu pronaći u PDF formatu, posebno klasici. Ukoliko imate pametni telefon ili tablet, nema mnogo razlike u držanju knjige ili gedžeta, sve dok je interesovanje za knjigu veliko. Kupovinom specijalizovanog gedžeta za čitanje, poput “Kindla” otvaraju vam se vrata kupovine e-knjiga koje su obično višestruko jeftinije od papirnih verzija.

13. Odredite nedeljnu sumu novca za trošenje

Na osnovu novca koji zarađujete, napravite nedeljnu računicu koliko vam je novca potrebnoo za trošak i dajte sve od sebe da se u nju uklopite. Čest je slučaj kupovine nepotrebnih stvari kojih nismo ni svesni.

14. Štedite struju (godišnja ušteda 28.800 dinara)

Građani koji struju koriste po jeftinijoj tarifi mesečno mogu znatno da umanje račun, pod uslovom da mnoge stvari rade nakon ponoći. U Srbiji jeftinija tarifa za struju počinje da važi u zavisnosti od grada, počinje između 22 sata i ponoći, a obično traje osam sati. Savete za smanjenje računa pročitajte ovde.

Struja po jeftinijoj tarifi smanjiće vam mesečni račun i do 40 odsto. Tako da će račun od 4.000 mesečno, može biti uzmanjen za 1.600 dinara – na 2.400 mesečno.

15. Važan je kvalitet, ne kvantitet

Ovo se odnosi na robu široke potrošnje – odeću, hranu, elektronske uređaje i mnogo toga drugog. Nekada izbor kvaliteta nad kvantitetom može da vam uštedi mnogo. Ne samo da ćete biti lepše obučeni i imati bolji telefon, već će vam te stvari trajati duže, odnosno cena kvalitetne stvari koju nosite godinama, po nošenju će biti mnogo manja nego kod neke jeftine krpice koja propadne posle 10-tak “izlazaka”.

16. Ugasite kartice, a posebno dozvoljeni minus (godišnja ušteda 18.000 dinara)

Dozvoljeni minus je jedna od najkorišćenijih bankarskih usluga. Ipak, kamata na dozvoljeni minus je velika, pa ako ga koristite godinu dana ona doseže trećinu odobrenog prekoračenja.

– Ako je klijent u punom minusu, mesečno mu se na kamatu uzima minimum 1.500 dinara – objašnjavaju bankarski službenici

17. Kupujte na veliko

Nije teško biti obavešten kada su akcije i popusti. Obično vas katalog sa popustima sačeka u poštanskom sandučetu, u novinama, ali i u izlozima marketa. Kada su akcije, raspon cena je toliki da kilogram istog mesa košta i po dvesta dinara više, u zavisnosti od toga gde kupujete.

18. Nosite ručak na posao (godišnja ušteda 61.200 dinara)

Recimo da na naručivanje i kupovanje brze hrane dnevno u proseku dajete 400 dinara. Na 24 radna dana mesečno ćete na hranu izdvojiti minimum 9.600 dinara. Godišnje ta cifra dostiže više od 115.000. Za ručak spremljen kod kuće (artikli s pijace i iz radnje, spremanje više obroka odjednom) mesečno će vam trebati oko 4.500 dinara, a razlika je ogromna.

19. Umesto kolima, na posao autobusom (godišnja ušteda 35.700 dinara)

Ako uzmemo da do posla imate 12 kilometara u jednom pravcu, a radite 24 dana u mesecu, vaš automobil će preći 600 kilometara mesečno. Za toliku kilometražu, potrebno vam je 36 litara goriva, odnosno 5.000 dinara. Registracija automobila je oko 15.000 hiljada (1.250 dinara mesečno). Ako saberemo mesečnu potrošnju goriva i novca za registraciju, dolazimo do iznosa od 6.250 dinara. Mesečni parking, ako ne živite u istoj zoni gde radite, košta 6.000 dinara, pa se tako vaša ukupna potrošnja penje na 12.250 dinara mesečno. S druge strane, “busplus” personalizovana karta košta 3.275 dinara.

Godišnje, na automobil (i to samo ako ga vozite na relaciji kuća-posao-kuća) potrošite 75.000, a na “busplus” kartu 39.300 dinara.

20. Povoljniji paketi za mobilni telefon (godišnja ušteda 18.000 dinara)

Proučite dobro svoje pakete za mobilni telefon. Pogledajte, možda postoje povoljniji paketi. Ako ste uzeli nov telefon na ugovor od dve godine, nakon isteka dve godine nemojte uzimati novi telefon, nego umesto njega, smanjite mesečni račun za 50 odsto.

Ako vam je mesečni račun bio 3.000 dinara, godišnje ste za mobilni telefon plaćali 36.000. Ipak, ako “preskočite” kupovinu novog telefona i smanjite račun na 50 odsto, godišnje ćete za svoj račun izdvajati 18.000 dinara.

Preporučujemo još