3 načina kako da uštedite novac ukoliko nemate veliku platu

By , in Savjeti za štednju on .
stednja novca uz malu platu

Ukoliko mnogo trošite novac i ako vam je to postala navika, neće vam biti lako da počnete sa štednjom. Međutim, ponekad moramo da kupimo neophodne stvari i bilo bi lepo imati neku ušteđevinu. Mi vam predstavljamo tri jednostavna, a efikasna načina da uštedite novac za kratko vreme, čak i ako ste navikli da puno trošite. Verujte nam, mnogo je lakše nego što ste mislili.

1. Štednja u fazama

Ova metoda koristi godinu od 52 nedelje. Poenta je da svake nedelje uštedite više nego prethodne. Na primer, počnite sa 5€. Sledeće nedelje, ostavite sa strane 10€, onda 15€. Poslednje nedelje u godini, sklonite 260€. Do kraja godine, uštećete 6 890€. Ova metoda funkcioniše samo ako redovno ostavljate novac i ne trošite ga. Ako vam je suviše teško, smanjite količinu novca i ostavljajte novac svaki mesec, umesto svake nedelje.

2. Kupujte i štedite

Ova jednostavna metoda će vam pomoći ne samo da uštedite novac, već i da pratite svoje troškove. Poenta je da od svake kupovine odvojite određeni procenat sa strane. Na primer, odlučili ste da ostavljate sa strane 10% od svake kupovine. Džemper koji košta 30€, uštedeće vam 3€ . Ako potrošite 150€ mesečno, uštedećete 180€ godišnje. Možete odlučiti sami da li ćete odvajati novac od svake kupovine ili samo od onih iznad određenog iznosa.

3. Pretvaranje loših navika u štednju

Poenta ove metode je ostavljanje sa strane fiksne svote novca za svaku lošu naviku koju imate. Recimo, konstantno kasnite na posao ili propuštate termine u teretani. Odvojite 1€ , 3€ ili čak 20€ . Sami odredite visinu kazne. Najvažnije da je da to uradite na početku i da je ne smanjujete. Ova metoda će vam pomoći da se rešite loših navika i istovremeno uštedite novac. Na primer, ako ostavljate sa strane 20€ svakog meseca, do kraja godine ćete uštedeti 240€.

Preporučujemo još