5 savjeta za kupovinu novog namještaja

By , in Pametna kupovina on .

Za većinu nas kupovina namještaja predstavlja ne samo finansijski nego i mentalni napor jer osim što moramo uložiti više novca, odabrani komadi trebali bi nam služiti više godina i sve to vrijeme izgledati dobro. S obzirom na te zahtjeve nije neobično da želimo biti apsolutno sigurni u svoj odabir prije nego što kupimo novu sofu ili kuhinjski sto.

Pitanje koje se nameće u slučaju kupovine je kako možemo znati da je to zaista najbolji izbor? Pročitajte u nastavku pet praktičnih savjeta koje od sada nadalje primjenjujte pri svakoj kupovini i vaš će vam novčanik biti zahvalan!

Velike komade kupite prve

Namještaj kupovina

Kada se pokušavate držati određenog budžeta glavno pravilo je da velike investicije odradite prve! U svijetu uređenja to znači da ćete svoj prostor opremiti velikim komadima namještaja prije nego počnete kupovati dodatke i ukrase. Tako će vaša prostorija biti odmah funkcionalna, makar vam trebalo malo duže da je dovršite detaljima koji vam se sviđaju.

Najjednostavniji način kako odrediti prioritete je da napravite dvije liste. Prva treba uključivati sve predmete i komade koje želite imati u svojoj prostoriji. Zatim iz te liste izdvojite najnužnije komade po redoslijedu važnosti te uključite i cijene u svoju listu. To će vam jasnije pokazati u kojoj će mjeri koji komad iscrpiti vaš budžet, te će vam takođe pomoći da odredite ciljeve po pitanju štednje.

Nemojte zaobilaziti korištene predmete

Polovan namještaj

Ukoliko imate ograničen budžet ne biste se trebali ustručavati da razmotrite i polovan namještaj kojim možete opremiti svoj dom za djelić cijene koju biste inače potrošili u radnjama. Za kupovinu polovnog namještaja trebaće vam malo strpljenja, ali može vam se dogoditi da kupite apsolutno predivan komad u gotovo savršenom stanju jer se prethodni vlasnik seli i mora se u kratkom roku svega riješiti!

Svima su nam dobro znani internet pretraživači na kojima možemo pretraživati ponudu na nivou države, ali i inostranstva, a sada postoje i aplikacije koje vam javljaju kada neko u vašem kvartu prodajte stvari koje im više ne trebaju.

Izmjerite sve (najmanje) dva puta

mjerenje namjestaja

Svi koji su ikada kupili veći komad namještaja bez prethodne pripreme potvrdiće vam koliko je važno dobro izmjeriti ne samo komad namještaja u radnji, nego i samo mjesto gdje će vaš odabrani komad stajati, a da o otvoru kroz koji taj namještaj mora proći ni ne govorimo.

Preporučljivo je zato prvo otići u izvidnicu u prodavnicu i dobro zabilježiti mjere željenog komada pa kada dođete kući provjeriti funkcionišu li te mjere u vašem prostoru. Poslužite se komadom špage koji ste odsjekli u skladu s mjerama vašeg novog komada te ga položite u prostor kako biste dobili bolji utisak kako će vaš namještaj funkcionisati u enterijeru te koliko ćete imati mjesta za hodanje jednom kad postavite svoje nove komade.

Dva puta provjerite svoj odabir boja

Boja namještaja

Kalibracija naših monitora može izmijeniti boju koju gledamo na ekranu računara, a to često čini i rasvjeta u salonu namještaja. Imajte to na umu prilikom kupovine pa zatražite uzorke koje možete pozajmiti te poslije vratiti u radnju kako biste provjerili hoće li boja vašeg novog kauča zaista izgledati kako ste zamislili u vašem prostoru i hoće li se slagati s ostatkom vašeg enterijera. U slučaju da trgovina u kojoj ste planirali kupiti svoj novi namještaj nema uzorke, provjerite recenzije na internetu prije nego se zaista odlučite.

Preporučujemo još