8 najboljih načina da uštedite novac

Bez obzira na visinu mjesečnih primanja, broj i raznovrsnost izvora prihoda, svakome je u određenoj mjeri potrebna kontrola troškova i plan za raspoređivanje sredstava. Kada shvatite gdje trošite više od potrebnog i nađete način da to promijenite, uspjećete da uštedite i za neke nove potrepštine. Ili zadovoljstva.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
finansije

Prema riječima finansijskih stručnjaka, 10 odsto ukupnih mjesečnih prihoda treba uštedjeti i odmah pri prilivu novca taj iznos skloniti sa strane, piše Foresighter. Za preostalih 90 odsto sredstava postoje savjeti i preporučene strategije kako ih najefikasnije raspodijeliti. Postavlja se dodatno pitanje kako uštedjeti novac, i to na svakodnevnom nivou, bilo za planirane bilo za neplanirane buduće izdatke?

Kontrola potrošnje električne energije

Račun za struju obračunava se mjesečno. Osnovni način za uštedu na ovom nivou je korišćenje jeftine tarife za struju. Tačan termin aktiviranja jeftine struje najbolje je provjeriti na samom brojilu. Navedeni termini jeftine struje važe tokom cijele godine, bez obzira na vjerske i državne praznike, i slično. Razlike u naplati postrošene između jeftine i skuplje struje su velike: za istu količinu potrošene energije pri skljupljoj struji platićete četiri puta više nego za istu količinu potrošenu tokom jeftine tarife.

Za ovu uštedu dovoljno je uključivati određene aparate upravo tokom navedenih osam sati, na primjer mašine za pranje i sušenje veša, mašinu za pranje sudova, bojler. Odloženi start rada na modernim kućnim aparatima omogućava da uređaj počne sa radom iako vi spavate ili niste prisutni u domu. Nekoliko sati peglanja tokom jeftine tarife takođe može osjetno uticati na račun. Punjenje baterija na malim kućnim uređajima, koje je potrebno gotovo svakodnevno, može da se vrši i poslije ponoći.

Prije izlaska iz kuće ugasite sve uređaje

Tu spadaju računar, televizor, klima uređaj, sijalice. Aparati za kafu, fenovi za kosu, mikseri i slično, ne moraju da budu uključeni u utičnicu osim kada ih koristite, pa praktikujte da vam što više utičnica bude oslobođeno. Provjerite s vremena na vrijeme da li vrata frižidera i zamrzivača dobro dihtuju, na koju temperaturu su podešeni, kao i nivo leda na zidovima zamrzivača koji ne treba da bude deblji od 5 cm.

Prilikom pripremanja hrane, odaberite ringlu koja odgovara površini posude koju koristite

I po isključenju, ringla emituje toplotu, tako da ne mora da bude uključena do samog kraja pripremanja hrane. Koristite poklopce za šerpe: smanjićete vrijeme kuvanja, toplota i para će se zadržavati, a hrana će više zadržati aromu i ukus. Kada koriste rernu, pokušajte da na više nivoa ili dijelova suda istovremeno pripremate nekoliko vrsta hrane. Štedljive sijalice u trenutku kupovine koštaju više od obličnih, ali će se razlika nadomjestiti u vašu korist kroz duže trajanje štedljivih sijalica i manju potrošnju električne energije. Nekad je bolje uložiti više novca u početku, a isplativost će se pokazati kroz vrijeme.

Klimu instalirajte van direktnog dometa sunca

Ne otvarajte prozore kada je uključena. Ukoliko je uključena kad legnete da spavate, podesite da se isključi u određenom trenutku. Koristite zavjese da zamračite prostoriju tokom najtoplijeg dijela dana, kako se prostorija ne bi dodatno zagrijavala.

Kvarovi na uređajima mogu da budu jako nezgodni, dodatni dijelovi su potencijalno skupi, pa popravke vršite na vrijeme, čim primjetite da sa uređajem nešto nije u redu. Kada su u pitanju elektični uređaji, električne instalacije i vodovodne cijevi, reagovanje na prve znake kvarova sačuvaće vam novac, vrijeme i živce. Takođe, za kupovinu tehnike pratite  akcije velikih prodajnih lanaca, ušteda može da bude jako velika!

Ne kupujte i ne pripremajte velike količine hrane odjednom

Kada je kupovina hrane u pitanju, najbolje je ići u ciljanu i isplaniranu nabavku. Isplanirajte šta ćete da spremate u narednih nekoliko dana, koje namirnice su vam potrebne i koje od njih je potrebno kupiti. U marketima je ponuda hrane velika, a ukoliko uzmemo u obzir i djelotvornu psihologiju prodaje u ovim objektima, vrlo lako može da se desi da kupite mnogo više od onoga što vam je u datom trenutku zaista potrebno. Zbog toga je tačan spisak i njegovo praćenje dobar mehanizam kupovine i uštede.

Provjerite šta vam je od hrane ostalo u frižideru, špajzu, policama, kuhinjskim elementima. Često i zaboravimo da smo baš kesicu nečega što nam je sada neophodno stavili negdje sa strane. Kupovina u radnjama zdrave hrane i na pijaci u velikoj mjeri može da dovede do uštede budžeta, a i zdravije ishrane.

Kada već pripremate obroke u svom domu, pripremite jedan ili dva da ponesete na posao. Svakodnevna kupovina hrane na poslu je veliki trošak koji se „ne osjeti“ jer se po malo novca troši na obrok svakog dana, ali kad saberete sve račune na kraju mjeseca, cifra ne bude mala. Obrok koji sami pripremite i ponesete manje će vas koštati, a biće i tačno po vašem ukusu.

Koristite kvalitetne vakum posude i folije za čuvanje hrane. Ono što se sada ne pojede uz adekvatno odlaganje sačuvaće ukus i svježinu za kasnije.

Posmatrano iz finansijskog ugla, popusti u velikim marketima su prednost pri kupovini hrane, ali obratite posebnu pažnju na namirnice koje imaju rok trajanja!

Planirajte putanju vožnje

Kada idete kolima da ispunite neku obavezu, razmislite da li usput možete obaviti još nešto. Isplanirajte putanju tako da bude najkraća i najefikasnija u skladu sa obavezama koje imate. Razmislite o automobilu koji imate: da li je održavanje istog preskupo za vas? Da li je bolje da ga zamijenite za neki koji troši manje goriva, ili neku drugu vrstu goriva? Ukoliko puno putujete, prilagodite svoje prevozno sredstvo realnim finansijskim mogućnostima.

Zajednički prevoz i podjela troškova među ljudima koji žive i rade u istim ili dijelovima grada je sve zastupljeniji. Nije ni čudo, s obzirom na smanjenje troškova prilikom svakodnevnog transporta.

Smanjite broj bankovnih kartica i mjesečnih pretplata

Banke naplaćuju održavanje računa, transakcije, podizanje novca sa bankomata, razne provizije… Vodite evidenciju i vidite koliko novca vam banka mjesečno naplaćuje samo za ove usluge. Raspitajte se o cijeni istih usluga kod drugih banaka i odlučite koja vam najviše odgovara. Ukoliko imate više bankovnih kartica, otkažite sve osim onih sa kojih najčešće vršite transakcije.

Kreditne kartice koje omogućavaju beskamatno plaćanje na rate su dobra finansijska olakšica, dok se ne pretjera u njihovom korišćenju. Uzmite u obzir koliko rata plaćate odjednom, kako ukupni mjesečni izdatak na kupljene stvari ne bi bio preveliki. Kada plaćate na rate, trošite novac koji ćete tek imati, pa budite sigurni da ga trošite na neophodne i postojane stvari.

Naravno, najveća olakšica i prednost kada pričamo o bankarstvu je online banking. U većini banaka plaćanje online je besplatno, a ako se plaća provizija je manja nego prilikom fizičkog plaćanja računa u bankama. Naravno, dodatni plus je što račun možete platiti bilo kada bez čekanja u redu.

Da li čitate sve  magazine i novine na koje ste mjesečno pretplaćeni? Mogu li isti da se čitaju na Internetu besplatno? Provjerite da li ovaj trošak možete da eliminišete.

Ne uzimajte prevelike internet i mobilne pakete

Situacija sa internet provajderima je slična kao sa bankama – postoji ih puno, imaju različite akcije i promocije za postojeće i potencijalne klijente, nude različite pakete usluga i različito ih naplaćuju. Dobro se informišite o cijenama i kvalitetu ovih usluga prije potpisivanja ugovora. Račun za korišćenje interneta je jedan od mjesečnih, pa ga uskladite sa ostalim fiksnim troškovima.

Prilikom kupovine telefona i potpisa ugovora, zapitajte se: koliko mi je zaista potrebno mjesečno minuta, poruka i megabajta? Da li bi, za nijansu slabiji po karakteristikama, ali znatno jeftiniji mobilni uređaj, meni odgovarao? U skladu sa realnim potrebama na jednoj, i već postojećim mjesečnim izdacima na drugoj strani, odllučite se za pravog operatera i odgovarajući paket. Umrežavanje sa porodicom i/li prijateljima je takođe način uštede.

Određivanje realnih prioriteta pri kupovini

Prilikom svake kupovine, odredite sebi realne prioritete. Razmislite koliko vam je neki proizvod ili usluga zaista potreban u datom trenutku. I, da li imate vremena da sačekate neku bolju ponudu, akciju, sniženje? Kakvi su vam ostali troškovi? Imate li prostora za još jedan finansijski izdatak?

Kada naiđete na akcije “2+1” ili “3+1”, “kupiš x dobiješ y gratis”, prije stavljanja proizvoda u korpu provjerite da li ga već posjedujete. Ako je odgovor da, u kojim količinama? Hoćete li stići sve na vrijeme da potrošite, kada je riječ o namirnicama sa određenim rokom trajanja? Na primjer, toalet papir, salvete, maramice mogu da se nagomilaju, ali će se sigurno u jednom trenutku i ta zaliha smanjiti. Dakle, kupite ono što ćete moći da potrošite.

Budite svjesni trikova prodavaca

Njihov posao je da vam prodaju što više proizvoda ili usluga, i to po što višoj cijeni. Pregledajte video tutorijale, pročitajte članke ili knjige o psihologiji prodaje, i postanite svjesni uticaja koji se vrše na svakog pojedinca, na sve te „začkoljice“ koje utiču na vašu odluku. Naravno, nemojte svaki vid ljubaznosti tumačiti kao čisto nametanje prodaje, i ljubaznost je prodavcima u opisu posla. Takođe, informišite se o pomenutoj psihologiji prodaje koja se primjenjuje u marketima. Zašto su hljeb i mlijeko na potpuno različitim dijelovima objekta? Da biste, dok idete u kupovinu po ta dva proizvoda, prošli pored grickalica, sokova, mesnih proizvoda, čokolada… i „slučajno“ se sjetili da vam je potrebno sve po malo, a ne samo hljeb i mlijeko. Kada je čovjek informisan i upućen, lakše se „brani“ od ovih planskih strategija prodaje na veliko.

Redovno plaćajte račune i izmirujte svoje finansijske obaveze

Uz planiranje obaveza i troškova, važna je i disciplina. Kašnjenje sa plaćanjem može da ima brojne posljedice, što pravne što finansijske. Kada se nakupi nekoliko neplaćenih računa, teže je odjednom izdvojiti veću sumu novca nego planski manju svotu svakog mjeseca. Prilikom neplaćanja mjesečnih računa mobilni operater ugasiće vam račun na mobilnom telefonu ili internet i kablovsku, pa će se na stvoreni dug dodati i provizija za ponovno priključenje koja iznosi nekoliko desetina maraka. Nemojte dozvoliti sebi da vas neka kompanija, ili država, prema kojoj imate obavezu plaćanja računa i dozvolu za kašnjenje od nekoliko određenih mjeseci tuži jer ste prekoračili dozvoljeni period za izmirenje duga.

Važno je obratiti pažnju i na prekoračenje nedozvoljenog minusa u banci. Kamate za ove dugove su velike, a ukoliko dug ne izmirite u roku od 60 dana vaš slučaj biće prijavljen Kreditnom birou.

Poznavajući svoje novčane prihode i rashode, primijenite neke od pomenutih savjeta i vodite evidenciju o troškovima i uštedi. Fokus treba da bude na kontinuiranim  neizbježnim finansijskim obavezama i da se radi na tome da se one umanje. Ali, sa druge strane, “novac curi” na potpuno sporedne i manje bitne stvari. Kada shvatite gdje trošite više od potrebnog i nađete način da to promijenite, uspjećete da uštedite i za neke nove potrepštine. Ili zadovoljstva.

Preporučujemo još