Bezbedna kupovina na Internetu – 9 saveta

By , in Pametna kupovina on .
online bezbedna kupovina

Online kupoviha zahteva da imate malo znanja. Koliko je bezbedna vaša Internet kupovina?

Prodavnice na Internetu su napravljene uglavnom iz dva dela:

  • prednji deo (frontend) — ono što vi vidite dok kupujete
  • zadnji deo (backend) — baza podataka, i sistemi koji pokreću prodavnicu

Nakon što napunite svoju virtuelnu korpu za kupovinu, u koju dodajete ili uklanjate proizvode po želji, svoju kupovinu završavate tako što unosite svoje lične informacije kao što su ime, adresa, broj telefona ili broj kreditne kartice. Kada završite unos ovih informacija, one se šalju u „zadnji deo” prodavnice, procesiraju se, i zatim se isporučuju.

To je zapravo i najrizičniji deo kupovine, jer tada nastaje pretnja po privatnost i vaše lične podatke, kao i prostor za različite prevare i pljačke bankovnog računa.

Popularnost, a pre svega profitabilnost online kupovine, stvorili su odličan prostor za mnoge prevarante koji žele da zloupotrebe naivnost kupaca.

Nikada nemojte stvari prepuštati slučaju, i očekivati da će prodavnice umesto vas brinuti o vašoj bezbednosti. Iako to jeste njihov zadatak, kupovina preko Interneta biće bezbedna i uspešna, samo ukoliko se pridržavate jednostavnih i efikasnih koraka:

  • Koristite dobar antivirusni program. Od ključnog je značaja da online kupci obezbede svoj računar od virusa i svih drugih napada.
  • Optimizujte bezbednosna podešavanja svog računara. Mnogi zlonamerni programi su dizajnirani tako da iskoriste bezbednosne ranjivosti u operativnim sistemima i Internet pretraživačima. Mislite o tome.
  • Delite lične informacije samo sa poznatim i uglednim prodavcima. Budite oprezni i proverite pouzdanost prodavaca, uradite neka istraživanja kako biste potvrdili njihovu autentičnost i sigurnost.
  • Koristite kreditnu karticu umesto debitne. Kreditne kartice su bezbedniji izbor za online kupovinu, ukoliko neko uspe da presretne vaše finansijske transakcije.
  • Uverite se da je oblast za proveru porudžbine šifrovana. Pre nego što obavite kupovinu na nekoj Internet stranici, uverite se da je prodavac šifrovao svoj obrazac za plaćanje.
  • Odštampajte ili sačuvajte kopiju svojih porudžbina. Uvek je dobra ideja da imate dokumentaciju o svojim kupovinama, sve dok ne dobijete proizvod — onakav kakav ste naručili.
  • Koristite veoma jake lozinke. Često je jedan od najkritičnijih koraka onaj kojem smo posvetili najmanje pažnje. Lozinke. Ukoliko su pravilno kreirane, lozinke mogu biti najjača odbrana koju imamo.
  • Često proveravajte svoje naloge. Da biste bili sigurni da sa vašeg računa nisu obavljene lažne i nepoznate transakcije, proveravajte svoje izvode svakog meseca i sve neobično što primetite prijavite kompaniji.

Razmislite: Ako izgleda previše dobro da bi bilo istinito… Ukoliko vam je ponuđen vrhunski proizvod, za cenu neverovatno nižu od realne, možda je priča zaista previše dobra da bi bila istinita. U najmanju ruku, da biste izbegli rizike, prvo proverite kontakt informacije sa sajta.

Preporučujemo još