Je li oročena štednja postala neisplativa?

By , in Savjeti za štednju on .

Iako način ulaganja novca ovisi o brojnim faktorima, kao što su visina prihoda, ciljevi, vremenski rok i (ne)sklonosti riziku, finansijski stručnjaci tvrde – višak novca nikako se ne smije uložiti samo u jedan oblik štednje.

Mladima se sve više predstavljaju “klasične” mjere štednje i one su jedna od osnova finansijske pismenosti i odgovornog raspolaganja novcem. Međutim, malo ko danas mladima jasno kaže da su neki od najzagovaranijih oblika štednje, kao što je, recimo, oročenje – gotovo potpuno neisplativi!

Studenti, posebno završnih godina, sve su manje sigurni u svijetlu finansijsku budućnost, onu vezanu uz pronalazak karijere koja će im priuštiti dobru finansijsku podlogu, ali i onu na koju bi voljeli računati, s obzirom na novac koji su godinama štedjeli. Štedjeli oni ili njihovi roditelji zaključak je isti – klasična štednja je s godinama postala sve manje isplativa i danas je nužno tražiti alternative kojima se može koliko-toliko finansijski osigurati.

Isplativiji oblici

ŽIVOTNO OSIGURANJE

* Prednosti su učestvovanje u dobiti osiguravatelja, mogućnost kratkoročne pozajmice, osiguravanje bankovnog kredita i porezna olakšica, a nedostatak je dugoročnost ulaganja.

FONDOVI, DIONICE, DUGOROČNI DEPOZITI

* Prednosti su mnogo veći prinosi od klasične oročene štednje, ali nedostatak je povećan rizik ulaganja. Obična oročena štednja danas je sve manje isplativa zbog vrlo jednostavnog razloga, a to je inflacija. Isplativa je stoga eventualno stambena štednja jer su podstcajna sredstva države još značajna, a uplate mjesečne. Takođe, preporučljivo je ulagati u fondove, dionice i dugoročne depozite, gdje su veći prinosi, ali je potreban i oprez zbog povećanog rizika ulaganja.

stednja para

Najmanje isplativ oblik štednje je svakako čuvanje u novčaniku. Brojne su mogućnosti za oplođivanje novca: oročene štednje u banci, dječje i štednje za mlade s višim kamatama, investicijski fondovi, dionice, životna osiguranja, stambena štednja, penzioni fondovi…

Studenti su vrlo često izgubljeni kada su u pitanju dobre finansijske navike, ali, srećom, upravljanje finansijama može se naučiti. Važno je, prije svega, zainteresovati se, a onda i dobro informisati. Danas se online na svakom koraku mogu pronaći vrlo isplative alternative za “čuvanje novca”.

Preporučujemo još