Jednostavnih 25 savjeta za štednju

By , in Savjeti za štednju on .
25 savjeta za stednju

Najbolja ušteda počinje smanjenjem svih postojećih nepotrebnih troškova.

Za početak napravite kućni proračun, popišite sve prihode i rashode koje imate. Tako ćete moći analizirati na što vam odlazi najviše novca i čega se možete odreći, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Kuhajte i jedite doma

Iako je narudžba gotovih jela praktičnija i brža, izbjegavajte hraniti se na ovakav način jer ćete na kraju potrošiti velike količine novca. Za cijenu jedne pizze, na primjer, možete kupiti namirnice od kojih je moguće napraviti dva ručka.

Provjerite račune prije plaćanja

Ako ipak odlučite jesti vani, prije plaćanja provjerite račune jer se lako može dogoditi da osoblje greškom navede istu stavku nekoliko puta.

Disciplinirano kupujte namirnice

Na hladnjaku ili nekom drugom mjestu u kuhinji držite papir na koji ćete zapisivati kada ostanete bez neke namirnice. Tako ćete kupiti samo ono što vam je zaista potrebno. U kupovinu ostalih namirnica odlazite jednom tjedno i prije toga obavezno napravite popis kojeg ćete se striktno držati prilikom kupnje.

Obratite pozornost na trikove trgovaca

Primijetili ste da dućan u kojem inače kupujete s vremena na vrijeme mijenja raspored namirnica po policama? Cilj toga je navesti kupce da u potrazi za određenim proizvodom pretraže što više polica i usput kupe nešto što nisu planirali. Također se služe i time da najskuplje proizvode smještaju u razini očiju, a najjeftinije na dno polica.

Prestanite držati korak sa susjedima

Samo zato što je vaš susjed ili najbolji prijatelj kupio novi auto, pametni telefon ili bilo što drugo ne znači da morate slijediti njegove korake. Živite u okviru svojih mogućnosti i nemojte pokušavati uskladiti vlastiti stil života sa životom vaših susjeda ili bliskih osoba.

Kupujte veća pakiranja

Kupovanje u rinfuzi ili veća pakiranja isplativija su od malih pakiranja. Akcije poput 2+1 gratis mogu pomoći da uštedite dosta novca, ali potrebno je usporediti cijenu proizvoda na akciji s cijenom pojedinačnog proizvoda.

Koristite manje količine sredstava za čišćenje ili birajte prirodna sredstva

Ako trošite pola od preporučene količine deterdženata za posuđe i rublje ili drugih sredstava za čišćenje, možete uštedjeti i do 50 posto. Osim toga, u nekim slučajevima za čišćenje možete koristiti i sastojke koje već imate u kuhinji poput octa, sode bikarbone ili limuna.

Zaradite dodatni novac sa svojim hobijem

Svirate neki glazbeni instrument, odlično vam idu strani jezici, matematika, fizika, kemija ili bilo što drugo? Ako je tako, pretvorite svoju strast u posao koji donosi novac – podučavajte druge.

Zabavljajte se kod kuće

Večera izvan kuće i izlasci više puta tjedno znaju na stajati dosta novca. Umjesto izlaska, dogovorite druženje s prijateljima kod nekog od vas, gledajte filmove ili igrajte društvene igre.

Reciklirajte

Ponovno iskoristite sve što možete kako biste izbjegli kupovinu novih proizvoda.

Plaćajte račune preko interneta

Kako biste izbjegli plaćanje različitih naknada, plaćajte preko interneta sve račune koji se mogu platiti na taj način.

Jedite manje mesa

Trošite manje na kupovinu mesa i time ćete poprilično smanjiti račun za namirnice, a manjom konzumacijom mesa pridonijet ćete i vlastitom zdravlju. Prije sljedećeg odlaska u trgovinu, potražite recepte koji ne uključuju meso i u skladu s tim obavite kupnju.

Izbjegavajte trgovačke centre

Ako ne želite potrošiti novac, držite se dalje od trgovačkih kuća. U većini slučajeva, ugledat ćete nešto što želite, pa odmah otrčati kupiti taj predmet.

Uživajte u besplatnoj zabavi

Pretražite internet i društvene mreže te pronađite besplatne oblike zabave. Prednost dajte živim nastupima u parku, besplatnim festivalima, te drugim aktivnostima na otvorenom.

Instalirajte žarulje koje troše manje energije

Nosite veće novčanice

Ljudi češće potroše veće količine novca ako plaćaju manjim novčanicama jer nisu svjesni da se 50 po 50 kn na kraju ipak skupi dosta velika svota. Ako poželite nešto kupiti, a sa sobom imate veću novčanicu, razmislit ćete želite li zaista potrošiti toliko.

Sušilicu koristite samo ako morate

Ako imate gdje, odjeću radije sušite na zraku. U slučaju da ipak nemate izbora pa morate koristiti sušilicu, pazite da ona uvijek bude puna i ne zaboravite na redovito održavanje.

Hladnjak držite na preporučenoj temperaturi

Preporučena temperatura u hladnjaku trebala bi iznositi između 3 i 6 stupnjeva, a u zamrzivaču između -30 i -15 stupnjeva. Ako su temperature niže od preporučenih, hladnjak bi mogao trošiti i do 20 posto više energije.

Racionalno koristite vodu

Umjesto kupanja birajte tuširanje jer ćete tako potrošiti gotovo duplo manju količinu vode. Dok perete zube, nanosite gel za tuširanje i slično, zatvarajte vodu.

Perite odjeću na manjoj temperaturi

Odjeća će biti jednako čista ako je operete na 40 umjesto na 60 stupnjeva, a perilica će u tom slučaju potrošiti i do 35 posto manje električne energije. Za dodatnu uštedu, izbjegavajte uključivati perilicu kad je poluprazna.

Glačajte samo ono što vam je potrebno

Izbjegavajte glačanje apsolutno svega jer glačalo troši više energije od sušilice, perilice ili štednjaka. Glačajte samo ono što vam je potrebno u određenom trenutku.

Otkažite nepotrebne pretplate

Internet, programski paketi i razne druge pretplate mame potrošače jer na prvu izgledaju super povoljno, ali prije nego što se odlučite za nešto od toga, razmislite je li vam to zaista potrebno.

Koristite kuhalo za vodu

Vodu koja vam je potrebna za čaj, kavu ili kuhanje nekog obroka radije zagrijte u kuhalu na vodu jer ćete ako potrošiti manje električne energije nego da svaki put uključujete štednjak.

Zatvorite otvore

Zatvaranjem malih pukotina i otvora na vratima i prozorima možete godišnje na grijanju uštedjeti i do par stotina kuna.

Uštedite na plastičnim vrećicama

Danas se plastične vrećice gotovo svugdje plaćaju, a korištenjem platnenih vrećica ili višekratnim korištenjem iste plastične vrećice također možete uštedjeti par kuna i usput sačuvati okoliš.

 

 

Preporučujemo još