Kada trebate početi sa štednjom za ‘crne dane’ – Savjeti stručnjaka

By , in Savjeti za štednju on .
kada treba poceti sa stednjom za crne dane

Danas, ljudi pri početku svoje karijere krenu da razmišljaju o svojoj finansijskoj situaciji u budućnosti. Naime, zbog sve manjih mirovina, prisiljeni smo štedjeti već u najranijoj fazi. Prema riječima stručnjaka iBroker Antoni Castel instituta, sa štednjom ili unosnim investicijskim potezima trebali bi započeti već s prvom plaćom, bez obzira na činjenicu da nam se odlazak u mirovinu tada čini dalekim. Kako navode, u svakoj životnoj dobi trebali bi se upuštati u različite oblike ulaganja i na drukčije načine raspolagati svojom ušteđevinom, piše Business Insider.

Analitičari su tako osmislili nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete pametno investirati u svoju budućnost.

Dvadesete su najbolje za rizična ulaganja

Stručnjaci preporučuju da bi s investiranjima trebali početi što prije. Kako tumače, dvadesete su najbolje godine za rizična ulaganja jer u toj životnoj dobi osoba nema nekih većih odgovornosti poput obitelji, velikih kredita i slično. Isto tako, osobe u toj životnoj dobi, lakše se nose s promjenama i rizicima. Iako u čovjek u svojim dvadesetima ima najmanja primanja, to ga ne bi trebalo spriječiti da već tada krene štedjeti za svoju mirovinu.

Ulaganja u tom periodu ne moraju biti velika. Ona mogu iznositi 5 do 10 posto ukupne zarade, ističu stručnjaci. Isto tako, pojašnjavaju kako je to pravo vrijeme za ulaganje u neke buduće projekte ili male startupe te u područja razvoja novih tehnologija ili novih metoda liječenja.

U tridesetima bi svoja sredstva trebali raspodijeliti na manje dijelove

U ovoj životnoj dobi trebali bi biti bolje upoznati s tržištem i znati s čim možete riskirati, a s čim ne. Ovo je ujedno trenutak, kada vam uz vlastita financijska sredstva, na raspolaganju stoji i nasljeđe roditelja ili bliže obitelji. Uz to, pretpostavlja se da ste u toj fazi napredovali u svojoj poslovnoj karijeri te da ste dosegli puno veća primanja od onih koja ste imali na samom početku. Prema navodima stručnjaka, ovo je pravo vrijeme da jedan dio svojih financijskih sredstava uložite u nešto ozbiljnije kompanije ili se možda upustite u tržišta energetike.

U četrdesetima morate biti oprezniji

S obzirom da ste u četrdesetima sve bliže penziji, to je pravo vrijeme kada bi trebali pažljivije raspolagati sa svojim financijskim sredstvima. Tako bi prihode od ulaganja trebali podijeliti u dva dijela, pri čemu bi jedan dio trebao predstavljati ‘fond za crne dane’, dok s drugim možete i dalje slobodno trgovati. U ovom razdoblju, trebali bi stupati u manje rizična ulaganjima, poput kupovine dionica onih jačih, sigurnih i razvijenijih kompanija.

U pedesetima vaš glavni cilj bi trebao biti očuvanje svega što ste zaradili

U ovoj fazi potrebno je raditi na očuvanju prihoda. Stručnjaci se slažu kako bi u zadnjoj životnoj fazi prije odlaska u mirovinu, vaš glavni fokus trebao biti na tome da svoju zaradu zadržite na onome što imate i ne upuštate se u nikakva rizična ulaganja kako biste konačno mogli uživati u svojoj ušteđevini.

Preporučujemo još