Kako da kupujete pametno na rasprodajama?

By , in Pametna kupovina on .
kako pametno kupovati na rasprodajama

Svi smo bar jednom došli kući iz prodavnice sa kupljenim stvarima koje možda nikad nećemo ni koristiti. Tokom godina kupovanja shvatila sam da nekada na rasprodajama kupim stvari koje mi uopšte ne trebaju samo zato što su na rasprodaji, ili zato što su bile „jeftine“. Mislim da većina žena ima istu logiku kada je u pitanju šoping na rasprodajama.

Jednostavo stvari su povoljne, isplati ih se kupiti, jer će nam možda jednog dana trebati, ili ih možemo pokloniti prijateljici, ako nama ne traba njoj će sigurno dobro doći. Ja sam bila ovakva, ali sam onda shvatila da bespotrebno trošim novac na stvari koje mi ne trebaju. Tada sam napravila listu pravila kada je u pitanju šoping na rasprodajama i danas ću sa vama podijeliti moja pravila ili savjete, kako god hoćete. Nadam se da će vam pomoći u narednom periodu rasprodaja koje nam uskoro dolaze. Svi volimo uštediti nešto novca na rasprodajama, ali hajdemo to uraditi pametno ove godine.

1. SHVATITI ŠTA NAM JE ZAISTA POTREBNO

Prije nego odete u šoping stanite ispred svoje gardarobe i pogledajte koje stvari najčešće nosite. Onda vidite da li vam nešto zaista nedostaje ili ste ga željeli kupiti. Kada vidite šta vam sve nedostaje zapišite sve na papir i napravite listu stvari koje su vam potrebne. Pređite još jednom po listi i razmislite da li su to sve zaista stvari koje vam trebaju.

2. PROVJERITE PONUDU PRODAVNICA ONLINE

Ovo je izuzetno korisno uraditi prije početka sniženja. Na ovan način možete provjeriti šta je sve na ponudi u radnjama, naći stvari koje odgovaraju vašem stilu i koje ćete sigurno puno nositi i iskoristiti. Kada napravite listu favorita iz svih radnji, onda se vratite na spisak sa stvarima koje su vam potrebne. Kada provjerite oba spiska možete ukloniti ili dodati neke stvari koje ste zaboravili. Možete također spriječiti na ovaj način da kupite nešto samo zato što vam se sviđa u trenutku, jer to ne mora i značiti da ćete tu stvar iskoristiti i puno nositi.

3. ZAPIŠITE KOD SVAKE STVARI NA LISTI

Još jedna dobra stvar kod online stranica prodavnica je što vam omogućava da odete u prodavnicu i ne morate tražiti odjevni predmet koji ste vidjeli na stranici nego jednostavno zamolite asistenta kupovine da vam nađe tu stvar. Ovaj način vam štedi vrijeme i novac, jer u toku traženja te stvari u prodavnici nećete naći nešto novo što bi bezveze mogli kupiti. Kod kod većine prodavnice se nalazi pod nazivom „Ref. Number“. Ovaj način je meni uštedio mnogo vremena i stresa u punim prodavnicama kada je teško naći bilo šta da vas zanima. U toku rasprodaja prodavnice su puno zauzete i može biti prava patnja kupovati.

4. UVIJEK PROBAJTE PRIJE KUPOVANJA

Ovo je logična stvar jer morate se uvjeriti da ste napravili pravi odabir. Nekada zaista stvari bolje izgledaju na vješalici ili obrnuto. Da biste bili sigurni da neki odjevni predmet ide sa ostatkom vaše gardarobe morate ga probati. Može često biti vrlo stresno čekajući da nađete slobodnu kabinu, ali vrijedi uzeti malo više vremena i uložiti malo veći napor. Kada probate nešto tek tada ćete biti sugurni da li vam zaista treba i da li se slaže sa vašim stilom odjevanja i života.

5. ISPLANIRAJTE KOMBINACIJE UZ KOJE ĆETE NOSITI KUPLJENU STVAR

Kada dođete kući iz kupovine, probajte te odjevne kombinacije. Na ovaj način ćete napraviti najbolju odluku sa novim odjevnim predmetima. Tek kod kuće ćete najbolje vidjeti da li vam stoji onako kako ste zamišljali, da li ide sa ostatkom vaše gardarobe i da li se slaže sa vašim stilom. Ovo će vam uštediti mnogo novca, jer se nakada može desiti da kupimo nešto misleći da ćemo ga puno nositi što se ne desi jer ne odgovara našem stilu ili je težak odjevni predmet za kombinovanje. Također nekada pod utiskom šopinga se može desiti da u kabini prodavnice sve izgleda super na vama, ali kada dođete kući shvatite da ste pogriješili. Zato uvijek probajte stvari koje kupite kod kuće, da bi mogli nešto vratiti ako vam ne odgovara ili vam se više ne sviđa.

Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli u planiranju šopinga na rasprodajama koje nam dolaze. Zapamtite nikada ne idite na rasprodaje bez plana, jer možete potrošiti mnogo novca na gluposti koje vam nisu potrebne. Hvala na čitanju.

Preporučujemo još