Kako kupovati jeftino i pametno

By , in Pametna kupovina on .
Kako kupovati jeftino i pametno

Ljudi koji vole da kupuju su došli na svoje, jer ovo je njihov omiljeni dio godine.

Sniženja su svuda oko nas, u trgovinama su gužve i krpice samo čekaju da ih se ‘pokupi‘. A najbolje vrijeme za kupovinu odjeće, obuće, namirnica, namještaja i ostalih potrepština u Hrvatskoj će po novome biti u dva navrata, umjesto dosadašnja tri. I to najdulje po 60 dana: zimsko sniženje od 27. prosinca do 25. veljače te ljetno od 1. srpnja do 29. kolovoza.

Određuje to novi Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja koji je stupio na snagu sredinom prosinca, ujedno propisujući da se redovna cijena i nova snižena cijena moraju iskazati jasno, vidljivo i čitljivo. U slučaju da nisu prodani svi proizvodi u navedenim rokovima trgovac može po sniženoj cijeni prodavati robu dalje do isteka zaliha, ali to ne smije oglašavati kao sezonsko sniženje. Ipak roba se smije izvan zimskih i ljetnih sniženja prodavati na akcijama, rasprodajama, ako ima grešku ili joj istječe rok upotrebe.

No, kako pametno kupovati i čime se kupci moraju voditi pri odabiru robe? Zašto moramo biti pažljivi i ne podleći izazovima ‘zelenog čudovišta‘ koje može bez problema progutati sve iz novčanika? Kako kupovati bez mamurnosti i hladnog otrežnjenja idućeg dana kada nas užasne pogled na prepune vrećice nepotrebnih stvari?

Samo najpovoljnije

Ponajprije je potrebno, prema napucima Potrošača – Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, napraviti plan prema novčanim mogućnostima. U kupnju se kreće onda kada se odredi što je potrebno i gdje se može najjeftinije kupiti kvalitetan proizvod koji se odabire nakon što se prouči obavijest o proizvodu (deklaracija). Pri kupnji prehrambenih proizvoda, navode u Potrošaču na svojim internetskim stranicama, obavezno se provjerava rok upotrebe.

– Kako bi se nakon kupnje mogao reklamirati kupljeni proizvod i pokrenuti reklamacijski postupak potrebno je sačuvati račun, jamstveni list i sve prateće isprave kupljenog proizvoda. Trgovac je dužan omogućiti potrošaču podnošenje pisanog prigovora u svojim poslovnim prostorijama i pisano potvrditi njegov primitak. Prigovor se mora omogućiti i preko pošte, e-maila i telefaksa. U slučaju da kruh, rezane suhomesnate proizvode ili svježe meso prodavač reže, slaže ili pakira bez rukavica na rukama, potrebno ga je upozoriti na taj propust – upućuju u Potrošaču.

Čuvati se napadaja ‘ludila‘

Kupci ne smiju podleći šarenilu letaka i obavijestima o najnevjerojatnijim sniženjima koje vise s polica ili stoje između redova s robom. Niti pred ponudama velikih pakiranja uz koje se dobiva popust, jedan dodatni proizvod besplatno ili dar, ne bi se smjelo ‘predati‘ već razumno odrediti je li doista tolika količina potrebna kućanstvu. Pa, niti pod glazbom u trgovini koja stvarajući zabavno i veselo okruženje potiče na kupovanje.

Kupuje se ono što je stvarno potrebno, proizvode koji se inače ne mogu priuštiti ili nešto što mami već od prije i sada ga je moguće sjajno ‘upiknuti‘. Na zimskom sniženju svakako je najbolje kupiti jaknu, kaput, skijašku opremu, čizme ili gležnjače. Dobru zimsku robu uvijek je preporučljivo imati, isto kao donje rublje kojeg nikada nije dovoljno i uvijek je dobro ulaganje. Nisu na odmet košulja, suknja, sako ili torba za koje se možda ne bi odlučili da nisu na sniženju. Pri tome svakako se mora čuvati imupulzivnosti, napadaja ‘ludila‘ kupovanja i bjesomučnog punjenja vrećica. Nije najbolje kupovati čim se objave sniženja, jer cijene tada još nisu snižene onoliko koliko će biti kasnije. Valja stoga malo pričekati i u kupnju krenuti nakon prvih navala, no pri tome valja dobro odabrati trenutak kako ne bi proizvodi koji su se namjeravali uzeti već bili rasprodani.

Preporučujemo još