Kako najbolje da rasporedite svoj džeparac

By , in Savjeti za štednju on .
kako rasporediti dzeparac

Čestitamo što ste se odlučili da uštedite svoj džeparac kao učenik ili student! Sa štednjom je poželjno početi što je prije moguće, pa je tako najbolje tu korisnu naviku steći već u školskim klupama. Doduše, tada su nam primanja najniža, ali niski su sami troškovi, a svaka vrijedno ušteđena kuna tijekom školske dobi služit će kao dobra motivacija za nastavak ove vrlo korisne navike kasnije tijekom života.

Kako rasporediti džeparac?

Ako ti džeparac nikako ne uspijeva potrajati do kraja mjeseca i razmišljaš kako uopće početi štedjeti, prvo što trebaš napraviti je pratiti na što trošiš svoj novac. Probaj cijeli mjesec skupljati sve račune koje su plaćeni iz džeparca, i na kraju mjeseca ih pažljivo pregledaj uz pomoć roditelja ili neke od popularnih aplikacija za praćenje osobnog budžeta. Vjerojatno će se tu osim računa za stvari bez kojih ne možeš naći i neke stvari bez kojih možeš. Nakon što odrediš što ti je stvarno važno, a bez čega možeš, vrijeme je za sljedeći korak.

Kako započeti sa štednjom?

Za početak štednje često samo savjet starijih nije dovoljan, već ti treba dodatna motivacija. Možda želiš novi mobitel ili igraću konzolu, kupiti cipele za maturalnu zabavu ili jednostavno odvojiti novac kako bi jednog dana lakše mogao kupiti automobil ili stan? Istraži koliko to što želiš košta i izračunaj koliko dugo trebaš izdvajati koju količinu novaca da dostigneš željeni cilj. U svakom slučaju, što prije počneš, uz malo ustrajnosti prije ćeš dostići cilj, a iznos koji u skladu s mogućnostima odlučiš stavljati sa strane brzo će rasti i tvoje će želje postati stvarnost. Naravno, možda svaki dan nećeš moći odvojiti isti iznos, ali važno je da ne odustaješ. Ako pak ne možeš odoljeti napasti da prerano posegneš za novcem koji si marljivo skupljao, zamoli roditelje da ti pokažu kako izgleda planirana štednja uz našeg svemirca OTO-a!

Preporučujemo još