Kako najbolje upravljati svojim novcem?

By , in Savjeti za štednju on .
Kako najbolje upravljati svojim novcem

Kažu da novac pokrece svet, ali naši lični svetovi su kompleksni i postoji dosta stvari oko kojih se vrte. Ali novac svakako ne treba zanemariti jer nam može priuštiti dosta stvari od kojih zavisimo.

Takođe, mnogo puta smo čuli da što više novca imamo veći su nam prohtevi i opet se naš budžet svede na isto. Ključno rešenje je znati kako upravljati novcem i ne dozvoliti da on upravlja nama. Ukoliko naučimo da organizujemo svoje troškove tako da nas ne iznenađuju i ne dovode u besparicu, odagnaćemo i veliki broj stvari koje nas opterećuju.

Zapisujte prihode i rashode

Bitno je da saznate na koji način možete obezbediti sredstva za svoje potrebe, odnosno morate imati tačan uvid u vaša primanja i troškove kako biste novac mogli rasporediti. Za početak, napravite mesečni pregled prihoda i rashoda da biste videli da li ravnomerno trošite novac. U tome će vam pomoći zapisivanje pre svega dnevnih izdataka jer ćete tako imati uvid u sve što ste potrošili ili dobili, a ništa nećete morati da pamtite i samim tim nećete zaboraviti.

Dnevnim zapisivanjima ćete doći do mesečnih i ona će vam pomoći da uvidite kuda idu vaši celokupni prihodi i rashodi. Time ćete dobiti prostor za uvođenje promena koje smatrate da mogu da uslede. To ne znači da treba da se odreknete svega što volite i u čemu uživate, ali uglavnom postoje nepotrebni troškovi bez kojih možemo.

Takođe, zapisujte i planirajte unapred koje su vam mesečne obaveze koje morate izmiriti tj. ratu kredita koji možda otplaćujete, kiriju ili dažbine i druge eventualne troškove koji vas očekuju u nekom mesecu (npr. knjige za školu za vašu decu, proslava slave ili rođendana, uplata za polaganje ispita i dr.). Na ovaj način za vas uglavnom neće biti neplaniranog troška a druga važna stvar je da ćete na ovaj način pomalo i da uštedite. Naime, izmirivanjem obaveza na vreme sprečavate aktiviranje zateznih kamata koje su na mesečnom nivou male, ali ako razmislite na dugoročnom planu – to može da bude lepa svota koju štedite. Ukoliko uspete da se organizujete, više šanse imate da „koji dinar” ostavite sa strane i na ovaj način ćete imati sačuvan novac u slučaju nužde (lekar, zubar… ili bilo koji drugi hitni slučaj).

Analizirajte svoj budžet

Uobičajeni rok na kome treba da analizirate svoj budžet je mesec dana, jer tada sa novim dohotkom analizirate “propuste” od prošlog meseca. Kako biste sprečili “bankrot” ili onaj čuveni “osećaj promaje” u džepovima na kraju meseca, napravite malu kontrolu posle, na primer, dve nedelje da vidite kako stojite sa novcem. I ako postoji razlog za brigu, malo prikočite sa trošenjem. A posle mesečnog analiziranja imaćete detaljan uvid u to da li trošite realno više nego što možete ili želite.

Takođe videćete gde tj. na šta vam novac odlazi, odnosno da li su to stvarno potrebne stvari ili sitnice ili čak krupnice koje vam i nisu toliko neophodne. Ukoliko se ispostavi da to ipak nisu neophodne stvari na koje trošite deo novca, možete sebi napraviti prostor za štednju. Ovako ćete na kraju meseca imati realno stanje svojih mesečnih potreba i uvidećete na koje stvari sve trošite novac i gde biste mogli da ostavite sa strane. Sve što vam ostane na kraju meseca – štedite, iznenadili biste se koliko i mali iznosi mogu biti od koristi kada se posle izvesnog vremena i redovnog odvajanja, određene sume uz kamatu uvećaju.

Naučite kako da trošite

Iskoristite novac kojim raspolažete – iskoristite maksimalnu vrednost novca kojim raspolažete. To znači da, ako postoji šansa da za, recimo, dnevnu nabavku prošetate u prodavnicu koja je malo dalje, a koja ima jeftinije namernice, vi time profitirate. Malo šetnje vam neće škoditi, a ukoliko sačuvate svaki dan nešto novca, na godišnjem nivou -se to skupi u uštedu malo većeg iznosa…

Napravite plan kupovine – prilagodite se svojim potrebama ali svaki put kada idete u nabavku napravite spisak šta sve želite da kupite (makar samo u svojoj glavi) i držite se tog spiska. Ukoliko kupujete po inerciji, veća je verovatnoća da ćete kupiti i ono što vam ne treba i time nepotrebno potrošiti novac.

Izbegavajte dugovanja – kako god možete pokušajte da se snađete sami, bez da novac pozajmljujete. Uz pozajmice ćete imati male finansijske injekcije, ali dugoročno će to značiti više troškova i opet manje novca za vas. Ukoliko to ipak ne možete da izbegnete, prvo pokušajte da pozajmite novac od porodice ili prijatelja jer to će vas spasiti raznih kamata. Ako ni to nije opcija, od banke tražite što je povoljniju i manju pozajmicu kako bi i rate i kamate bile manje. I ono što je vrlo bitno – vraćajte svoj pozajmice na vreme. Ukoliko gradite naviku da stalno živite „na kredit” ili „u minusu” ili pozajmljujući novac, zapravo sebi samo pravite sve veći problem koji će stalno rasti i onda ulazite u začarani krug dužništva. U sklopu ovoga, apsolutno se podrazumeva da se odreknete i neracionalnog odnosa prema novcu, koji se oličava u klađenju i sličnim akitvnostima u kojima generalno samo gubite novac.

Koristite samo one finansijske proizvode koje razumete a potrudite se da se dobro informišete i razumete ih što više. Ukoliko imate neku od platnih kartica i/ili kredit, raspitajte se dobro koji su uslovi njihovog korišćenja i koliko će to dodatno opteretiti vaš budžet.

I na kraju – umerenost je i u štednji korisna. Kao i bilo gde drugde, ni pri štednji ili zaradi ne treba preterivati. Ne treba da trčite za svakom mogućnošću da zaradite niti da uštedite. Preterivanje u oba slučaja može da vas liči mira i odmora koji je neophodan, da unese nepotrebnu nervozu i stvori problem koji novac neće moći da reši. Dakle, trošite novac racionalno, štedite, ali bez cepidlačenja za baš svaki dinar.
I kada ste sve ovo uspeli, ostaje vam još jedna jako bitna stvar – naučite svoje ukućane, a posebno decu, da se racionalno odnose prema novcu.

Preporučujemo još