Kvalitetna ušteda novca uz osam metoda

By , in Savjeti za štednju on .
stednja novca uz osam metoda

Poznato je da studenti imaju problem kada treba da se uštedi koja para više, posebno ako studiraju van svog rodnog grada, onda novac moraju da troše stanarinu ili smještaj u studentskom domu. Naravno, u studentske troškove ulaze i poneki izlazak, prehrana, higijenske potrepštine pa u konačnici i samo studiranje. Ipak, uz dobru volju, motivaciju i primjenu sljedećih nekoliko metoda moguće je uštedjeti, a da se pritom ne osjećate kao da ste se odrekli nečega što vam je doista važno.

Pronađite razlog štednje

Svemu je u životu što činimo i na što se odlučujemo potrebno odrediti cilj, odnosno razlog zbog kojeg to radimo. Isto je i sa štednjom – ako se već odlučite na takav korak koji iziskuje veliki trud, jasno definirajte svoje glavne motive zbog kojih ste se upustili u to. Možda ste u posljednje vrijeme pretjerali s izlascima ili kupovinom pa biste željeli uložiti novac u nešto što će vam više koristiti. Možda želite negdje otputovati, a možda jednostavno želite početi štedjeti za budućnost jer nikad ne znate gdje će vas život odvesti i kada će vam zatrebati nešto više novca. Definiranje će vam ciljeva, prije svega, povećati motivaciju te ćete se tako, u trenutcima kada poželite potrošiti novac na nešto za što znate da vam nije prijeko potrebno, sjetiti svog cilja štednje i nećete tako lako odustati od nje.

Definirajte svoje potrebe i želje

Nakon što ste odredili cilj, napravite popis svih stvari koje morate i koje želite imati, odnosno napravite razliku između onoga što vam zaista treba i onoga što si priželjkujete, a u ovom vam trenutku nije od prevelike važnosti da to imate. Nakon toga, izračunajte koliko bi vas otprilike koštalo sve to, s fokusom na sveukupan iznos onih stvari koje vam ne trebaju nego ih samo priželjkujete. Na taj ćete način vidjeti koliko novca zapravo možete uštedjeti ako se samo odreknete kupovine nečega bez čega ionako možete funkcionirati. Naravno, ovdje ne govorimo da se morate odreći apsolutno svega. Potrebno je pronaći balans i ponekad ne kupiti nešto što nam se na prvu svidi, da bismo mogli uštedjeti i kasnije taj novac uložiti u nešto što će nas dugoročno ispuniti.

Zaposlite se

Uz fakultet i obveze koje on sa sobom nosi, često nije lako raditi neki studentski posao. Međutim, u ljetno su doba među studentima popularni sezonski poslovi jer nema predavanja i studenti, ako ne moraju na jesenske rokove, često imaju i do tri mjeseca slobodnog vremena. Na sezoni, osim što ćete imati priliku zaraditi uistinu visoke svote novca, steći ćete novo iskustvo i radne navike, kao i promijeniti cjelokupno okruženje. S druge strane, tijekom akademske vam godine uvijek može uskočiti nešto što možete odraditi u jednom danu ili nekoliko dana, a najčešće je riječ o poslovima koji ne zahtijevaju puno radno vrijeme, odnosno prilagođeni su studentskom rasporedu. Najvažnije je da pronađete posao koji odgovara vašim potrebama, kao i potrebama vaše štednje.

Naučite upravljati novcem

Ako ne znate kako upravljati novcem, velika je vjerojatnost da ćete ga nesvjesno tijekom mjeseca brzo i potrošiti. Stoga definirajte koliko mislite da ćete mjesečno novca potrošiti, a koliko biste htjeli uštedjeti te se nastojte toga pridržavati.

Instalirajte aplikaciju za praćenje novca

Iskoristite prednosti moderne tehnologije tako da se u svojoj banci raspitate postoji li kakva aplikacija na kojoj možete konkretno i u svakom trenutku vidjeti kada ste podigli novac i u kojem iznosu te tko vam je i kada uplatio novi novčani iznos. Na taj ćete način dobiti jasniju predodžbu o tomu koliko vam je još novca na raspolaganju, a time i koliko biste željeli uštedjeti.

Izbjegavajte plaćanje karticom

Živimo u ubrzanom svijetu te se tako nerijetko dogodi da zaboravimo podići novac prije kupovine, nesvjesno računajući na to da u gotovo svim većim trgovačkim centrima danas možemo iskoristiti pogodnost plaćanja kreditnom karticom. Ako želite uštedjeti, nastojte izbjeći plaćanje karticom jer ćete se time dovesti u napast da kupite više od onoga što ste naumili jer na kartici svejedno imate dovoljno novca da to i platite. Ostavite karticu kod kuće i otiđite u kupovinu s gotovinom, odnosno s točno određenim iznosom koji vam treba i popisom namirnica koje ćete za taj novac kupiti.

Kupujte na popustima i sniženjima

Sniženja i popusti ne postoje uzalud. Uvijek kupujte proizvode koji su sniženi ili na akciji – to je još jedan način uštede jer isti proizvod koji biste svejedno uzeli kupujete po mnogo manjoj cijeni.

Čitajte knjige o financijama i uštedi

U mnogim se životnim situacijama, pa tako i u ovoj, potrebno i poželjno dodatno educirati. Ukoliko smatrate da niste osoba koja se može samo tako suzdržati od česte kupovine ili da niste za štednju, a želite uštedjeti, potražite načine na koje možete više saznati o financijama, novcu i uštedi sa stručnog stajališta. Jedan od takvih načina svakako je proučavanje literature koja govori o novcu – to mogu biti knjige o konkretnim i provjerenim metodama uštede ili pak motivacijske knjige koje su primjenjive ne samo na pitanje uštede novca nego i na cijeli život.

Preporučujemo još