Pametni savjeti za uštedu novca

By , in Savjeti za štednju on .
Pametni savjeti za ustedu novca

U slučaju da niste donijeli odluku ove godine, neka to bude odluka da riješite svoje finansijske probleme.

Najbolji način za štednju počinje od jednostavnog stavljanja na popis svih prihoda i rashoda koje imate u jednom mjesecu, uključujući i namirnice koje su vam potrebne u tom periodu. Pokušajte odrediti okvirno i koliko novca potrošite na izlaske te na kupovinu higijenskih i preparata za uljepšavanje te garderobu. Na ovaj način imat ćete jasnu sliku o troškovima koje imate mjesečno te ostatak novca odredite za ušteđevinu,

Kao dobra motivacija u ostvarenju vaših ciljeva može vam pomoći postavljanje određenog cilja u čije ime ćete štediti novac. Bitno je da fokus sa smanjenja troškova pomjerite na povećanje vaše ušteđevine.

Najbolji način prilikom štednje jeste da novac koji vam je ostao nakon što ste na papiru oduzeli rashode od prihoda stavite na račun u banci i ne dižete kako ga tokom mjeseca ne biste potrošili na stvari koje vam nisu baš neophodne.

Strtučnjaci također savjetuju da sve plaćate gotovinom a ne karticom jer će vam to dati bolji uvid u stvarno stanje vašeg budžeta.

Štedite kako biste dostigli svoje finansijske ciljeve, ali nemojte biti žrtva svoje štednje. Dopustite sebi po neki poklon, s vremena na vrijeme, kako bi vam ovakav način štednje lakše pao.

Na kraju mejseca svakako podvucite crtu i sagledajte koliko ste i da li ste uspjeli uštediti kako biste uvijek bili u toku sa novcem kojim raspolažete.

Ovakav način štednje u mnogome će olakšati 2019. godinu, jer vam neočekivani troškovi više neće stvarati stres, s obzirom da ih uvijek možete pokriti ušteđenim novcem.

Donesite novogodišnju odluku i preuzmite kjontrolu nad vašim finansijama.

 

Preporučujemo još