Pogledajte 10 načina za uštedu velike količine novca

By , in Savjeti za štednju on .
10 nacina kako da ustedite mnogo novca

Primanja su nam često ograničena i teško možemo utjecati na njih. Ali konstantno možemo utjecati na naše troškove. U nastavku pogledajte 10 načina kako da usmjerite vaše troškove i uštedite veliku količinu novca.

RIJEŠITE SE MALIH UČESTALIH TROŠKOVA
– Često puta zanemarujemo sitne troškove i smatramo ih nebitnima. No, ukoliko su oni učestali predstavljaju veliki iznos gledano kroz duži period. Npr. Prosječno jedna kava ili neko drugo piće dnevno u kafiću ukoliko košta 10kn ne izgleda kao veliki trošak. No, iznenaditi ćete se da 50 godina te navike koštati će vas 182.500 kn
– Odličan primjer su i cigarete koje prdstavljaju svakodnenu naviku i koje imaju i popratne velike troškove (zdravstvene, troškovi pranja odjeće zbog smrada, upaljači, dodatni odlasci u kafiće…)
Ukoliko osoba kupi samo 1 kutiju dnevno čija cijena je 20 kn, te recimo konstanto puši od svoje 18 pa do 80 godine života, tokom života potrošiti će impresivnih 452.600 kn samo za direktni trošak cigareta.

ŠTEDITE
– Odvojite jedan dio mjesečnih primanja za štednju, ovisno o vašm mogučnostima.

VODITE EVIDENCIJU TROŠKOVA
– Zapisujte si sve troškove koje napravite u mjesec dana. Iznenaditi ćete se koliko novaca trošite na pojedine stvari.

RAZLIKUJTE POTREBE OD ŽELJA
– Svi smo mi prepuni želja kada je u pitanju kupovina. No, prije svake veće, a i manje kupnje morali bi se zapitati da li nam stvarno neke stvari trebaju ili možemo normalno funkcionirati i bez njih.

TRAŽITE VIŠE PONUDA

– Kada kupujete veće stvari zatražite više ponuda. To može biti slučaj kada tražite izvođače radova, osiguranje…

IZBJEGAVAJTE ZADUŽIVANJE
– Život u Hrvatskoj je teško zamisliv bez zaduživanja. No, ukoliko npr. Planirate kupnju automobila za 5 godina, pokušajte narednih 5 godina uštedjeti novac za automobil. U konačnici biti će vam daleko jeftiniji nego da za 5 godina podignete kredit i na njega platite velike iznose za kamate.

Jeste li znali da ukoliko podignete kredit od 100.000 eur s kamatnom stopom od 7% na 30 godina na kraju ćete vratiti 241.884 eura (ne računajući popratne troškove kredita)? Drugim rječima platiti ćete više od 1 milijun kuna kamata.

PLANIRAJTE KUPNJU

– Prije nego se uputite u trgovinu napravite popis stvari koje trebate kupiti. Odlazak u trgovinu bez tog popisa dovodi nas do impulzivne kupnje u kojoj često potrošimo novac na nepotrebne stvari

SMANJITE TROŠKOVE ELEKTRIČNE ENERGIJE

U Hrvatskoj postoji dnevne i noćne tarife obračuna struje. Noćna tarifa je daleko jeftinija te za vrijeme zimskog računanja vremena počinje u 21 sat i traje do 7 sati ujutro. Jefitniju tarifu iskoristite za paljenje bojlera, perilice suđa i odjeće, peglanje….

SMANJITE POTROŠNJU GORIVA

Velika ušteda može se ostvariti na gorivu, na način da vozilo vozite pri nižim okretajima (a li ne pre niskim), da ispraznite bunker s nepotrebnim i teškim stvarima, vozite sa zatvorenim prozorima… Ukoliko smanjite potrošnju za 2 litre na 100/km i ako računamo da je cijena goriva oko 9 kn po litri i ako godinšnje pređete 20.000 km, godišnja ušteda iznosi 3.600 kn. Dok ušteda u 50 godina, u tom slučaju, oznosi 180.000kn.

KUPUJTE VAN SEZONE

Često puta pojedini proizvodi imaju sniženu cijenu. To se događa na kraju njihove sezone korištenja, pa tako je najjeftinije kupiti klima uređaj nakon ljeta, peći za grijanje nakon zime…

Preporučujemo još