Šest načina da uštedite novac bez mnogo truda

By , in Savjeti za štednju on .
usteda novca

Ako vam na putu da uštedite stoje svakodnevni troškovi, stavite nešto na stranu. Iako izgleda kao nemoguća misija, izvodivo je.

Želite nešto uštedjeti, ali na putu vam stoje svakodnevni troškovi. Svaki mjesec staviti nešto na stranu za većinu izgleda kao nemoguća misija: nerijetko nam na isteku mjeseca ostane “p

Po nekim istraživanjima, kućanstva koja imaju ušteđenih barem 8000 do 9000 kuna znatno smanjuju rizik upadanja u neke financijske šokove. Donosimo vam nekoliko načina na koje možete početi štedjeti bez velike muke.

1. Odredite si mjesečni cilj

Postavljanje mjesečnog cilja uštede može vam znatno pomoći. Istraživači su usporedili dvije grupe ispitanika – jedna je imala određeni cilj koliko treba mjesečno uštedjeti, a druga nije. Pokazalo se da su oni u grupi koja je imala mjesečni cilj bili znatno uspješniji.

U ostvarenju cilja može vam pomoći i zadavanje trajnog naloga kojim ćete svaki mjesec odvojiti neki manji iznos, primjerice 100-200 kuna, na štedni račun. S vremenom, ako vam se financije poboljšaju, taj iznos možete i povećati.

2. Oslonite se na tehnologiju

Mnogi servisi za internet bankarstvo danas vam pružaju i mogućnost da pregledate statističke pokazatelje o potrošnji u prethodnom mjesecu. Temeljem toga možete uočiti na kojim stavkama trošite više no što je potrebno te u tekućem mjesecu prilagoditi potrošnju. Sitni svakodnevni tropškovi ponajviše će činiti razliku.

Štednju na tim malim stavkama nećete gotovo ni osjetiti, a na kraju mjeseca uočit ćete da vam je ostalo više novca na računu nego u mjesecu koji je prethodio.

3. Sklonite novac odmah nakon primitka plaće

Prvi vikend nakon što primite plaću nerijetko se kolokvijalno naziva i “milijunašev vikend”, jer smo tada skloni više trošiti. Ne bismo li uštedjeli, jedan od savjeta je i da se odmah po primitku plaće novac skloni s tekućeg računa, odnosno trajnim nalozima namijeni za režije, stanarinu i ostale redovne troškove.

Na taj je način veća vjerojatnost da će vam na kraju mjeseca ostati određeni iznos koji možete uštedjeti.

4. Pronađite dodatni izvor prihoda

Ako smatrate da je vaš početni budžet premali da biste od njega mogli uštedjeti, jedna je mogućnost i da pronađete dodatni izvor prihoda. To ne znači nužno još jedan posao, već može biti i iznajmljivanje jedne sobe u stanu, parkirnog mjesta, spremišnog prostora u zgradi, pa čak i vrta.

5. Srežite roškove za dugovanja/kredite

Kreditno tržište stalno se mijenja. Kamate koje imate na kredit možda su u trenutku njegova podizanja bile povoljne, ali u međuvremenu su izašli novi financijski proizvodi, novi krediti s nižim kamatama. Nemojte se bojati reprogramiranja kredita, jer na taj način možete kroz duže vrijeme znatno uštedjeti.

Većina banaka danas kao posebni proizvod nudi kredite za reprogramiranje postojećih kreditnih ili drugih zaduženja, a i o uvjetima kreditiranja s bankama se može pregovarati.

6. Ugasite “zombi” račune

Istraživanja su pokazala da mnogo ljudi ima više računa, ali koriste najčešće samo jedan. Banke traže da na računima ostane mali iznos, ne bi li ih održale aktivnima, pa vam na tim “zombi” računima bespotrebno leži novac.

Stoga se preporuča gašenje svih računa koje ne koristite, a čime smanjujete i mogućnost da oni postanu metom hakera koji će s njih skinuti i ta mala sredstva, što im je dodatno olakšano činjenicom da se oni rijetko kontroliraju, prenosi Independent.

Preporučujemo još