Šta je pravilo štednje 10%?

Kada se radi o štednji i ulaganju za budućnost, istorijsko pravilo “od oka” je deset posto. Uštedite deset posto svog prihoda svakog mjeseca i postaćete bogatiji više nego što ste sanjali da je moguće.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
stednja novca

Ponekad je potrebno štedjeti više, posebno ako imate ambiciozne snove za starost. Zavisi od vaših godina, o tome koliko još imate godina do kraja aktivnog radnog vijeka, i kamatnoj stopi koju dobijate za svoj novac. Ali, započnite prihvatajući uvjerenje da deset posto od svega što zaradite pripada samo vama.

Ako uštedite deset posto od svega što zaradite u sljedećih 10 godina, koliko ćete novca imati? Godišnju plaću, odnosno zaradu puta deset, zar ne? Pa ne baš. Imaćete i kamate koje su se, na ovaj, ili onaj način, kumulirale na vaša ulaganja kroz 10 godina. A taj kumulativni činitelj je ono što čini “pukih” deset posto moćnim iznosom za štednju.

Isplanirajte svoj budžet tako da imate novca za plaćanje ličnog uživanja i zadovoljavanje vrijednih ličnih želja bez trošenja više od devet desetina ličnog prihoda.

Kad primite zaradu i bilo koji novac, uzmite olovku, ili kalkulator u šake, pa napravite raspored o tom novcu. Odredite koliko ide na stan, za ishranu, za odjeću i druge potrebe, a koliko ostavljate za crne dane. Nema takve zarade od koje se ne bi moglo ma i najmanje uštediti. Isplatite prvo sebe.

Odvojite 10% prihoda na stranu i ne trošite taj novac! Ako vas nužda i natjera da ga potrošite, vratite ga što prije na mjesto gde ste ga pohranili! Pa tako danas malo, sutra malo, i za godinu dana i sam štediša se prijatno iznenadi, kako je neosjetno, samom sebi, a od sebe uštedio!

Preporučujemo još