Štednja novca uz 5 laganih načina

By , in Savjeti za štednju on .
5 savjeta za ustedu vaseg novca

Svako misli kako treba uštediti nešto novca, ali kada krenete, štediti novac je teško. Da nije teško, svi bi to radili. Evo nekoliko načina kako možete postati jedan od nekolice koja štedi i nadam se prevazići neke od uobičajenih borbi s novcem koje većina nas ima u životu.

Izbjegnite zamke za trošenje.

Teško je uštediti novac ako ga neprestano gubite zbog lakomislenog trošenja. Pogledajte ove navike trošenja i razmislite koje možete izbaciti iz vašeg života. Novac koji uštedite će vam pružiti više slobode i financijsku sigrurnost.

Bilježite svoje troškove.

Jedan od načina da vratite kontrolu nad svojim potrošačkim navikama je da bilježite kako trošite novac – uzmite malu bilježnicu i zapišiite sve što potrošite, ili bilježite na vaš telefon. Tako ćete vidjeti i razumjeti koliko trošite na kafu, grickalice ili druge stvari koje nisu neophodne, i možete početi razmišljati koliko ste u stanju svaki mjesec uštedjeti.

Otvorite račun za štednju.

Ovo je dokazana tvrdnja – manja je vjerovatnoća da ćemo potrošiti novac koji nije u našim rukama ili novčanicima. Ako stavite novac u račun na banci, teže ga je potrošiti – i lakše sačuvati.

Izaberite nešto za što ćete štediti.

Jednom, kada počnete pratiti svoje troškove i imate račun na banci, imate neophodni alat za štednju. Sljedeći korak je da izaberete nešto kao svoj cilj. Ciljevi mogu biti kratkotrajni ili dugotrajni. Evo nekoliko primjera kratkotrajnih ciljeva za štednju:

Fond za hitne troškove.

Prvi i najočitiji korak je započeti nešto što se naziva “fond za hitne troškove”. Tamo ćete posegnuti kada vam se pokvari auto, kad trebate popraviti prozor ili zamijeniti uništeni komad odjeće.

Odmor.

Ovo je divna stvar za štednju svake godine. Čak i ako uštedite malo poput 25KM mjesečno, to može biti velika pomoć kada dođe vrijeme vašeg godišnjeg odmora.

Automobil.

Ako vam je potreban auto, to može zahtijevati više štednje i odgovornije trošenje novca.

Dugotrajna štednja je potpuno druga tema i trebate se za to pobrinuti nakon što već uspostavite druge aspekte štednje. Evo nekih primjera:

Penzija.

Kad razmišljamo o penziji, lako je reći “Imat ću kasnije za to vremena”. Međutim, ako napravite prostora u svom budžetu za štednju za penziju, bit ćete veoma zahvalni. To je nešto za što možete odvojiti mali iznos svaki mjesec i gledati kako se kroz godine umnožava.

Obrazovanje djece.

Većini porodica, vrijeme kada djeca odlaze na fakultet, je vrijeme najvećih troškova.. Posebno ako vam dijete ode na fakultet u drugom gradu, obrazovanje postaje veoma skupo.

Kuća.

Kuća je najbolji način za pribaviti nešto značajno tokom života. Kuća je nešto što će zadržati, ili nadamo se, uvećati svoju vrijednost. Takođe to je jedna od stvari koje možete kupiti sada i kasnije ostaviti djeci.

Smanjite svoje troškove.

Ako ste ozbiljni u vezi štednje i želite zauvijek riješiti svoje financijske teškoće, počnite razmišljati kako možete smanjiti svoje troškove. Evo nekoliko primjera:

Selidba.

Manji stan će često manje koštati za najam i bit će jeftiniji za održavanje. Ovo je velika prilagodba, pa se pobrinite da ste dobro razmislili prije nego se odlučite za ovu promjenu.

Prodaja auta.

Posebno ako živite u gradu koji ima dobar javni prijevoz, opcija za vas bi mogla biti da se riješite automobila.

Jednostavniji život.

Ako zaista želite smanjiti troškove razmislite i o drugim stvarima koje osjedujete. Pametni telefoni, na primjer, ne samo da su skupi za kupovinu, nego obično zahtijevaju i skuplje pretplate za upotrebu. Oni takođe olakšavaju kupovinu online, što utječe na to koliko štedite.

Postoji mnogo načina za štednju – ovi su samo neki od njih. Napravite inventuru u svom životu i pogledajte šta možete uraditi da budete bolji upravitelj stvarima kojima ste blagoslovljeni.

Preporučujemo još