Uštedite mnogo novca uz ova četiri trika

By , in Savjeti za štednju on .
ustedite novac uz ova 4 savjeta

Uvijek je bilo lakše potrošiti novac, nego ga zaraditi. Međutim, uštedom novca svako može postati finansijski samostalan i pre nego što je to zamislio.

Kako uštedeti puno novca? Evo nekoliko najlakših načina za to:

U kasicu stavljajte po 100 dinara

Kasica u koju stavljate 100 dinara možete kupiti bilo gde, u bilo kojem obliku. Princip je sledeći: svaki put kad u novčaniku imate novčanicu od 100 dinara, stavite je u kasicu.

Neke štediše imaju posebne pregrade u novčaniku (što nije nužno), i nakon što sakupe, stave taj novac na štedni račun s visokom stopom kamate.

Na svoju kasicu možete čak bojicama napisati za što je novac namijenjen. Ovo sve funkcioniše, jer se lakše povežete sa štednjom. Kad bi novčanicu od 100 dinara potrošili, sigurno bi se osećali kao da ste izdali svoje principe.

Automatski odvajajte novac od plate

Danas većinu računa možete platiti putem interneta. Mnoge banke, i mobilni operateri nude i automatizovan način plaćanja putem trajnog naloga. Ako imate takvu opciju, iskoristite je.

Možete i automatizovati štednju. Odredite dan u mesecu (npr. dan nakon primanja plate) kad će vam se određeni iznos automatski prebaciti s računa na štednju. Tako će se vaš štedni račun voditi sam od sebe.

Svakako, trebaće vam koji mesec da se naviknete na ovu vrstu štednje, ali ona je vrlo delotvorna.

Štednju povežite s nekim obećanjem

Financsijska blogerka Sara Gilbert za ovo ima izvrstan primer: njen devetogodišnji sin je htio Nintendo. U početku je bila protiv te ideje; ali, kad je njen muž dobio posao van grada, dogovorili su se da će sina nagraditi, ukoliko se bude ponašao kako dolikuje.

Dakle, odlučili su da će kad ona ili muž dobiju platu, odvajati po 20 dolara u posebnu omotnicu: ako bi sin pomagao oko kuće. Ako je bio strpljiv i pomagao, Sara bi dodala dodatnih 5 ili 10 dolara u omotnicu. Budući da je sin bio potaknut nagradom, počeo je da se ponaša bolje, Sara je imala dodatni razlog da održi svoju reč.

Čak i negativan stimulans može biti koristan

Istina je da ljude najviše pokreću pozitivni motivi. Međutim, dodavanje kazne može biti odličan način da se na nešto naterate.

Na primer, možete sa svojim bankarom ugovoriti štednju u kojoj vam se svako povlačenje sredstava naplaćuje određenim postotkom. Druga opcija je da stavite novac na PayPal račun, gde za povlačenje sredstava morate čekati nekoliko dana, a u tom vremenu se onda možete predomisliti, pre nego što napravite nepromišljenu kupovinu.

Preporučujemo još