Vodič za kupovinu polovnog automobila

By , in Pametna kupovina on .
kupovina polovnog automobila

Idemo odmah biti brutalno iskreni. Svi oni koji žele ili moraju kupiti automobil, a nemaju love za novi, potencijalno spadaju (nažalost) u kategoriju „mustera“ (ili mušterija, papaka, jelena i sl.), kako ih nazivaju likovi koji šminkaju automobile za prodaju i od toga žive.

Nažalost, nije realno misliti da ćete zahvaljujući stručnom mišljenju majstora ili poznanika otkriti baš sve zamke preprodavača koji se pojavljuju na našem tržištu polovnih automobila. Matematika je više nego jednostavna, preprodavači žive od toga, “čuče“ od 0-24h na portalima koji oglašavaju polovna vozila ili usmenom predajom dolaze do istih. U “poslovnom” su odnosu sa vulkanizerima, auto mehaničarima, električarima, limarima, lakirerima i vlasnicima “furdi“ (auto-otpad). Takva ekipa je doktorirala na aukcijama državnih automobila, u pola noći znaju gdje je najpovoljnije kupiti poluosovinu za Škodu Octaviu iz 2009. te su među prvima koji znaju kada se koja kompanijska flota automobila vraća iz leasinga.

Muškarci i njihovi automobili…

Sve ovo što smo do sada napisali je protivno “zdravoj muškoj logici” (budimo isto tako iskreni i priznajmo da žene većinom nisu opterećene ovom lažnom potrebom) u kojoj kao alfa pojedinci uvijek moraju imati najbolji deal. Kod kupovine automobila, ta potreba je još i veća, pa se tu često (najčešće u kafiću) “prodaju” priče o super jeftinim kupovinama, automobilima koji troše i do 50 posto manje od stvarnosti, idu brže od bilo kojeg konkurenta i kupljeni su tako jeftino i povoljno da će isti na njemu još i zaraditi nakon što ga bude vozio slijedećih 5 godina.

Ukratko, gotovo je nemoguće da ćete na internetu ili sajmovima automobila pronaći odlično i superpovoljno polovno vozilo koje je čekalo baš vas. Naime, ono vas možda i čeka, ali nemojte biti očajni zato što je na tome već neko malo i zaradio.

Dobro, postavlja se logično pitanje kako onda kupiti polovno vozilo, a pri tome ne završiti na lijekovima
Pa cijela priča kreće od Vas. Naime, postoji nešto što se zove “risk management“. Taj se izraz (između ostalog) koristi za ekipu koja je svoj kapital odlučila investirati u neke finansijske derivate za koje su isti zaključili da će im donijeti prinos veći od kamate u banci. To je naravno “lutrija“ pri kojoj oni mudriji ne ulažu “zadnju“ lovu već se igraju sa iznosima zbog kojih sebi, ako ih izgube neće rezati žile.

Sada se vi pitate kakve veze navedeno ima sa kupovinom polovnog automobila. Pa vrlo jednostavno, kupujete vozilo od nepoznate osobe, vaš ljubimac će biti parkiran na javnim površinama, izložen atmosferskim uticajima (recimo gradu), oštećenjima, kvarovima ili nažalost čak i krađama (rezervni ključ, skenirani daljinski i sl.). Dakle, NE KUPUJ AUTOMOBIL SA ZADNJIM NOVCEMU U DŽEPU.

Vodič za kupovinu polovnog automobila

Automobil (vozilo) je sredstvo (obzirom da nismo kitovi, ptice, gepardi) kojim u kraćem vremenu od hodanja, komforno prevaljujemo udaljenosti od tačke A do tačke B. Automobil načelno morate imati (osim opštepoznate “činjenice” da nisi uspio u životu ako nemaš auto) da bi vozili porodicu na more, djecu u vrtić, školu ili na trening, suprugu frizeru ili punicu na vikendicu. Pri tome svi od navedenih korisnika očekuju da je to lijepo, popularno, brzo, ekonomično i udobno vozilo. Pomiriti sve te zadane želje publike iz vašeg okruženja je nemoguće pa ćemo vam pokušati pomoći kako da kupite polovni automobil, a da vam kod kuće ne prigovaraju da ste kupili “kantu“ za smeće koji niko osim vas ne bi kupio.

Za početak, odaberite marku automobila kojom ćete pomiriti želje i potrebe ukućana. U slučaju da želite neku marku koja je predmet vaših tajnih želja, odradite to na način da ih (ukućane) uvjerite kako ste to odlučili zajedno. U protivnom, bićete krivi za sve moguće kvarove koji izbijaju lovu iz kućne blagajne, pa je velika vjerovatnost da ćete ponekad noć prespavati u svom “favoritu“. Nakon što ste “svi“ odlučili sa kojim će te automobilom uživati u beskonačnim i ugodnim porodičnim pustolovinama, poželjno je za početak posjetiti forume, FB grupe i web sajtove na kojima vlasnici istih automobila dijele svoja iskustva.

Na tim virtualnim mjestima osim što se možete sprijateljiti sa ljudima koje nikada u životu nećete uživo upoznati, možete dobiti opću širu sliku o automobilu kojeg ste odlučili kupiti.

Odabir modela automobila vrlo često uslovljava okolina u kojoj živite (češće nego si to želite priznati).
Ovdje pričamo o rodbini, prijateljima, poznanicima, ekipi s posla i slično. Iz cijele te mase navedenih, vrlo često ćete nesvjesno odabirati modele automobila koji “kruže” u vašem društvenom okruženju. No kada bolje promislite, to i nije loše, a evo i zašto.

Pa zato jer ti ljudi imaju iskustva (ugodna i neugodna), poznaju mehaničare koji održavaju njihova vozila, pa će vam udijeliti pregršt korisnih, polukorisnih i beskorisnih savjeta koji se odnose na održavanje, potrošnju, performanse i ostalo, te ćete tako uz savjete virtualnih prijatelja s interneta prikupiti sasvim solidnu bazu informacija o vašem budućem (polovnom) ljubimcu.

Nikada ne kupujte polovni automobil sami. Takav način kupovine čini savršenu ravnotežu između nesigurnog, prestrašenog i pomalo histeričnog kupca (nakon nekoliko pregledanih “kanti“ spoznate da su očekivanja vaših bližnjih prevelika za vaše kapacitete i jednostavno želite da sve to skupa čim prije završi pa će te kupiti bilo šta) i prijatelja koji učestvuju u kupovini i koji svaki od pregledanih automobila proglase “kramom“, pa vas samim time odgovore od kupovine.

Povratak kući nakon nekoliko neuspjelih pokušaja kupovine sve frustrira jer ukućani statistički konstatiraju da su oglasnici puni automobila a vi niste od sve te “hrpe“ uspjeli kupiti niti jedan. Nakon toga, spretni ukućani uzimaju stvar u svoje ruke, bjesomučno sa portala printaju dogovorene modele koje vam uz ručak serviraju umjesto priloga.

Ako nakon svega pročitanoga i dalje želite kupiti “polovni“, vi zaista želite taj automobil pa ćemo vam sa nekoliko savjeta pokušati pomoći pri kupovini. Napominjemo da ovaj tekst nije namijenjen osobama od 18 – 20 godina koje kupuju prvi auto, jer oni najčešće ne vide i ne čuju nikakve savjete, već kao hipnotizirani kupuju na prvu sve što im se ponudi, odnosno što mogu kupiti za novac koji nervozno gužvaju u džepu.

Vi ostali pročitajte ovih nekoliko savjeta, ne kupujte na prvu, te budite uporni i strpljivi.

Nikada ne idite u razgledavanje sami, po kiši, u sumrak i slično. Automobil uvijek pregledavajte za vrijeme dobrog dnevnog svjetla. Dobro je sa sobom povesti društvo tj. uvijek su dobro došli polu stručnjaci, stručnjaci i svi ostali koji imaju volje, vremena i oko za detalje.

Provjerite odgovaraju li podaci u saobraćnoj knjižici onome što je rekao prodavač, te provjerite upisani broj šasije automobila.

Vozilo koje vam se dopalo kupujte isključivo od vlasnika ili auto salona i ne nasjedajte na fore tipa, prijatelj, brat, rođak i sl. je otišao recimo u inostranstvo, frka mu je za lovu pa zato prodaje ispod cijene, ja prodajem iz usluge, a za prenos nema problema, poslaće vlasnik punomoć ili ugovor poštom.

Vizualno provjerite stanje istrošenosti upravljača, ručice mjenjača, rubova sjedala, podnih prostirki i guma na nožnim papučicama. Istrošenost bi morala biti u skladu s kilometražom.

Nakon što ste provjerili da u vozilu svi uređaji funkcionišu tipa brisači svjetla, žmigavci, ventilacija, klima, prozori, retrovizori, te da ne svijetle kontrolne lampice koje javljaju kvarove na upravljačkom sistemu, motoru, kočnicama i slično, predložite mješovitu probnu vožnju koja se sastoji od brzih cesta (autoput, zaobilaznica) i lokalnih cesta punih neravnina i ležećih policajaca. Ne govorimo da odete na more, ali 15-20 km ne smije biti problem niti vama niti prodavaču.
Prije probne vožnje, provjerite stanje (dubina profila) i starost guma. Takođe, provjeriti stanje istrošenosti guma (da li su jednoliko istrošene ili je svaka “pojedena” na drugoj strani). Vodite računa da je vlasnik mogao prije promijenit raspored guma tako da ovo nije ultimativni test već više predostrožnost.

Nakon što ste provjerili gume, vlažnom maramicom savršeno očistite odbojnik oko ispušne cijevi, jer će pritisak koji nastaje prilikom usporavanja vozila zalijepiti čestice ulja za odbojnik pa ćete nakon probne vožnje, u slučaju da vozilo troši ulje, potezom bijele papirne maramice otkriti sitne kapljice ulja.
Vožnjom po brzim cestama ćete utvrditi da vozilo na većim brzinama ne trese, ne “pliva“, odnosno drži smjer.

Zatim na većoj brzini provjerite kočnice ali na način da naglim kočenjem ne ugrožavate ostale učesnike u saobraćaju. U slučaju da prilikom naglog kočenja trese volan, pedala kočnice i još se pri tome čuje podmukla buka, vjerojatno su diskovi dali svoje. Isto tako ukoliko automobil prilikom naglog kočenja vuče u neku stranu, eto signala da nešto nije u redu s kočnicama, letvom volana.

Nakon testa kočnica ponovo ubrzajte do maksimalne dozvoljene brzine, otvorite bočni prozor, zatim pustite gas i pričekajte da brzina padne za nekih 50-tak km/h (nizbrdice su za to savršene), te nakon toga promijenite u nižu brzinu, pritisnite gas do kraja i pogledajte u retrovizore (u slučaju da je zadnje staklo zatamnjeno bolje se vidi kroz bočne retrovizore). U slučaju da motor prekomjerno troši ulje, pojavitće se izdajnički plavičasti dim iz auspuha koji će vas kada ponovo oduzmete gas “stići“ pa će te kroz otvoreni prozor osjetiti neugodan smrad spaljenog ulja. To je znak da su na motoru potrebni manji (zamjena gumica ventila a možda i vodilica) ili veći zahvati (generalka). Odustanite od kupovine jer su to dodatna maltretiranja koja koštaju novaca i živaca sa neizvjesnim rezultatom.

Nakon što ste u kraćoj test vožnji utvrdili da vozilo ne “pliva“, ne trese i ne ispušta uznemirujuće dimne signale, predložite posjetu automatskoj auto praonici i ovlaštenom servisu .

Malo uloženog za puno dobivenog

U slučaju da u automatskoj praonici nije nigdje procurilo (brtve vrata, šiberi, prednja i stražnja stakla), te vas ovlašteni servis razveseli informacijom da je sve u o.k, to je vozilo koje želite kupiti. Uz sve navedeno, u slučaju skupljih polovnih dobro došla je servisna knjižica, računi rezervnih dijelova i popravaka koji ukazuju da je vozilo bilo u dobrim rukama.

Za kraj se vraćamo na početak. Nema 100 posto sigurne kupnje polovnog vozila ali oprez i strpljenje prilikom kupovine smanjuju taj rizik na minimum.

Preporučujemo još