10 jednostavnih savjeta da efikasno uštedite novac

By , in Savjeti za štednju on .
10 savjeta kako ustedjeti novac

Kada ostavite novac sa strane i zaboravite na njega… To je jedan od najboljih načina da uštedite novac, a uz ovih 10 savjeta vaša kasica će se znatno povećati.

1. Štedni račun

Dobro je otvoriti štedni račun, ili iskoristiti jedan od postojećih računa na koji ćete stavljati novac koji namjeravate uštedjeti. Kod štednje je bitno kako o tom novcu razmišljate. Pozitivan način je da kad novac stavite na taj račun da zaboravite na njega.

Nemojte planirati što biste s njim mogli napraviti ili kupiti, jer je onda taj novac u startu potrošen. Držite ga sa strane i razmišljajte o njemu kao o sigurnosnoj mreži za ozbiljne financijske situacije.

2. Preispitajte svoje pretplate

Stvarno vam treba preplata koja uključuje 300 minuta razgovora i 3 GB Interneta i 150 poruka? Vrlo vjerojatno ne, ali u trenutku kupnje to je bio jedan od par paketa između kojih ste mogli birati.

Isto to se događa s televizijskih pretplatama. Vrlo vjerojatno imate oko 300 dostupnih programa, od kojih ih gledate možda (!) 20. Razmislite što biste dobili da se vratite na osnovni paket ili da uzmete samo nešto što doista gledate, poput paketa s isključivo filmovima, serijama i dokumentarcima. Nazovite svoje operatere i tražite bolje opcije.

3. Automatska štednja

Najteže je početi sa štednjom jer čovjek ima osjećaj da ta mala količina novca koju je stavio sa strane zapravo i nema smisla. Krivo! Ta mala količina prvi mjesec će se već drugi mjesec poduplati i iz mjeseca u mjesec povećavati.

Kako biste bili sigurni da ćete nastaviti uplaćivati, možete si namjestiti automatsku uplatu od 50, 100 ili 200 kuna, koliko možete i s koliko se ugodno osjećate, da se svaki mjesec uplati s vašeg tekućeg na štedni račun.

4. Akcije i sniženja

Pratite u kojim trgovinama možete jeftinije kupiti proizvode koje često koristite. Akcije i sniženja, ili veća pakiranja za istu cijenu, se mogu jako pozitivno odraziti na novčanik.

Također, postoji više Internet stranica za naše tržište na kojima možete provjeriti cijene istog proizvoda u više različitih trgovina ili možete aktivirati Google obavijesti u kojima bi vam stizale sve objave na internetu za akcijske cijene proizvoda koji vam trebaju ili si želite.

Drugi način štednje je takozvano “kupnja na duge staze” – trošit ćete manje novca ako proizvode, poput mlijeka u tetrapaku ili određeni šampon, kupite u većim količinama za manju cijenu. Koristit ćete ih duže i smanjiti količinu posjeta trgovinama, iz kojih rijetko tko izađe da je kupio samo ono što treba.

5. Plaćanje osiguranja

Ako možete, idealno je platiti osiguranja, na primjer kuće, auta ili životno osiguranje, u jednoj rati, na takozvanoj godišnjoj bazi. Sa svakom manjom obračunskom jedinicom, tipa polugodišnjom, kvartalnom ili mjesečnom – plaćanje uključuje i određene kamate, uglavnom, između 2 i 5 posto.

Preporučujemo još