Nikako ne možete da uštedite novac? Ovi savjeti vam mogu pomoći

By , in Savjeti za štednju on .
usteda novca

Svi mi želimo da uštedimo što više novca uz što manje odricanja, ali to nije nimalo lako. Ipak, postoji nekoliko metoda koje će vam pomoći da se na vašem računu popravi situacija a da se ne odreknete baš svakog sitnog zadovoljstva.

1. Metoda 20/80

Svoja primanja podijelite u dva dijela, 20 posto koje ćete odmah odvojiti za štednju i 80 posto koje možete potrošiti kako god želite. Ako vam je 20 posto previše, jednostavno počnite s 10 ili barem pet posto prihoda koje ćete odvojiti jer će vam to pomoći da razvijete naviku štednje i sačuvate bar dio novca, piše Brightside.

2. Metoda 60/10/10/10/10

Ovo zahtijeva malo više organizacije, ali i dalje je jednostavno. 60 posto sredstava možete koristiti za osnovne troškove (hrana, režije, prijevoz), a preostalih 40 podijelite ovako: 10% za štednju, 10% za dugotrajnu kupnju (otplata automobila, povrat dugova), 10% za iznenadne troškove (popravak auta, prilike kad trebate kupiti skuplji poklon) i 10% za zabavu.

3. Metoda 10%

Ovdje samo trebate 10 posto svojih prihoda odvojiti za štednju. Ovako mali postotak neće puno utjecati na vaš uobičajeni budžet i kvalitetu svakodnevnog života, ali će se malo-pomalo skupiti novca u štednji.

Ako primijetite da vam nije teško odvajati 10%, pokušajte s malo većim postotkom od 15 ili 20 posto.

4. “Prepolovi” metoda

Svoje prihode podijelite na dvije polovice. Jednu zadržite za uobičajene troškove, ostatak stavite u banku. Kad vam ponestane novca, iz banke podignite polovicu spremljenog iznosa. Svaki put kad podižete novac, uzmite samo polovicu onoga što vam je ostalo na računu.

5. Metoda četiri kuverte

Prvo izdvojite 10-20% za štednju i novac za svoje redovne troškove (stanarinu, režije). Ostatak podijelite u četiri kuverte iz kojih ćete trošiti četiri tjedna u mjesecu. Možete ih potrošiti kako želite, ali ne smijete “posuđivati” iz druge kuverte.

6. Bakina metoda

Izdvojite novac za sve bitne troškove (stanarina, režije, hrana) u posebne kuverte i na kuverti zapišite za što je namijenjena. Za svaki trošak koristite novac koji je namijenjen za tu kategoriju troškova. Ako vam nestane novca u nekoj bitnoj kuverti (poput one za hranu), možete se poslužiti novcem iz neke manje važne kuverte, ali od tada morate pripaziti na taj trošak. Preostali novac možete potrošiti na što želite, piše Index.

Preporučujemo još