10 savjeta za lične finansije građana sa prosječnim prihodima

Radimo sve više za sve manje para, a pritom računi iz mjeseca u mjesec rastu. Upravo zato se mnogi odlučuju za kredite, pa tek poslije shvate da su zapravo u još goroj situaciji. Zato smo se obratili finansijskom savetniku, koji nam je ponudio deset finansijskih savjeta koje možete lako da sprovedete, a daće dobre rezulate.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
savjeti za stednju

Možda mislite da bi vašu finansijsku situaciju mogla da riješi samo debela povišica ili možda dobitak na lutriji, ali istina je da čak i najskromniji prihodi mogu da se bolje iskoriste, ako znate kako da upravljate sredstvima.

– Bez obzira da li smo vlasnik sopstvenog biznisa ili smo zaposleni kod poslodavca, raspodjela mjesečnih prihoda zahtjeva poseban pristup. Zaštita tih prihoda i kreiranje ličnog i porodičnog finansijskog plana predstavlja polaznu osnovu za građenje finansijske izvijesnosti kojoj težimo – ističe Nikola Tošković.

On je osmislio deset savjeta za prosječnog Balkanca, koji vam možda neće odmah donijeti pravo bogatstvo, ali dugoročno mogu da budu jako isplativi.

1. Zaštitite svoje mjesečne prihode

Kreirajte lični fond za slučaj nepredviđenih okolnosti kao što su gubitak posla, potencijalni zdravstveni problem ili bilo kakav iznenadni trošak koji ne možete da izbjegnete. Osiguranje života pruža konkretan odgovor na ovo pitanje.

2. Zaštitite vrijednost novca

Kroz štednju u banci, osiguravajućoj kući ili u investicionom fondu. Neka novac radi za vas onda kada ne budete u prilici da radite za novac. Onaj u slamarici je najskuplji.

3. Napravite lični i porodični finansijski plan

Dočekajte spremni odlazak u penziju. Učinite danas sve što je u Vašoj moći da spriječite pad životnog standarda u trećem životnom dobu. Naravno, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

4. Investirajte u obrazovanje

Kako u svoje, tako i u obrazovanje svoje djece. Sve ono što bake i deke ubace u dječiju kasicu usmjerite u konkretan fond za studiranje ili finansiranje obuke, kursa, prakse itd.

5. Kontrolišite dugove

Čuvajte se kredita, a naročito dozvoljenog minusa koji je najskuplji. Raspitajte se u svojoj banci o karticama koje omogućavaju kupovinu na rate bez kamate.

6. Unovčite hobi

Imate hobi? Unovčite ga spajajući lijepo i korisno. Heklanje, sviranje instrumenta, slikanje su samo od nekih hobija koji vam mogu donijeti dopunski izvor prihoda.

7. Smanjite poroke

Prosječan čovjek na našim prostorima u toku godine potroši 10 evra na kladionicu, dok čak 66 evra ode na alkohol i cigarete.

8. Upravljajte svojim vremenom

Vrijeme je jedini resurs koji se ne obnavlja. Što možete danas, ne ostavljajte za sutra. A zamislite da ste još juče završili sve neophodne obaveze.

9. Kupujte pametno

Dugoročno gledano, kvalitetniji proizvodi i usluge su po pravilu daleko jeftiniji od onih, naizgled povoljnijih.

10. Razmišljajte kao direktor

Posmatrajte kompaniju u kojoj ste zaposleni kao da je vaša. Jednog dana ćete možda biti direktor. Nauka i iskustvo su pokazali da su upravo male promjene one koje donose najveće i najbolje rezultate.

Preporučujemo još