Kako zaraditi dodatni novac

Živimo u vrijeme raznih kriza, počev od ekonomskih pa sve do onih ličnih pa je jako teško naći načine kako zaraditi dodatni novac. Zato svaka prilika da zaradimo neki dodatni novac nas može rasteretiti i uvećati naš kućni budžet.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
dodatni posao

Možete otplatiti neke dugove, priuštiti sebi novu garderobu, uštedjeti za novi auto ili bilo šta što vam je potrebno. Da biste u tome uspjeli, ovdje ćemo vam predstaviti nekoliko načina kako možete zaraditi dodatni novac:

1) Potražite dodatni prekovremeni ili part-time posao

Prva opcija je da zamolite vašeg šefa u firmi u kojoj ste već zaposleni, da radite prekovremeno ako je to moguće i da za to primite veću platu. U nekim firmama je to moguće i ako radite po smjenama povremeno se možete dogovoriti sa vašim kolegama da radite dvije smene i tako uvećate vaša primanja.

Druga opcija je da u svojoj firmi nastavite da radite kao i do sada, a da potražite neki dodatni part-time posao gdje bi mogli da radite nakon vašeg posla ili možda čak i vikendom u zavisnosti kako vama više odgovara. Uvijek se možete prijaviti za neki dodatni posao koji se radi 2-4 časa i tako zaraditi dodatni novac. Takođe, postoje i mali poslovi vikendom za koje se možete prijaviti i na taj način ostvariti zaradu, naravno ukoliko vama to odgovara i ne oduzima vam preko potrebno vrijeme koje ste možda željeli da provedete u krugu porodice ili vaših prijatelja.

2) Razmislite o pokretanju sopstvenog biznisa.

Vjerovatno imate neke ideje šta bi u vašem okruženju bilo perspektivno i razmislite da li bi se vi mogli snaći u tako nečemu i kolika bi bila početna ulaganja. Možda u vašem mjestu nedostaje dječja igraonica, možda mjenjačnica, neki dobar butik, neka prodavnica, restoran, trafika… Uvijek ima mjesta za nešto novo što je ljudima oko vas potrebno. Vaše je samo da se dobro informišete i razmislite koje su vaše mogućnosti za pokretanje nekog privatnog biznisa. Za početak vam je bolje i sigurnije da počnete sa nekim manjim ulaganjima i manjim djelatnostima da bi polako to proširivali kako idete u korak sa novim saznanjima i idejama.

3) Pokušajte da unovčite vaš hobi

Umijete da crtate stripove? Sjajno, skenirajte ih, otvorite blog i sajt i postavljajte vaše radove, reklamirajte se i sigurno ćete privući nekoga ko možda želi otkupiti vaše buduće radove ili ćete jednostavno dobrom posjetom na vašem blogu / sajtu biti u mogućnosti da na neki drugi način ostvarite zaradu. Umijete da izrađujete lijepe drvene žardinjere? Extra, napravite nekoliko komada, poklonite ih vašim rođacima, prijateljima, komšijama. Polako će se vaši radovi svidjeti i njima i ostalima koji budu kod njih dolazili, i sve više će se interesovati za njih, i bićete u prilici da naredne žardinjere koje budete pravili – prodate. To su samo neki od hobija i prijedlozi kako ih možete unovčiti, bilo koji drugi hobi takođe ima potencijala samo je potrebno mala truda i dobre volje.

4) Internet zarada

U današnje vrijeme nema porodice koja ne posjeduje svoj računar i pristup internetu. Ako već provodite određeno vrijeme za računarom radeći neke stvari koje vam ne donose nikakvu korist, vrijeme je da to promijenite. Neka vrijeme koje provodite na internetu radi za vas.

Preporučujemo još