Kako početi štedjeti?

Kada se kaže ljudima na to da bi trebalo da počnu da štede 10 procenata svog prihoda, većina počne vrtiti glavom. Većina potroši sve što zaradi. Većina ljudi je takođe u dugovima do guše. Ideja da štede 10 procenata zarade, da prvo to odvoje, izgleda im neostarivo. Ali postoji rešenje.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
kasica-stednja

Počnite od danas da štedite jedan procenat svog prihoda i da živite sa preostalih 99 procenata. Ovo je prihvatljiva svota. Ovo je brojka s kojom možete da se pomirite. Potrebno je samo malo samodiscipline i odlaganja zadovoljenja želja da bi ste uštjedeli jedan procenat svakog mjeseca. Ako zarađujete 1000 maraka mjesečno, jedan procenat je 10 maraka mjesečno, što je oko 30-40 feninga dnevno.

Svakog dana kada dođete kući, stavite svoj dnevni iznos u kasu. Jednom mjesečno uzmite svoju sakupljnu ušteđevinu i stavite je u banku na svoj račun za finansijsku slobodu. Ovo vam se može činiti kao skroman početak, ali zapamtite da se „put od hiljadu kilometara počinje sa prvim korakom“.

Veoma brzo ćete se navići na život sa 99 procenata prihoda. Tada podignite nivo svoje štednje na nivo od dva procenta svog mjesečnog prihoda. Zatim prilagodite svoj način života da bi vam ovih 98 procenata bilo dovoljno. Ovo će vam veoma brzo preći u naviku, moći ćete bez razmišljanja i s lakoćom da živite od 98 procenata onoga što zarađujete.

Onda ćete mjesec za mjesecom podizati nivo štednje za jedan procenat. Do kraja godine ćjete vjerovatno štedjeti 10 procenata svog prihoda. Tada će početi da se dešava još nešto neobično. Vaši dugovi će se smanjiti. Kada postanete svjesni štednje i približavanja finansijskoj nezavisnosti, inteligentnije i promišljnije ćete se odnositi prema svakom izdatku. Počećete da trošite manje i da polako otplaćujete dugove, mjesec za mjesecom.

Preporučujemo još