14 dana sam pokušala slijediti savjete za štednju – Evo šta se dogodilo

By , in Savjeti za štednju on .
savjeti za stednju novca

Milion putam sam naletjela na neke članke nekih milijardera koji pričaju o tome kako uštedjeti novac. Pročitala sam ih svaki put, ali ne bih ništa uradila u vezi toga. Ovog puta sam doista odlučila poslušati savjete i strogo oblikovati svoj život kroz dva tjedna prema njima.

Guglajući saving money tips izvukla sam pet savjeta koji su se najčešće prikazivali. Prema tome, moj plan za dvotjednu štednju izgledao je ovako:

Zapisuj svoje troškove i čuvaj račune

Kako bih si maksimalno olakšala ovaj korak, odlučila sam kroz dva tjedna sve plaćati karticom. Nije bilo teško, osim u nekim izvanrednim situacijama kao što je plaćanje u menzi. Na ovaj način sve troškove sam mogla jednostavno vidjeti na svom mobitelu. U ovom slučaju, koristila sam mobilno bankarstvo Privredne banke Zagreb.

Isplaniraj na koji način ćeš štedjeti

Meni osobno najmrskija stvar je planiranje, prvenstveno jer oduzima previše vremena, a i dosadno je. Kad sam vidjela da ću morati isplanirati način na koji ću štedjeti odmah sam osjetila neko ograničenje jer mi je to značilo da ću unaprijed morati isplanirati kad ću se družiti s prijateljima ili random posjetiti second hand. Ipak, uspjela sam pronaći doista jednostavan i lagan te nimalo dosadan način štednje. Putem PBZ digitalnog bankarstva možeš uključiti opciju #withSAVE koja u potpunosti optimizira ovaj proces.

Evo kako funkcionira:

Putem aplikacije otvoriš svoj štedni račun, svojevrsnu digitalnu kasicu. Nakon toga, možeš jednostavno sam povlačiti kovanice ili novčanice kada god i koliko god želiš u danu uštedjeti (npr. umjesto jedne kave više u danu, povučeš 10 kuna u #withSAVE) pa kada odlučiš da si dosta u jednom danu uštedio, u sekundi prebaciš te novce u svoju virtualnu kasicu. Ako si kao ja i ne da ti se odvajati sam novac u štednju nego voliš praktičnost i da tehnologija to čini za tebe, možeš namjestiti da se iznos zaokružuje na višu deseticu kada plaćaš Visa Inspire karticom na POS uređaju. U tom slučaju, iznos razlike računa koji si platio i više desetice automatski prebacuje s tvojeg tekućeg računa na štedni račun. Za mene se pokazao ovaj oblik kao pun pogodak jer je mindset ove štednje potpuno drugačiji. Ok, osjetiš na svom tekućem računu da ti odlazi više novca, ali znaš da ide u štednju i utješiš se mišlju što ćeš moći s time kasnije.

Izaberi cilj – za što štediš?

Kao svatko tko živi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, cilj mi je bio uštedjeti za odlazak na more. U planu imam jedno kampiranje na festivalu te odlazak s frendovima na vikendicu blizu Zadra. I koliko god mogu i znam razumno trošiti u takvim prigodama, za sve to ipak treba imati nešto (više) novaca!

Olakšaj si štednju uz pametna rješenja

Kao što sam već spomenula, pametno rješenje na koje sam se oslonila bilo je PBZ mobilno bankarstvo i opcija #withSAVE. Štednju #withSAVE sam ugovorila preko mobilne aplikacije u doslovno par koraka i odmah počela štedjeti.

Gledaj kako tvoja ušteđevina raste

Odredila sam da ću svaki dan prije spavanja pogledati svoju #withSAVE kasicu i provjeriti koliko sam uštedjela do tada. Ovaj savjet pronašla sam na nekoliko različitih strana i od nekoliko različitih ‘stručnjaka za štednju’, i premda nisam baš razumjela zašto će ovo biti korisno, odlučila sam poslušati savjet.

Nakon što sam si pomno isplanirala život, krenula je moja dvotjedna štedna avantura. Bitno je napomenuti kako sam apsolventica i kako se moj život i potrošačke navike mogu razlikovati od drugih studenata.

Život studenta na apsolventskoj godini izgleda kao život zaposlene osobe sa studentskim pravima. To znači da odlazim na posao skoro svaki radni dan, da još uvijek ponekad odem u menzu, ali i da često izlazim van i iskorištavam vrijeme za druženje s prijateljima. U troškove mog dvotjednog života nisu uračunati troškovi kao što su stanarina, režije i sl., već se sve odnosi na svakodnevnu kupovinu bilo hrane, bilo ostalih stvari.

Hrabro sam uletjela u ovu štednju, a cijelo vrijeme sam bila vođena nekim optimizmom i mišlju o pozamašnoj cifri koju ću (možda) imati na kraju ovog perioda. Budući da je ovo bio zadatak, najviše što sam činila tih dana jest razmišljanje o trošenju novaca, što je dovelo do toga da sam svaki put kad sam koristila karticu duboko promislila o tome što radim i u glavi vrtjela brojke na svojim računima.

(Ne)zadovoljna štednjom?

Kako god, činjenica jest da sam nakon dva tjedna korištenja aplikacije #withSAVE uštedjela 246,62 kune. Sve što sam radila, odnosno, što je tehnologija radila za mene, jest zaokruživala potrošenu svotu na višu deseticu i ostatak od onog što sam platila karticom prebacivala u kasicu.

Iskreno, nije mi se činilo da je to neka cifra ‘za pohvaliti se’. A onda sam došla na posao.

Kad sam sa svojim kolegama podijelila troškove i ušteđevinu svoje dvotjedne avanture, reakcije su bile puno pozitivnije nego što su bile moje isprva. Naime, 246,62 kune (radi jednostavnosti možemo zaokružiti na 250 kuna) u dva tjedna možda se čini malo, ali ako se pogleda šira slika, to su vrlo, vrlo dobre vijesti!

Naime, ako sam u dva tjedna uštedjela 250 kuna, to je 125 kuna tjedno i otprilike 500 kuna mjesečno. I tu sad počinje zabavni dio!

Da sam s ovom štednjom krenula puno ranije, recimo početkom godine, s ovom prosječnom brzinom štednje bih do danas imala prilično zadovoljavajuću svotu. Od početka godine do 14. srpnja, kad je završila moja dvotjedna štedna avantura, prošlo je skoro 28 tjedana, što znači da bih kroz taj period uz #withSAVE i prosječnih 125 kuna tjedno sa strane do sad uštedjela ukupno 3.500 kuna.

Imati 3.500 kuna za ljetovanje u kampu i s frendovima na vikendici ne zvuči uopće loše, zar ne? Pogotovo ne zvuči loše ako u obzir uzmem sva odricanja koja sam morala napraviti kako bih došla do toga, a budimo realni, uopće nisam primijetila da štedim.

Pokazalo se kako je štednja na ovaj način doista dobra jer dokazuje da se malim redovnim izdvajanjem može poprilično uštedjeti. Najbolji dio cijele ove priče jest što je štednja praktički ‘nevidljiva’ jer se odvija mimo tebe, odnosno automatski prema uputama koje si sam zadao na početku. Također, gubi se onaj element kada osobno izdvajaš novce i stavljaš ih negdje sa strane, čime također izostaje i posezanje za tim tajnim skrovištem novaca čim malo zagusti. Ovim načinom čovjek nema osjećaj kao da štedi, jer se ‘topljenje’ novaca s tekućeg računa odvija kao i inače. Zapravo, imali razloga za štednju ili ne, #withSAVE je dobar način za stavljanje novaca sa strane jer vas malim koracima dovodi do velikih nagrada.

 

Preporučujemo još