Savjeti za štednju za narednu godinu

By , in Savjeti za štednju on .
kako ustedjeti novac u kriznim situacijama

Britanski portal koji je posvećen karijerama, efinancialcareers, napravio je spisak savjeta investicijskih bankara o tome kako se novac štedi u kriznim situacijama.

Premda su njihovi savjeti iskreni, i možda primjenjljivi na svijet bogatih, nama ‘malim ljudima’ ne preostaje drugo nego – gorko se nasmijati.

1) Smanjite kupovinu odjeće

“Mislio sam da ne kupujem mnogo odjeće”, rekao je jedan bišvi menadžer fondova: “No, prošle godine prestao sam kupovati odjeću na šest mjeseci i shvatio koliko sam bio trošio, samo na par cipela ili šal tu i tamo”, rekao je.

2) Uključite cijelu obitelj u štednju

Jedan bivši bankar rekao je svojoj djeci da sad imaju manje novaca, i ostao je iznenađen činjenicom da su ona to prihvatila. “Jedino moj petogodišnjak to ne razumije. Starijima smo rekli da si ne možemo priuštiti sve što smo imali i oni su to shvatili, valjda zato jer su i svim njihovim prijateljima rekli isto”, rekao je.

3) Pošaljite djecu u državne škole

Jedan bivši bankar ispisao je svoja dva sina iz internata i smjestio ih u državnu školu. “Iznenađujuće su se dobro prilagodil”i, rekao je.

4) Neka vaša djeca plate sama svoj fakultet

“Je li tako strašno očekivati od vaše djece da plate sama svoje školarine? Postoje studentski krediti koji to pokrivaju”, rekao je jedan bivši bankar.

5) Nemojte putovati poslovnom klasom

“Još uvijek idem u New York pet ili šest puta godišnje, no sada više ne idem poslovnom klasom, već premium ekonomskom”, rekao je jedan bankar: “Ako planirate unaprijed, možete dobiti dosta niske cijene karata.”

6) Počnite sami peglati

“Sada sam peglam sve svoje košulje”, rekao je jedan bivši bankar. “Uvijek sam to volio raditi, kao svojevrsni Zen, ali nikad nisam imao vremena to raditi.”

“Žena pegla”, rekao je drugi: ” Nije da baš to voli, ali ne želi se zaposliti, pa mora to prihvatiti.”

7) Ne nosite toliko gotovine sa sobom

“Prestanite nositi svežanj gotovine sa sobom”, kaže bivši bankar Goldman Sachsa: “To smanjuje pobudu da ljudima dijelite toliko napojnica.”

8) Počnite sami davati instrukcije svojoj djeci

“Jedan od mojih prijatelja troši 2000 kuna na sat na tutore da bi pripremio svoje dijete za školu”, rekao je jedan menadžer investicijskog fonda: “Ja trošim samo 300.”

9) Prestanite ići na skijanje, ili skijajte jeftinije

“Odveo sam obitelj na skijanje prošle godine i potrošio 130.000 kuna”, rekao je jedan investicijski bankar: “Bilo je super – uzmu vam djecu ujutro i vrate ih tek kasno popodne, ali morate platiti za takvu pažnju.”

10) Odsjednite kod prijatelja

“Išao sam na Maldive šest puta za redom”, rekao je jedan menadžer: “Prošle godine nismo išli na Maldive po prvi put u šest godina, odsjeli smo kod prijatelja u New Yorku. Uštedio sam 120.000 kuna.”

11) Prodajte drugu kuću

“Na drugoj kući nakupite najviše ozbiljnih troškova”, rekao je jedan bankar: “Mnogi koje znam razmišljaju o prodaji svoje kuće na selu. No, još nitko to nije i učinio.”

12) Riješite svoje zdravstvene probleme prije nego što izgubite posao

Savjet za one koji imaju probleme sa zdravljem koje su zanemarivali zbog posla. Jedan je bankar navodno odlučio rješiti svoju kilu i probleme s koljenom nakon što je ostao bez posla, ali mu je privatno osiguranje isteklo, pa je morao birati između plaćanja liječenja ili korištenja javnog zdravstva.

13) Kupujte online

“Nama sad sve dostavljaju doma”, rekao je jedan menadžer: “Kad kupujemo online naručujemo puno manje nego kad je sve pred nama.”

14) Kuhajte sami svoju hranu

“Kuham svaki dan sad”, kaže jedan bivši burzovni mešetar: “Prije sam nešto malo kuhao, ali sam uvijek bio vani, zabavljao klijente. Sada sam ranije doma i mogu sam kuhati. To je puno jeftinije”, rekao je.

15) Počnite voziti bicikl

“Trošio sam 1500 kuna na taksije svaki tjedan, dok nisam otkrio Borisove bicikle (bicikli na iznajmljivanje koje je uveo gradonačelnik Londona). Sad moja žena troši više na taksije nego ja”, rekao je jedan voditelj investicijskog fonda.

16) Neka oba roditelja rade

Ako zaposlite suprugu, to neće uštedjeti novce, ali će ih barem donijeti malo više. Mnogi muški bankari baš i ne žele insistirati da im žena nađe posao. ‘Nema poslova’, kažu. No, njihove žene ipak pokazuju malo više entuzijazma. “Ja radim”, rekla je Adele, žena europskog bankara u Londonu: “Prestala sam raditi kada sam rodila djecu, no onda sam naučila dizajnirati vrtove. Imali smo dadilju, ali sad nam više ne treba, mogu raditi dok su mi djeca u školi”, rekla je Adele.

17) Zaposlite svoje tinejdžere

U Velikoj Britaniji, djeca od 13. godine mogu raditi 12 sati tjedno, U SAD-u, djeca od 14. godine mogu raditi 18 sati tjedno za vrijeme škole, a 40 sati tjedno za vrijeme praznika. Jedna bivša bankarica ispričala je kako je svoje tinejdžere potakla da potraže vikend-poslove.

18) Prodajte svoje stare stvari

Djelatnica u Salou Dress agenciji, koja kupuje rabljenu dizajnersku odjeću, rekala je kako su česti klijenti žene bankara. “Ljudi mogu puno uštedjeti kod nas, dokle god im nije problem nositi rabljenu odjeću ili odjeću koja je malo izvan sezone.”

19) Riješite se skupih kabelskih pretplata

Bivši bankar Goldman Sachsa rekao je kako je otkazao svoju pretplatu na Sky. “Plaćao sam 800 kuna mjesečno. Sad samo gledam nogomet u pubu”, rekao je.

20) Nabavite Prius

“Zamijenio sam svoj Volvo s Priusom”, rekao je jedan bankar: “Uštedio sam pravo bogatstvo u porezima, gorivu i osiguranju.”

Preporučujemo još