5 jednostavnih koraka za pametnu kupovinu stana

By , in Pametna kupovina on .
5 jednostavnih koraka prilikom kupovine novog stana

Kupovina stana je velika sreća u životu, jer je kupovina stana veliki životni događaj. Kada se poklope svi uslovi za kupovinu treba dalje razmisliti o sledećim koracima. Kako bi celo iskustvo ostalo lepo, vi morate biti mudri i unapred promisliti o onome što sledi.

Koraci ka pametnoj kupovini stana su tu ispred vas – prenosi Pasarela. Samo hrabro u nove životne pobede i dobro obratite pažnju na ovih 5 stvari.

1. Da li je stan, to jest nekretnina, uknjižena?

Jedna od najbitnijih stavki prilikom kupovine stana, bez obzira da li plaćate gotovinski ili podižete stambeni kredit, jeste provera pravnog statusa nekretnine, to jest da li je stan uknjižen. Uknjižena nekretnina mora biti registrovana u Katastru nepokretnosti, a provera se vrši vađenjem vlasničkog lista.

Savetujemo vam da na sam dan kada potpisujete kupoprodajni ugovor o nepokretnosti ponovo posetite Katastar i proverite još jednom vlasnički list, kako vam se ne bi desilo neprijatno iznenađenje da je vlasnik u međuvremenu stavio stan pod hipoteku, a vi za to saznate kada bude prekasno.

Nakon što ste proverili uknjiženost nekretnine, morate proveriti i samog vlasnika. Ukoliko je vlasnik u bračnoj zajednici, morate zahtevati overenu izjavu bračnog partnera da se u budućnosti odriče potraživanja prema nekretnini koju kupujete.

Proverite i da li je stan koji kupujete predmet sudskog spora, podnošenjem zahteva u sudskoj pisarnici.
Porez na kupljenu nekretninu morate platiti najkasnije 10 dana od datuma kupovine, ali ukoliko kupujete nekretninu prvi put oslobođeni ste plaćanja poreza na površinu do 40 metara kvadratnih.

Ukoliko kupujete veći stan, plaćate porez na razliku u kvadraturi.

2. Da li želite stan u novogradnji ili želite starogradnju?

Novogradnja, baš kao i starogradnja, imaju svoje prednosti i nedostatke, a na vama je da ih dobro proučite, pre nego se odlučite da zaključite kupoprodajni ugovor o nepokretnosti. Neka presudni pri odlučivanju budu standard i kvalitet.

Kada je stan u novogradnji u pitanju, raspitajte se o načinu gradnje, materijalima koji se koriste u izgradnji stanova, završnoj obradi, kao i izolaciji. Mnoge zgrade u novogradnji imaju kvalitetnu hidro, zvučnu i termo izolaciju, ali ukoliko investitor nije poštovao sve propisane standarde, ponekad je bolje odlučiti se za starogradnju.

Kada je stara gradnja u pitanju, često se spominju prirodni materijali, deblji zidovi, visoki svodovi, bolja izolacija, ali ukoliko vam prostor ne odgovara, te planirate da ga renovirate, izračunajte troškove renoviranja i dodajte ih na cenu koju ima taj stan. Imajte u vidu da ne možete renovirati celu zgradu, zajedničke prostorije, ulaz, kao ni prilaz zgradi.

3. Kupiti stan u izgradnji – rizik ili ušteda?

Kupovina stana u izgradnji je rizična, iako je povoljnija jer kupujete stan koji nije završen, a samim tim nije ni uknjižen -pa ga ne možete proveriti u Katastru. Kako ne biste završili oštećeni, proverite da li je investitor registrovan u Agenciji za privredne registre, ali više se oslonite na preporuke i investitore sa dobrom reputacijom, sa kojima kupci imaju pozitivna iskustva. Proveru investitora možete obaviti i u Privrednoj komori Srbije.

Nakon što ste odabrali investitora, proverite u Katastru da li je investitor vlasnik ili suvlasnik zemljišta (placa) na kom se gradi. Ukoliko nije vlasnik, mora imati ugovor o zajedničkoj gradnji sa vlasnikom parcele.

Treći korak prilikom kad kupujete stan u izgradnji jeste provera građevinske dozvole, koja se izdaje na osnovu projekta koji sadrži sve stanove i njihovu kvadraturu.

Cena koju ima stan u izgradnji je niža u odnosu na cene već izgrađenih stanova, te se veliki broj kupaca iz tog razloga odlučuje za kupovinu neizgrađenog objekta. Ukoliko ste kupac ovakvog stana, savetujemo vam da u dogovoru sa investitorom cenu isplaćujete u ratama, u zavisnosti od stepena izgradnje.

4. Proverite instalacije i stanje same zgrade

Ukoliko kupujete već izgrađen stan, iskoristite priliku da dobro pogledate sve detalje, koji bi mogli biti potencijalni problemi ukoliko ih na vreme ne uočite. Ako imate mogućnost – ovo je momenat da pozovete stručno lice, arhitektu ili barem majstora sa velikim građevinskim iskustvom, koji će uočiti eventualne nedostatke i predočiti ih vama pre nego potpišete kupoprodajni ugovor o nepokretnosti.

Proverite spoljašnjost zgrade, stanje u kom se nalazi fasada, a detaljno pogledajte i unutrašnjost i raspitajte se o održavanju i higijeni. Proverite da li zgrada ima centralno grejanje ili su radijatori u stanovima nefunkcionalni, a ne oklevajte da pitate potencijalne susede da li imaju problema sa pritiskom vode.

5. Neposredna okolina stana i lokacija

Kada birate stan, pametno bi bilo da obiđete kvart u kom se nekretnina nalazi i procenite da li je to kraj u kom želite da živite. Proverite koliko su udaljeni dom zdravlja, škola ili vrtić, apoteke, prodavnice, stanice gradskog autobusa.

Bilo bi idealno da sve pomenuto imate na 5 do 10 minuta hoda od mesta na kome je vaš novi stan. Udaljenost od vašeg radnog mesta je još jedna od bitnih stavki.

Proverite da li u neposrednoj okolini nekretnine postoji mogućnost za divlju gradnju, jer ne želite da vam kroz par godina novoizgrađeni objekat zakloni pogled ili bude neprijatno blizu vašeg stana.

Blizina prometnih puteva, kao i moguća buka iz objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini mogu predstavljati problem, te ne oklevajte da više puta posetite željeni stan i uverite se u sve detalje pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora o nepokretnosti.

Odabrati i kupiti stan ne mora nužno biti stres, već može biti ono što zapravo i jeste – jedan od najsrećnijih momenata vašeg života, ali samo ukoliko se prethodno detaljno informišete o svim pojedinostima i angažujete stručna lica koja će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Preporučujemo još