Greške koje pravimo prilikom kupovine odjeće i obuće

By , in Pametna kupovina on .
kako pametno kupovati garderobu

Kupili ste nove komade i doma otkrili da ste uzalud potrošili novce? Pročitajte naše savjete kako vam se to neugodno iskustvo ne bi više dogodilo!

1, Kupovati sve redom na rasprodajama. To je loša navika, kao, uostalom, i same rasprodaje. Niske vas cijene dovode u zabludu i tjeraju da trošite novce na nešto što vam nije potrebno. Razumnije je prije rasprodaja napraviti točan popis komada koji su vam potrebni i tražiti upravo njih.

2, Slušati savjete prijateljica. Riskirate kupiti ono što se sviđa njoj, a ne vama. Ako ne možete bez savjeta, tražite onaj stilista, prodavača ili nekog za koga ste sigurni da je objektivan.

3. Ići u kupovinu bez isplaniranog budžeta (+ plaćanje karticama, a ne gotovinom). Ako ne odredite unaprijed koliko ćete novaca potrošiti, mogli biste ostati bez više kuna nego što ste htjeti. Ako štedite novac, dobro promislite koliko ste novaca spremni potrošiti. Možete skinuti tu svotu s računa. Ili pak odrediti da ćete plaćati karticom samo jedan dan, i to je sve.

4. Ne analizirati svoj ormar. U ormaru imate tri dobre košulje, a nemate ih s čime nositi. Onda kupite još i četvrtu. Vidite li u čemu je problem? Kada idete u kupovinu, razmislite što vam treba. I nemojte kupovati stvari samo zato što su lijepe. Uvijek promislite s čim ćete ih nositi.

5. Kupovati odjeću koja nije u vašoj veličini. Tu grešku često radimo i nije nam jasno zašto. Novac je potrošen, a vi nemate što nositi. Kada kupujete odjeću, slobodno isprobajte tri broja odjevnog predmeta: svoj, broj manji i broj veći.

6. Birati količinu, a ne kvalitetu. Uvijek je bolje kupiti dvije kvalitetne i skuplje stvari nego 5 jeftinih i slabije kvalitete.

7. Kupovati obuću na za vas previsokim potpeticama. Dok birate novu obuću, pitajte se iskreno: Hoće li vam u njoj biti udobno? Hoćete li sa zadovoljstvom nositi taj par obuće?

8. Kupovati odjeću koja se ne slaže ni s čim što imate u ormaru. Svidjela vam se neka suknja? Razmislite odmah s čime biste je mogli kombinirati. Idealno je moći sastaviti 3-5 modnih kombinacija.

9. Slijediti trendove, a ne svoj stil. Trendovi često nisu dugotrajni. Razumnije je ulagati u svoj vlastiti stil. Kako saznati što je to što je baš vaše? Skupite slike modnih lookova koji vam se sviđaju, a zatim opišite vašu kolekciju s tri ključne riječi. To je opis vašeg stila. Dok kupujete novu odjeću, razmislite možete li je opisati s te tri riječi.

10. Nikad ne pokušati kupiti komade za cijeli look. Nekada je dobro promijeniti taktiku i kupiti već cijelu modnu kombinaciju. Tako vam je sve već spremno za nošenje.

 

Preporučujemo još