6 tajni pametne kupovine tokom praznika

By , in Pametna kupovina on .
savjeti za pametnu kupovinu

Sedmica prije nove godine je puna nervoze i nervnog sloma, čišćenje i kićenje kuće, ali i pripremanje tona hrane. Sada je vreme da naučite – sve može da sačeka, ali šoping treba da se obavi prema planu i na vreme. Napravite spisak stvari koje su vam potrebne, ne nasedajte na specijalne ponude, izbegavajte gužve u samoposlugama i tržnim centrima, savetuje psiholog Danijela Bevestrelo.

U nedelji pred doček Nove godine sve sjaji i blješti, a vi dospevate na ivicu nervnog sloma jer vas čeka odlazak u kupovinu, čišćenje i kićenje kuće, ali i pripremanje tona hrane. Sada je vreme da naučite – sve može da sačeka, ali šoping treba da se obavi prema planu i na vreme. Napravite spisak stvari koje su vam potrebne, ne nasedajte na specijalne ponude, izbegavajte gužve u samoposlugama i tržnim centrima, savetuje psiholog Danijela Bevestrelo.

Izbegavajte sniženja. Na rasprodajama je najveća verovatnoća da ćete kupiti i ono što vam ne treba
Pretpraznična kupovina je veoma naporna ne samo zbog toga što nam oduzima vreme i snagu, već i zato što je često veoma stresna. Ako ne želite da vam šoping iscrpi svu energiju poslušajte savete italijanskog psihologa Danijele Bavestre.

Napravite spisak

Nedelju dana pre odlaska u kupovinu napravite spisak namirnica koje su vam potrebne. Zalepite papir na frižider, pa ako se setite još nečega što vam nedostaje, latite se olovke i dopišite tu stavku. Nemojte mnogo da eksperimentišete već se držite proverenih proizvoda. Čak iako su malo skuplji, isplatiće vam se jer neće biti neprijatnih iznenađenja. Ne gubite vreme analizirajući različite artikle da biste odabrali najbolji. Ostavite to za drugi put, kad ne budete u gužvi.

Limitirajte budžet

Unapred odredite koliko ćete novca izdvojiti i pridržavajte se toga. Ako prekoračite planiranu sumu, sekiraćete se. Potrudite se da sve plaćate kešom, jer ćete tako lako kontrolisati koliko ste novaca potrošili i koliko vam je ostalo. U slučaju da se ipak odlučite za „plastični novac“, nemojte da probijate bankovna ograničenja, kako se ne biste neprijatno iznenadili na kraju meseca.

Izbegavajte akcije

Ne nasedajte na specijalne ponude i sniženja. U želji da uštedite što više, kupićete stvari koje vam zapravo nisu ni potrebne. Kupujte proizvode na sniženju samo ako se nalaze na spisku koji ste poneli od kuće. Takođe, možete da se poslužite još jednim trikom. U marketu koristite korpu a ne kolica. Ako uzmete kolica, veća je verovatnoća da ćete ih napuniti gomilom nepotrebnih stvari.

Uštedite na poklonima

Umesto da kupujete pojedinačne poklone svim članovima porodice, kupite im jedan zajednički. To može da bude porodična ulaznica za bazen ili za posetu zabavnom parku. Ove godine možete i sami da napravite poklončiće za kolege i prijatelje? Evo nekoliko ideja:

• Nakit od bisera

• Mirisne sveće

• Uokvirena zajednička slika

• Oslikana vaza ili ogledalo

Uštedećete i ako sami napravite božićne ukrase i čestitke – kupite papir u boji, zlatni sprej, šljokice… i napravite idealnu božićnu čestitku. Biće mnogo otmenije, posebno ako napišete neku lepu poruku.

Oprezno s krpicama

Ako se odlučite da obnovite vašu garderobu u poslednji čas, budite oprezni. Kada pronađete nešto što vam se sviđa, obavezno ga probajte, ako treba i nekoliko puta. Ogledajte se, izađite iz kabine i prošetajte se po radnji. Ne kupujte impulsivno. Ni po koju cenu nemojte da dajete novac za zanimljive krpice samo zato što su bile na rasprodaji. Najskuplja je odeća koju ne nosite.

Nađite dobrog asistenta

Majku, muža ili prijateljicu povedite u šoping samo ako zaista uživate u njihovom društvu dok kupujete. U suprotnom, muž će vas stalno požurivati, majka neprestano savetovati, a vi ćete od silne nervoze želeti da se teleportujete na Mesec. Ako možete, u kupovinu uvek idite bez dece. Bićete pod stresom jer ćete morati da brinete o njima umesto da se koncentrišete na kupovinu.

Može i iz fotelje

Skoro sve namirnice možete mnogo jednostavnije i brže da kupite putem on-lajn šopova. Prednost je u tome što ne morate da izlazite iz kuće u gužvu, te na miru i bez stresa možete da nabavite sve što vam je potrebno. Naravno, kupujte samo u velikim, proverenim marketima koji već dugo kupcima nude mogućnost kupovine preko interneta. Robu ne naručujte u zadnji čas jer ćete morati mnogo da čekate.

Preporučujemo još