Četiri stvari koje često krivo radite i nepotrebno bacate novac

By , in Pametna kupovina on .
Četiri stvari koje često krivo radite i nepotrebno bacate novac

Bez obzira na to da li vam je potrebna nova jakna, farmerke ili neki drugi komad garderobe, dobro je uvijek imati na umu praktične savjete za pametnu kupnju garderobe.
Iako se svake godine stvaraju novi trendovi, a neki slavno vraćaju, glavni trend koji trebate pratiti je udobnost i isplativost. Bez obzira na to koji stil imate i koje boje volite, garderoba mora biti udobna i iskoristiva – što znači da nove komade možete lako kombinirati s onima koje već imate u ormaru. Evo još nekih savjeta kako pametno kupovati odjeću i obuću.

1. Ne libite se kupovati u outlet dućanima

U svijetu su ovakvi dućani veliki trend jer kontinuirano nude niske cijene za kvalitetnu odjeću. Osnovna prednost oultet trgovina su popusti i do 70 posto te mogućnost da poznate brendove nabavite po prihvatljivim cijenama. Mogući nedostatak je što se nude ponajviše stare kolekcije i što postoji mogućnost da ne pronađete svoju veličinu modela koji poželite kupiti. Pratite ponudu outlet centara jer većina njih na već snižene cijene ponekad nudi posebne, dodatne popuste.

2. Ne kupujte na prvi pogled

Prespavajte odluku o kupnji, posebice ako je riječ o skupoj stvari. I dobro razmislite treba li vam doista predmet koji vam se tako jako svidio. Impulzivna kupnja odjevnih predmeta je vrlo loša za vaš budžet, a često može biti i za vaš stil. Prema nekim istraživanjima, čak 50 posto kupnji obavimo impulzivno, a to je vrlo loše za naše financije. Izbjegavajte kupovati kad ste uzrujani, pod stresom ili tužni. Šoping bi u tim situacijama vrlo lako mogao biti dobar način utjehe i tada biste mogli kupiti nešto što vam uistinu ne treba. Ako vam se i nakon dan, dva promišljanja odabrani predmet čini dobrom investicijom, kupnja će biti opravdana.

3. Kupujte unaprijed na sniženjima

Na kraju svake sezone odjeća se prodaje po niskim cijenama jer dolazi nova kolekcija za nadolazeće godišnje doba. Iskoristite tu priliku da kupite garderobu za cijelu obitelj unaprijed. Kratke majice, hlačice ili badići, kao i zimske jakne i dodaci koji se prestaju prodavati krajem jedne sezone sigurno će vam dobro doći iduće sezone. Mislite unaprijed. Obuću nikada ne kupujte na slijepo. Pri odabiru cipela ili čizama za zimu, točno pazite da odgovaraju vašem broju. Nemojte kupovati obuću koja vam je za broj premala samo zato što mislite da će se razvući. Kupujte na rate. Iskoristite mogućnost pametne kupnje na rate kreditnim karticama. American Express kartica ® , koju u Hrvatskoj ima više od pola milijuna korisnika, omiljena je jer nudi mogućnost obročnog plaćanja do 24 rate bez kamata i naknada, a plaćati njome je moguće na više od 35.000 prodajnih mjesta partnera. Trenutačno ovu karticu možete dobiti bez troškova upisnine i članarine za prvu godinu korištenja.

4. Kupujte online

Jedan od načina na koji ćete uštedjeti vrijeme, a često i novac je online kupnja. Mnoge trgovine s odjećom imaju svoje online stranice na kojima imate mogućnost dobro pregledati svaki komad odjeće, broj cipela ili boje koje vas zanimaju. Osim toga, možete pronaći i mnoge trgovine koje imaju svoj outlet online. Na ovaj način ćete dodatno uštedjeti novac i vrijeme koje biste inače potrošili hodajući po trgovinama. U online kupnju se može uključiti cijela obitelj jer možete vidjeti cijelu ponudu na ekranu. Uz to, u online šopingu se možete predomisliti kada god želite i pritom ne morate hodati po cijelom dućanu kako biste na svoje mjesto vratili ono što ste prvotno odabrali. Pri tome svakako budite oprezni jer se na stranicama društvenih mreža pojavljuju oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično. Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju mislite da ste ju naručili, na kraju ne dobijete. Više o sigurnoj online kupnji pročitajte ovdje. Svakako koristite popuste i pogodnosti za plaćanje American Express karticom kod odabranih partnera jer je na tim stranicama online kupnja sigurna.

Preporučujemo još