Jesenski savjeti za štednju

By , in Savjeti za štednju on .
stednja i popusti

Kako stiže jesen, tako stižu i neke važne promjene, a za njih će sigurno trebati novca. Samim tim se postavlja pitanja kako uštedjeti i na čemu. Ovo su naših sedam savjeta kako da uštedite novac prd jesen.

Jesen uvijek sa sobom nosi važne promjene i neke od njih sigurno će nas koštati novca. Samim time, postavlja se pitanje kako i na čemu uštedjeti? Pred vama je sedam korisnih savjeta za jesensku štednju.

1) Prekontrolirajte mjesečne račune
Jesen je vrijeme novih početaka pa biste možda željeli obnoviti ugovore s kompanijama kao što su dobavljači električne energije, pružatelji telekomunikacijskih, internet, TV-usluga…

Jesen je obično vrijeme kada pružatelji tih i sličnih usluga pripremaju nove ponude za potencijalne korisnike pa vam preporučujemo da temeljito pregledate svoje račune i ponude koje vam se nude i ako vam se isplati, promijenite pružatelje određenih usluga. Ponekad tako možete dosta uštedjeti.

2) Pripremite dom za hladnije vrijeme
Jesen nažalost donosi hladnije i vlažnije vremenske uvjete pa je dobro temeljito provjeriti dom i potražiti potencijalna oštećenja ili druge probleme koji možda uzrokuju gubitak toplinske energije koju ionako skupo plaćate i koja će, ako ne sanirate oštećenja, postati uzrok dodatnih izdataka u sljedećim mjesecima.

Ako su vam vrata i prozori dotrajali, jesen je savršeno vrijeme da ih konačno zamijenite ili barem popravite kako biste spriječili ulazak hladnijeg zraka u dom. Bilo bi dobro provjeriti sustav grijanja jer vas i to u bliskoj budućnosti može itekako koštati.

3) Pripremite domaću zimnicu
Još jedna od ideja je i pripremanje domaće zimnice od voća i povrća koja će vam zimi itekako dobro doći. Istina, trebat će vam dosta truda i vremena da pripremite svu zimnicu, ali ćete time uštedjeti dosta novca jer nećete kupovati te namirnice u prodavnicama.

Postoji još jedna dobra stvar – domaća zimnica obično je daleko ukusnija i zdravija od kupovne. Drugim riječima, sjajno rješenje za vaš novčanik i za vaše zdravlje.

4) Potražite posebne ponude
Jesen je dobro vrijeme i za ljubitelje šopinga. Zašto? Zato što trgovine pripremaju pregršt promocija, popusta i posebnih ponuda pa ćete imati puno prilika za uštedu.

Također, obratite pažnju i na ponude vezane za proizvode koji vas trenutno ne zanimaju, ali se sada nude po prilično niskim cijenama. Pritom prvenstveno mislimo na ljetnu i proljetnu garderobu, pomagala za vrt, turističke aranžmane, klima-uređaje i slično. Kupnja izvan sezone pruža vam sjajnu priliku za velike uštede!

5) Smanjite troškove za sezonsku odjeću
Iako će biti mnogo sjajnih ponuda za jesensku i zimsku garderobu, sigurni smo da većina vas može preživjeti nadolazeće mjesece bez kupovine neke dodatne sezonske garderobe. Zašto?

Zato što vjerojatno već imate pregršt jesenske odjeće i ne morate potrošiti brdo novca za novu. Kupovina nove odjeće za uoči ili odmah na početku sezone svake godine luksuz je koji možda i nije apsolutno neophodan u ovim teškim vremenima.

6) Otvorite račun za zimsku štednju
Učinit ćete si veliku uslugu ako sav višak novca stavite na štedni račun tijekom jeseni jer će vam svaka kuna s tog računa zlata vrijediti u sezoni blagdana. Dobro je pripremiti se unaprijed jer se lako može dogoditi da vas za nekoliko mjeseci snađu ozbiljni financijski problemi.

Stavljanjem eventualnog viška novca na štedni račun, sačuvat ćete se od impulzivnog i nepotrebnog trošenja i poboljšati si financijsko stanje.

7) Prodajte stare stvari
Hladnije, jesensko vrijeme idealna je prilika da pažljivo pročešljate svoj dom i potražite stare stvari koje vam više nisu potrebne. Ako ih uspijete prodati, možda si osigurate neplaniranu zaradu koja će vam zasigurno dobro doći.

Prodaja starih stvari preko interneta ili u razne trgovine rabljenom robom ima još prednosti. Za početak, u domu ćete napraviti više mjesta za novi namještaj ili primjerice, kućnu teretanu uz koju ćete uštedjeti na članarini za teretanu. Mudar plan, zar ne?

Preporučujemo još