Kako da uštedite novac tokom godine – 10 načina

By , in Savjeti za štednju on .
kako ustedjeti novac

Zbog malih primanja, velikih troškova i računa, štednja novca zvuči nekako grubo. Oni koji nisu uveli štednju u svoj mjesečni ili godišnji proračun tada ni ne znaju što točno štednja predstavlja te da ona uopće nije teško izvediva već naprotiv, štedjeti je lako, samo je pitanje discipline i dobre organizacije financija.

Tokom godine nakupe se razni troškovi, oni očekivani ali i oni koje nismo uopće očekivali, a tada najviše trebamo novac koji smo uštedili ili ostavili sa strane za takve slučajeve. Ukoliko ne štedimo tada za neočekivane troškove, ali i za obične svakodnevne troškove idemo u minus i još veća zaduženja. Kako ne bi upadali u još veća zaduženja tada treba napraviti reorganizaciju financija.

Kako napraviti reorganizaciju financija?

Želite li imati kontrolu nad vlastitim financijama tada trebate napraviti reorganizaciju financija. To znači kako trebate popisati sve dugove, zaduženja, troškove koje imate mjesečno, kredite, te sve financijske obveze koje morate podmiriti. Kada to napravite, tada ćete imati uvid u sve ono što morate podmiriti, ali i čega se trebate riješiti, te koliko vam ostane novaca za ostale potrebe. Pod stavku riješiti stavite one dugove koje morate što prije otplatiti kao npr. kreditnu karticu, minus na tekućem te odredite koliku svotu novca ćete mjesečno za to izdvajati. Odredite i rok otplate kreditnih kartica, minusa ili nekih drugih zaduženja koja možete riješiti što prije.

Reorganizacija financija uvelike vam pomaže da svoje novce imate pod kontrolom. Kada napravite popis zaduženja, tada ćete točno znati koliko mjesečno morate dati, a koliko vam ostaje za trošenje i vlastite potrebe, te na kraju i za štednju. Sami određujete koliko ćete stavljati na štednju, a koliko za neka druženja, kino, gablec na poslu i slično. Reorganizacija financija je zapravo izrada tablice prihoda i rashoda koja će vam pomoći kod boljeg upravljanja vlastitim novcem, a to je ujedno i prilika za štednju i za boljim načinom života.

1. Štednja

Prvi i najvažniji savjet je svakako sama štednja. Odredite mjesečno koliko možete stavljati na štednju te tako radite svaki mjesec bez iznimke. To ne mora biti velika svota novca, a iznos uvijek možete povećati. Štednjom dobivate na sigurnosti, uvijek ćete imati nešto novaca sa strane ukoliko dođe do neočekivanih troškova pa nećete imati razloga ulaziti u minuse niti opterećivati kreditne kartice.

2. Popis za kupovinu

Vrlo često idemo u dućan, možda i svaki dan bar po neku sitnicu. Upravo se tu skrivaju neke zamke zbog kojih trošimo više nego što bismo trebali. Prije nego krenete u dućan, napravite popis namirnica koje morate kupiti, a onda se vodite samo prema tom popisu. Nemojte nasjesti na akcije, razne popuste već kupujte samo ono po što ste i došli i što vam zaista treba. Također, idite u dućane gdje točno znate gdje što stoji kako biste imali jasan cilj, uzeli samo određene namirnice i odmah krenuli na blagajnu.

Popise je uvijek dobro raditi, pa makar samo za dvije, tri stvari. Ukoliko nemate popis, kupite i oo što vam ne treba, misleći kako kod kuće toga nemate. Koliko puta vams e to dogodilo? A koliko puta ste potrošili novac a na kraju namirnice bacili jer ih niste stigli potrošiti ili iskoristiti? Na godišnjoj bazi to je jako puno namirnica, tj. poprilična svota novca.

3. Mali sitni troškovi

Znate li koliko otprilike koliko vas koštaju sitnice na koje potrošite svaki dan? Pecivo za doručak, kava ili više kava iz kafića, ako ste pušač, tada su to cigarete, slatkiši na obližnjem kiosku i slične stvari. Naravno, doručak i gablec morate obaviti, ali ih ne morate kupovati. Ponesite gablec od kuće, daleko jeftinije će vas ispasti ta varijanta. Uvijek imate neke ostatke od ručka koje vjerojatno bacite navečer ili slijedeći dan. Umjesto bacanja ponesite za gablec slijedeći dan. Ostale sitnice poput kave i slično također možete riješiti kuhanjem kave kod kuće. Investirajte u dobru termosicu i ponesite si svoju kavu na posao, primijetit ćete razliku već prvi tjedan od kada krenete to prakticirati.

Sami ćete s vremenom odlučiti čega se možete odreći u tim malim sitnim troškovima, te što možete ponijeti od kuće kako biste smanjili neke svakodnevne troškove. Izračunajte samo na tjednoj bazi koliko vas ti sitni troškovi koštaju, a onda na mjesečnoj. Svakako ćete se iznenaditi, a i vjerojatno promijeniti neke svoje navike.

4. Skupljanje novca za određene troškove

Dolaze vam neki određeni troškovi poput renovirananja sobe, kuhinje i sl. Možda trebate kupiti sušilicu za rublje, novi namještaj a radi se o većoj svoti novca. Naravno, uvijek možete poseći za kreditnim karticama i kupiti te stvari na rate, ali tu onda idu zaduženja i kamate koje se vežu uz samu karticu. Za sve što trebate, moguće je uštedjeti. Posložite prioritete, nabavite razne ponude izvođača radova, cijene kućanskih aparata ili što vam je potrebno, te krenite štedjeti. Odredite mjesečni iznos koliko možete stavljati sa strane za određenu stvar, a kada uštedite dovoljno novca, gotovinom kupite i platite za što ste štedjeli. Ne samo da će vam tako biti puno lakše jer nećete u dodatna zaduženja, već ćete se osjećati odlično što plaćate gotovinom i što nakon kupnje nećete morati razmišljati o ratama niti bilo kakvim kamatama.

5. Skupljajte kovanice

Koliko puta ste se požalili da vam je novčanik pun kovanica i kako ih se morate riješiti? naravno, iskoristili ste prvi odlazak u dućan kako biste dali sve sitne novce, tj. kovanice blagajnici i tako ih se riješili. Vrijeme je da probate drugačiju metodu riješavanja kovanica. Svaki puta kada primijetite da ne možete zakopčati novčanik od nakupljenih novčića, izvadite ih i spremite ravno u kasicu prasicu. Plaćajte papirnatim novcem što više, a kovanice spremajte. Jedna kuna, dvije, pet, vjerojatno ste potrošili na sitnice poput nekih bombona, čokoladice i sličnih užitaka, a takvo trošenje nam svima ide od ruke i to na svakodnevnoj bazi. Sam izračun koliko kovanica potrošimo na sitnice može nas šokirati, a u obliku štednje nas može ugodno iznenaditi, pogotovo na duži period.

6. Kupovina izvan sezone

Najskuplje stvari su one u njihovoj sezoni. Kupujete li čizme, kapute na početku zime, a kupaće kostime, sandale, haljine na početku ljeta tada će one biti i najskuplje. Probajte kupovinu nekih od sličnih stvari prebaciti na suprotnu sezonu. Čizme koje su vam bile preskupe ili za koje ne možete dati toliko novaca, kupite onda kada budu na sniženju, a isto napravite i za neke ljetne stvari. Pred kraj ljeta počinju sniženja i to velika sniženja te možete jako dobro proći ukoliko se strpite do tih sniženja. Takve i slične stvari uvijek možete ponovo obući, upotrijebiti, pa ne morate brinuti za slijedeću sezonu.

7. Morate ili želite kupiti

Vrlo često se ove dvije potrebe teško razlikuju ili se stavljaju pod istu potrebu. Naravno da tu nastaje problem. Koliko puta ste kupili nešto što želite, a ne nešto što morate. Želja nas često puta prevari, kupujemo stvari zbog želje, a na kraju am to uopće ne treba ili stoji u ormaru ili nekom dijelu kuće. Ono što moramo kupiti je nešto bez čega nikako ne možemo, to su nužne stvari za život, hrana, piće, kućanske potrepštine, potrepštine za osobne potrebe i slično. Sve ostale stvari, poput odjeće, obuće, modnih dodataka, pa i dekoracija za kuću nisu stvari koje moramo kupiti. To su stvari koje želimo kupiti. Sve ono bez čega možemo normalno živjeti, funkcionirati ne moramo kupiti. Želite li poraditi na štednji tada novac kojim ste željeli nešto kupiti stavite na stranu. Provjerite na mjesečnoj ili godišnjoj bazi koliko vas te neke male želje koštaju, a koliko umjesto toga možete uštedjeti.

8. Pretplate mobitela i televizije

Gledate li baš sve programe na televiziji koliko ih imate ili gledate svega desetak programa? Pogledajte koje još pakete imate na odabir kako biste smanjili pretplatu. Ukinite programe koje uopće ne gledate ili vas ne zanimaju, možda je dobra opcija vratiti se na najosnovniji program. U svakom slučaju, pretplatu koju plaćate vjerojatno ne iskoristite u potpunosti, a novac vam svejedno svaki mjesec odlazi. Isto je s mobitelima. Možda ne zovete toliko često, možda ste više osoba koja šalje poruke ili obrnuto. Ne treba vam toliko interneta ili ga uopće ne koristite? Ukinite opcije koje možete, smanjite pretplatu mjesečno ili prijeđite na bonove. Svakako možete uštedjeti razliku za smanjenje vaše pretplate.

9. Sniženja, akcije, posebne ponude

Svakodnevno idemo u kupovinu potrepština za kućanstvo, hranu i piće i vrlo često se dogodi da kupimo proizvode pa ih drugi dan nađemo na akciji. Danas se sve takve ponude mogu prvjeriti na internetu, a postoje i aplikacije koje vam točno pokazuju u kojem dućanu je pojedina namirnica na sniženju ili na nekoj posebnoj ponudi. Isplati se inastalirati takve aplikacije, a i uzeti koji katalog koji poštar ostavi. Također, putem interneta možemo naći gotovo svaku akciju u određenom dućanu koji nas zanima pa nemamo razloga ne pratiti akcije, sniženja i to tokom cijele godine.

10. Plaćanje gotovinom i tjedni budžet

Napravite tjedni budžet u čemu će vam pomoći tablica prihoda i rashoda. Taj tjedni budžet koristite za sve što vam je potrebno, hrana, benzin, gablec na poslu, izlasci. Na taj način ćete financije imati pod kontrolom, a štednju će vam biti lakše održati. Stavite određenu svotu novca u novćanik i pretvarajte se da je to sve što imate. Plaćajte samo gotovinom kako ne biste pretjerali s karticom. Često kada plaćamo s karticom nemamo pojam o tome koliko smo točno potrošili jer nismo osjetili taj novac u rukama. Kada krenete plaćati s gotovinom i samo s onime što imate u novčaniku tada će vam se svaki trošak činiti prevelikim, smanjit ćete trošenje na nepotrebne sitnice, a samim time ćete i više štedjeti.

Tokom mjeseci vidjet ćete velike promjene u svojem financijskom stanju ako primijenite barem neke od ovih savjeta. Kada jednom krnete s navikama tada će to postati vaša svakodnevica, rutina. Bit ćete oprezniji s novcima, manje ćete trošiti, više štedjeti i više ćete imati za one neke bitnije stvari u životu. Štedjeti možete za bilo što, novi auto, stan, putovanja, ljetovanja, sve će to biti puno ljepše ukoliko nećete imati dugova i nećete morati razmišljati da ćete kasnije sve to morati otplaćivati još neko vrijeme. Preuzmite financije u svoje ruke, te smanjite stres oko novaca i sličnih briga.

Preporučujemo još