Kako uštedjeti novac čak i kada ‘imate mala primanja’

By , in Savjeti za štednju on .
kako ustedjeti novac iako imate mala primanja

Slagati osobnu financijsku sliku u kriznim vremenima, kada se mnogi bore za opstanak, nije nimalo lak zadatak.

Ipak, financijska stručnjakinja Kelly Smith otkriva da bismo, u normalnim vremenima, trebali moći osigurati šest prosjećnih mjesečnih plaća ušteđevine do svoje 30. godine života.

Nama je to gotovo i nezamislivo, no, ona tvrdi, ako nismo uspjeli do 30. godine, to bi nam trebao biti neki cilj u bilo kojem doba života. Priznaje kako je to postići u svojim dvadesetim godinama života poprilično veliki izazov, ali to je odlično vrijeme za početak planiranja i štednje, napominje.

Imati “osigurano” barem šest mjeseci sigurnosti ( šest mjesečnih prosječnih potrošnji) u slučaju nepredvidljivih događaja u životu, itekako je bitna stvar. No , rijetko tko to zaista i ima.

Savjetuje da se treba početi sa štednjom što prije i na način da mjesečno izdvajate iznose za štednju koji vam neće opteretiti egzistenciju.

– Zato je bitno početi sa štednjom što prije, tvrdi Kelly

Na portalu The simple dollar objavljeni su savjeti kako uštedjeti nešto novaca čak i kada mislite da je to s vašim primanjima i troškovima gotovo nemoguće…

– Sitniš koji dobijete na blagajni u trgovinama, makar i one najmanje apoene, stavljajte u kasicu umjesto da ih ostavljate prodavaču

– Gasite TV. Nemojte ostavljati upaljen TV ako ga ne gledate. Na taj ćete način smanjiti potrošnju struje u svom kućanstvu, a i napraviti nešto dobro za svoje zdravlje.

Umjesto sjedenja satima pred TV-om, prošetajte na svježem zraku.

– Umjesto automobilom, idite pješke kad god ste u mogućnosti. Iako vam se to može činiti kao pravo mučenje i gubitak vremena, imajte na umu da ćete se više kretati što je dobro za vaše zdravlje, potaknuti gubitak kilograma ( za što biste inače trebali izdvojiti dosta novaca i vremena), a uštedjet ćete na amortizaciji vozila i gorivu.

– Ne skupljajte stvari, prodajte ih

– Ne bacajte kupone iz vaše trgovine, koristite ih pri svakoj kupnji kada ih imate i iskoristite popuste

– Napravite sami svoje rođendanske poklone, umjesto da ih kupujete po vrtoglavim cijenama

– Pozovite društvo k sebi umjesto da idete vani

– Ne trošite velike novce na igračke za djecu. Ona su ionako najsretnija kada im s evi posvetiti i igrate se s njima, crtate, pišete, pjevate…

– Pijte više vode! Odlično će djelovati na vaš organizam, a nećete pomišljati otići u trgovinu kupiti neki nezdravi, gazirani sok ili sl.

– Prestanite pušiti! Jeste li računali koliko novaca biste uštedjeli mjesečno samo da ne kupujete cigarete? Izračunajte!

– Očistite svoje ormare i prodajte sve što vam je višak. Novac stavite u kasicu.

– Vraćajte povratnu ambalažu i zamijenite je za novac. To je ono što ste ionako već platili. Sada samo uzmite natrag i stavite u kasicu.

Preporučujemo još