Kako kupovati i pametno trošiti novac?

Za ženu, ne postoji veći užitak od šopinga. Sreća koju osjećate kada izlazite iz radnje sa pazarom u torbi, nema cijenu – ili ipak ima? To sve što ste kupili će biti mnogo skuplje kada isplatite kamatu, a i neće vam se više sviđati toliko. Opet draži šopinga nemaju cijenu. Pronađite rješenje za pametno trošenje.

By , in Pametna kupovina Uncategorized on .
zena u kupovini

Problem: „jo-jo efekat“

Svakog ponedjeljka se zaričete da nečete potrošiti ni marku, a novčanik vam je već u srijedu prazan. U subotu dajete sve što vam je preostalo od novca na „ubojiti“ komad odjeće.
Čim isplatite svoja dugovanja, pravite novi, još veći dug. Situacija djeluje kao da jednom rukom trošite svoj novac, a drugom ga krijete od sebe. Sticanje budžeta je nalik držanju dijete, morate da se pridržavate određenog plana da biste ostvarili rezultate. Nema nikakve svrhe da imate ušteđevinu ako dugujete nekome novac. Dakle, isplatite dugove i nastojte da se ne zadužujete bar nedjelju dana. Postepeno produžite taj „nedužnički“ period.

Problem: „glava u pijesku“

Zadrhtite i preznojite se svaki put kada stanete pred bankomat, jer ne znate da li na računu imate novca. Nemate predstavu koliko iznosi kamata koju plaćate na zaduživanje platnom karticom.
Fascikla u kojoj držite neplaćene račune i neotvorene izvještaje iz banke „puca po šavovima“.
Rijetko nosite keš sa sobom – pa, zato služi „plastika“! Finansijski problemi izazivaju velike frustracije kod ovog tipa trošadžije, zbog čega lako razvijaju stav „daleko od očiju, daleko od pameti“.

Za početak treba da stegnete zube i da utvrdite svoje finansijsko stanje. Napravite listu dugovanja i to u fening. Spoznaja realne situacije prvi je korak u rješavanju problema. Potom stavite na papir izvore i tačan iznos prihoda, kao i rashoda. Naredni korak je da se vratite „osnovama“. Odvojite nedjeljni budžet koji ćete trošiti isključivo na stvari od esencijalnog značaja. Plaćanje kešom kreira realan odnos prema novcu i trošenju, što nije slučaj sa platnim karticama. Na ovaj način izbjeći ćete „zamke“ plaćanja „na odloženo“ i uvijek trošiti onoliko novca koliko imate.

Problem: morate da imate sve ono što imaju drugi

Vaš suprug primjeti vašu novu majicu, a vi mu odgovorite:“Ah, to je već staro“, istovremeno skidajući etiketu. Ako je vaša kolegenica kupila tašnu, velike su šanse da ćete i vi to učiniti i to već narednog dana. Vaše prijateljice misle da je vaša plata mnogo veća nego što jeste.

Kupovina bez novca – kreditne i platne kartice – za svakog kupoholičara predstavlja uvod u bankrot. Generalno, život na visokoj nozi, odnosno izvan stvarnih mogućnosti, potpuno je nemoguć. Uvijek će postojati neko ko ima i može da kupi više od vas. Zato, progutajte ponos i pomirite se sa onim što možete i što ne možete. Uostalom, šta vam vrijedi što vam se ljudi dive, ili zavide zbog izgleda, kada time samo pokušavate da prikrijete svoju nesigurnost. Spoznaja vaših vrednosti kao osobe pomoći će vam da se odviknete od manijakalne kupovine i oslanjanja isključivo na skupo „pakovanje“.

Pravi prijatelji će vas voljeti i bez skupih poklona. Zaboravite na sve vrste kartica i „operišite“ isključivo gotovinom – novcem koji zaradite. Odvikavanje od kupovine markirane garderobe i fensi izgleda o svaku cijenu, pravi je izazov. Uostalom, izgrađivanje ličnog, originalnog stila najbolji je podstrek za samopouzdanje.

Problem: emotivna kupovina

U vašem ormaru uvijek „čuči“ nekoliko novih odjevnih predmeta koje niste ni pogledali nakon kupovine. Smatrate da postoji samo jedna djelotvorna terapija za nesuglasice ili raskid sa dečkom – šoping!

Jednostavno ne možete da napustite radnju praznih ruku, jer to se zove po vama neuspjeh.
Vaš ormar je pun svečane garderobe, ali ne izlazite iz džinsa i majica.To je klasičan razlog zbog kojeg se šoping naziva terapijom. Prvi korak u „liječenju“ ove navike jeste, da umjesto hitanja u prodavnice, zavirite u svoj ormar. Sigurni smo da ćete u njemu pronaći mnoge stvari (čak sa etiketama!) koje nijednom niste obukli.

To su bile impulsivne i krajnje nepotrebne kupovine. Poklonite ih dragoj osobi za Novu godinu ili onome kome su te stvari zaista potrebne. Družite se sa zanimljivim ljudima ili se bavite aktivnošću koja vas opušta. Kada konačno prestanete da vezujete kupovinu za emocije, moći ćete da odvojite vaše stvarne potrebe od pukih želja. Ne napuštajući u potpunosti dosadašnji stil života, povremeno častite sebe šopingom.

Preporučujemo još