Odlična japanska metoda za štednju novca

Nije li grozno kada nekoliko dana prije plaće shvatite da vam je tekući račun prazan, a nemate pojma na šta ste potrošili novac? Manijakalna štednja nikom nije draga, ali mora postojati način da shvatite na šta bacate novac. Tajna bi mogla ležati u drevnoj japanskoj metodi “Kakeibo” koja navodno pomaže da uštedite novac.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
kovanica 5 maraka

“Kakeibo” u prijevodu znači “računovodstvo domaćinstva”, a Independent piše da bi vam oslanjanje na ovu metodu moglo uštedjeti popriličan iznos novca.

Sve što trebate učiniti jeste sjesti na kraju svakog mjeseca i napisati na papir sve na šta ste potrošili novac u zadnje četiri sedmice. Ako ne možete toliko pamtiti, pišite češće na šta trošite.

Cilj ove metode jest pojedincima pružiti nadzor nad tim u šta su potrošili novac, ali i pokazati im gdje bi mogli uštedjeti. Također vas podučava da pripazite na četiri teme koje su važne svima:

 

  1. Preživljavanje – biti u stanju platiti stanarinu i račune te kupiti hranu.
  2. Neobvezno – kupovina nove odjeće, odlazak u restorane i na piće te kupovina novog laptopa ili mobitela.
  3. Kultura – Odlazak u kino i pozorište te na koncerte i sportska događanja.
  4. Dodatno – pokloni za rođendane, neplanirani popravci ili hitni slučajevi.

Naravno, ova metoda ne zvuči kao ništa revolucionarno, ali vjerovatno nikada niste probali nešto slično.

Za one koji žele uštedjeti na neki drugi način, tu je izazov “365 dana” i ljudi ga masovno prihvataju jer se štednja doslovno ne osjeti.

Štedi se po principu jedna marka ponedjeljkom, dvije marke utorkom, tri marke srijedom i tako do nedjelje kada se u kasicu ubacuje sedam KM. Na kraju godine ćete ovim tempom imati skoro 1.500 maraka koje možete potrošiti na poklone ili na nešto neophodnije.

Ni 7.000 KM neće biti teško uštedjeti, ako u kasicu ponedjeljkom stavite pet maraka, utorkom deset, srijedom 15 i tako do nedjelje kada se u kasicu ubacuje 35 maraka.

Bivša novinarka, a danas profesorica novinarstva, Marie C. Franklin prije 12 godina odvajala je pak svakih pet dolara koje je dobila kao ostatak prilikom plaćanja.

Ako joj je vjerovati, nakon ovog nećete istim očima gledati kovanicu od pet KM.

Kad ih vidite kako se množe, nećete pasti u iskušenje da ih potrošite, a ubrzo to postaje gotovo ovisnost.

Sami sebe ćete izazvati u tome koliko brzo možete prikupiti hrpu kovanica od pet KM.

Preporučujemo još