Kako najbolje da iskoristite popuste

By , in Pametna kupovina on .
pametna kupovina

Skoro smo izašli iz sezone zimskih popusta, a na izlozima nekih prodavnica i butika možemo primjetiti reklame sezonskih popusta. Imajući u vidu da se nalazimo u procepu između hiperprodukcije svega i očiglednog nedostatka sredstava , cilj trgovaca je da stvore iluziju ekskluziviteta raznih vrsta roba i ubede potrošače da baš kod njih pazare određeni proizvod. Naravno, žene se ističu kao bitna ciljna grupa, uvek željna kupovine.

Tržište ženskih odevnih predmeta i asesoara oduvek je bilo izazov za one koji su želeli da se pozicioniraju.

Svakome od nas je stalo da se pojavi u određenoj odeći kojoj daje prednost prema svojoj starosnoj, profesionalnoj ili socijalnoj grupi. Savremena žena koja zarađuje može sebi da priušti komade omiljenog brenda ili kreatora.

Široke mogućnosti izbora koje nudi potrošačko društvo stvaraju iluziji slobode u odlučivanju i raspolaganju sredstvima. Potrošač biva zaveden manje ili više agresivnim obaveštenjima o “mega popustima”, “last minute” ponudi, “totalnoj rasprodaji” i ostalim bombastičnim izrazima koji imaju za cilj da podignu adrenalin izazovu rešenost da istog trena zgrabimo povoljnu priliku koja nam se nudi.

Današnje društvo uglavnom vrednuje individuu po količini materijalnih dobara koje ima ili može da stekne.

Pojedinac počinje da istim aršinima procenjuje sam sebe. U društvu kakvo je naše, gde su potrošačke navike i mogućnost izbora relativna pojava pa sve to podvučeno opštim nedostatkom sredstava, sklonost ka kupovini na rasprodajama, naročito robe poznatih brendova potpuno je razumljiva. Prosečna osoba tako kupuje delić fame koju vezuje za neku modnu marku i stvara iluziju da pripada odredjenoj grupi.

POSTOJI I PAMETNA KUPOVINA

To nipošto ne znači da treba da odustanemo od kupovine. Sve što je potrebno jeste da joj pristupimo sa punom svešću o sebi i sopstvenim potrebama.
Pre svega, izbegavajte stihijsku kupovinu, naročito uoči važnih prilika ( svečanosti, koktela, poslovnih putovanja i sl.) kad je potrebno izdvojiti veću sumu novca. Procenite šta vam od odeće i asesoara zaista treba i krenite u potragu na vreme.

Za početak, upoznajte se sa svojom figurom, licem i kosom. Utvrdite koji modeli vam najbolje pristaju a koje da izbegavate. Izdvojte nekoliko popodneva samo za sebe i posvetite ih obilasku radnji. Isprobajte što više stvari, kombinujte ih na poznate ali i potpuno nove načine, sve to bez obaveze da kupujete. Isto se odnosi i na obuću.

U praktičnom smislu to znači da je na rasprodajama bolje uzimati klasičnije komade, lakše ćete ih kombinovati nego ako se opredelite za nešto čiji je modni zenit u opadanju. Dobro je ako možete da nabavite kaput u julu po bagatelnoj ceni ali preispitajte sebe zašto ga kupujete.

Dakle, ne ono što neko od nas očekuje već što je po našoj meri, ne samo fizičkoj već pre svega duhovnoj i emocionalnoj.
Nema razloga zaletati se i pazariti nešto samo zato što je na sniženju ili zato što to svi imaju pa morate i vi.

Obuzdajte lovca u sebi i dopustite da odeća pronadje vas, pristupite kupovini i traženju kao igri i biće to ljubav na prvi pogled. A prava ljubav nema cenu…

Preporučujemo još