Da li je online kupovina pametna?

By , in Pametna kupovina on .
da li je online shopping pametna opcija

Online kupovina i kod nas postaje sve popularnija, a većina ljudi s kojima smo razgovarali stvarčice redovito kupuju putem interneta. Naravno, sve ima svoje prednosti i mane…

Online shopping je sve prisutniji i dostupniji. Sve što danas trebamo napraviti je otvoriti račun i tražiti ponude u online trgovinama. Online kupovina postala je svakodnevica za sve šopingholičarke, ali i one koji ne vole satima šetati po trgovinama, isprobavati odjeću i tako gubiti vrijeme… Naručivanje i kupnja preko weba ima svojih prednosti, ali i nedostataka.

Štedimo vrijeme

Umjesto vožnje do shopping centra, gnjavaže hodanja po trgovinama i biranja jedne jedine stvari koju zapravo trebamo, online kupovinu možemo obaviti iz dnevne sobe. Tako štedimo svoje slobodno vrijeme i umjesto trčanja po trgovinama, možemo obaviti važnije stvari. Onima koji u shoppingu i ne uživaju previše, manja je gnjavaža napraviti nekoliko klikova i čekati da kupljena odjeća, obuća ili make up dođu na kućnu adresu.

Imamo priliku usporediti cijene

Kad smo u kupovini, često nemamo vremena hodati od jedne do druge trgovine i uspoređivati cijene. Za razliku od klasičnog shoppinga, preko online kupovine imamo priliku vidjeti koliko što stoji i odabrati povoljniju cijenu. Sada možemo brzo i jednostavno usporediti cijene preko hrvatskih ili stranih web shopova, te na jednom mjestu pročitati kataloge koji se nude, savjete i vodiče za kupovinu najnovije odjeće, obuće, kozmetike, mobitela, laptopa ili gadgeta. Nedavno je jedna od najpoznatijih hrvatskih stranica za uspoređivanje cijena Nabava.net osmislila aplikaciju za Android i iPhone uređaje. Tom aplikacijom svi korisnici mogu pronaći željeni proizvod, i to po najpovoljnijoj cijeni.

Dostupne su recenzije kupaca

Kako se najbolje uvjeriti da je proizvod kvalitetan i da nećemo naručiti nešto što ne vrijedi? Upravo zahvaljujući recenzijama kupaca koji su već naručili, kupili i isprobali proizvod. Oni na stranicama online shopova ostavljaju svoje ocjene i/ili komentare kako bi pomogli svima koji razmišljaju o kupnji. Njihova iskustva mogu nam itekako pomoći pa bismo na njih trebali obavezno obratiti pozornost.

Troškovi isporuke

No, uvijek postoje dobre i loše strane pa to isto vrijedi i za online kupovinu. Prvo, nikad ne možemo biti 100 posto uvjereni da je narudžba sigurna. Zna se dogoditi da nešto naručimo i platimo, a to nikad ni ne dođe na našu adresu. Kako bismo to spriječili, naročito kod prve narudžbe, kod većine web shopova možemo odabrati plaćanje pouzećem. Time ćemo biti sigurniji da će naš proizvod prije ili kasnije stići, a čak ako i ne stigne, barem nismo u nikakvom novčanom gubitku.

Još jedna zamka zbog koje se često zeznemo prilikom kupovine u web shopovima jesu troškovi isporuke. Prije naručivanja obavezno bismo trebali provjeriti naplaćuje li se dostava i, ako se kojim slučajem naplaćuje, koliko ona iznosi. Tu je lako pasti u zamku pa se može dogoditi da dostavu platimo više nego stvar koju smo naručili, što nikako nema smisla jer online trgovinom nastojimo uštedjeti. Uvijek bismo trebali napraviti izračun i procijeniti isplati li se naručivati ili je ipak bolje da jednostavno odemo u najbliži trgovački centar.

Često ne dobijemo što smo očekivali

Bezbroj puta se znalo dogoditi da naručimo određeni proizvod, a na adresu nam stigne nešto sasvim drugačije. Stvar je u lažnoj reklami pa krpice često izgledaju ljepše na ekranu nego u stvarnosti. To je rizik koji uvijek preuzimamo kad naručujemo nešto što bismo inače u trgovini isprobali. Ista stvar je i s veličinama. Potrebno je uvijek, ali UVIJEK, obratiti pozornost na veličine. Naime, njemačke ili američke veličine uvelike se razlikuju od kineskih. Ne smijemo se oslanjati na veličine S, M ili L, bolje je izmjeriti svoje dimenzije.

Problemi s vraćanjem i zamjenom proizvoda

Često dolazi do velikih problema ako proizvod kupljen putem interneta nije ispunio naša očekivanja. Još je gore ako smo na njega potrošili pola svoje mjesečne plaće ili džeparca. Naše pravo kao potrošača jest da možemo vratiti proizvod s kojim smo nezadovoljni, zamijeniti ga za novi ili pak dobiti povrat novca. No, to ne ide uvijek tako glatko. Po novim pravilima EU, imamo pravo vratiti kupljeni proizvod u roku od 14 dana i dobiti povrat novca. Uz to uopće ne moramo objašnjavati trgovcu zašto smo se predomislili. Iako je to naše pravo, često neke online trgovine to ne poštuju ili predugo šalju ispravan zamjenski proizvod. Sve to traje, naročito ako smo naručili nešto što nam je trebalo odmah, a ne za mjesec ili dva.

I naše curke kupuju preko interneta

Web kupovina popularna je i kod nas. Gotovo svaka djevojka koju smo pitali barem je jednom naručila nešto preko interneta. Većina njih stvari preko weba naručuje redovito, uglavnom zbog toga jer im je to povoljnije i jednostavnije.

Dvadesetčetverogodišnja Iva preko online kupovine najčešće naručuje make up i nakit. Prije je to, kako kaže, radila češće, sad uglavnom jednom mjesečno. Iako je zadovoljna ovakvom vrstom kupovine, priznala nam je da je jednom naručila torbu koja je na oglasu izgledala velika, a kad je stigla na njenu adresu bila je puno manjih dimenzija.

Emily pak nikad ne naručuje preko interneta jer, kako kaže, nimalo ne vjeruje u ovakvu vrstu kupovine. Rekla nam je da ipak najradije obavlja to na stari, dobri način – odlaskom u trgovinu.

Studentica Mirela također često naručuje preko interneta, čak nekoliko puta mjesečno. Od stvarčica naručuje svašta: od majica, haljina, maskica za mobitel do cipela. Dosad nije imala većih problema sa stvarima koje naručuje, sve što kupi izgleda jednako kao i na oglasu, ali ponekad joj zna stići pogrešna veličina. S tim se previše ne zamara jer se to događa vrlo rijetko.

Darja ne kupuje često preko interneta jer, kako kaže, nikada sa sigurnošću ne znaš što ćeš i kada dobiti. Nekoliko puta je preko online kupovine naručila obuću i često se razočarala onime što je naručila.

Preporučujemo još