Kako pametno da kupujete i da potrošite što manje novca?

By , in Pametna kupovina on .
kako pametno kupovati

Uvijek se postavlja isto pitanje, kako odabrati povoljan tržni centar? Hoće li to biti Billa, Getro, Interspar, Ipercoop, Kaufland, Kerum, Konzum, Lidl, Mercatone, Mercator, Plodine, Tommy, ili neki drugi, na Vama je da odlučite. U svakom slučaju Vaš cilj je ušteda novca i dobiti što kvalitetniji proizvod za što manje novaca. Dajemo Vam nekoliko savjeta kako uštedjeti novac prilikom odlaska u dućan, a pritom odabrati što kvalitetniji proizvod.

1. Prije nego krenete u kupovinu, napravite popis stvari koje vam uistinu trebaju i toga se strogo pridržavajte. Najbolji način da popišete sve što vam treba jest da na hladnjak stavite papir ili još bolje magnetni notes na koji ćete pisati što vam treba odmah kad taj proizvod potrošite. Na taj način ste sigurni da niste ništa izostavili. Na kraju je samo bitno da ne zaboravite ponijeti taj popis sa sobom u dućan.

2. Najuvrježeniji način uštede su raznovrsni kuponi koje Vam nude trgovački centri po kupovini iznad određene svote novca. Ako skupljate kupone, trebali bi ih koristiti samo na stvarima koje bi i inače kupili, kako ne bi umjesto da uštedite, potrošili dodatan novac na stvari koje inače ne kupujete i zapravo Vam ne trebaju. Ako potrošite kupon za novi, često neprehrambeni artikl, koji inače ne koristite tada ne samo da niste uštedjeli novac, već ste ga dobrano potrošili. Korištenje kupona ima smisla jedino ako možete kupiti isti ili sličan proizvod koji uobičajeno kupujete, po sniženoj cijeni – sve ostalo je besmisleno trošenje novaca.

3. Nemojte se ustručavati probati trgovačke marke lanca dućana. Neke namirnice su isto toliko kvalitetne kao i brandovi a cijena im je u pravilu niža. Ta razlika u cijeni obično je uzrokovana činjenicom da trgovačke marke lanca dućana nisu gotovo nikada skupo reklamirane. Neke namirnice tih trgovačkih marki ne zaostaju bitno u kvaliteti za brandovima, stoga nema razloga ih ne probati i time provjeriti njihovu kvalitetu u odnosu na konkurentne proizvode. Cijena im je često i do 50% niža od brand proizvoda.

4. Kad ste u samom dućanu, ne dajte se navesti na kupovinu robe na akciji koja vam uz sami proizvod daruje i neki poklon ili igračku. I opet ćete umjesto da uštedite, potrošiti novac na proizvod koji ne koristite i dodatno si zatrpati košaricu sa stvarima koje vam ne trebaju.

5. Kupujte više proizvoda kad je akcija, popust ili rasprodaja. Ako su, primjerice, teglice krastavaca iznimno povoljne, kupite si zalihu teglica. – tako ćete kupovinom proizvoda koji imaju sniženu cijenu od 30 do 80% znatno uštedjeti na prehrani. Kupujte, razumije se, samo hranu koja ima duži rok uporabe, da ne biste morali bacati hranu zbog isteka roka trajanja. U tom slučaju i opet niste uštedjeli.

6. Hvatajte dobre prilike. Kupujte ono što vam se sviđa u trenutku kada je dotični proizvod na rasprodaji. Pitate li se: ‘Trebam li baš svaki dan banane?’ Kupite ih onda kad je akcija. Neki dućani imaju akcije određene dane, neki čak i svaki dan u neko određeno vrijeme (tzv. ‘happy hour’). Ako taj određeni artikl nije na akciji, kupite neki slični koji je. Biti oportunist kod kupovanja namirnica povećava veliki izbor. Na taj način kupujete sve što vam se sviđa, jer prije ili kasnije se pojave akcije proizvoda koje koristite. Još jedna dobra stvar kod takvog pristupa je da kad je voće ili povrće na sniženju, obično je i najbolje kvalitete, jer je tada vrhunac sezone.

7. Nemojte spontano kupovati, jer tada više ne obraćate pozornost na cijene, a niti na vaše stvarne potrebe. Prilikom spontanog kupovanja, ne možete usporediti cijene proizvoda, a time niti uštedjeti kupovinom onih jeftinijih.

8. Nemojte kupovati gladni. Kupit ćete više prehrambenih artikala (mahom slastica i delikatesnih proizvoda) koje niste planirali, pa ćete višak ili baciti, ili ćete se prejedati – ‘da se ne baci’. U svakom slučaju niste si učinili dobro. U svakom slučaju na taj ste način potrošili više novaca nego ste trebali.

9. Obratite pozornost na niže police, jer se tamo obično nalaze jeftiniji proizvodi. Nije uvijek slučaj, no možemo to nazvati pravilom proisteklim iz proučavanja psihologije potrošača. U razini očiju su obično popularni (reklamirani, a time i skuplji) proizvodi.

10. Pripazite da ne podlegnete proizvodima impulzivnog karaktera (uobičajeno je da se nalaze na blagajni – britvice, baterije, slatkiši). Najprije se zapitajte, trebaju li vam stvarno ili to kupujete jer ste to sad vidjeli. Začudit ćete se koliko neiskorištenih pakiranja baterija ćete naći u svom domu, a iz dućana ste se baš vratili s još jednim pakiranjem.

11. Imajte naviku zapisivati koliko novaca trošite u dućanu ili barem čuvajte račune. Tako ćete vidjeti koliko novaca stvarno mjesečno trošite, te na koje proizvode najviše izdvajate. Sljedeći mjesec ćete lakše odrediti što vam je prijeko potrebno u kućanstvu, a što može čekati.

12. Posjećujte portale sa sniženjima kao što je Supermarketi.info barem jednom tjedno, jer on će vam pomoći da sve navedene savjete uistinu i provedete u djelo. Uz zanimljive sadržaje na ovom portalu, možete pronaći lokacije supermarketa svih trgovačkih lanaca te njihova radna vremena (pon-sub). Uskoro ćemo imati i mnogo novih korisnih sadržaja na portalu, koje će Vam pomoći da racionalnije i pametnije kupujete.

Preporučujemo još