Kako pametno kupovati namirnice – 6 pametnih savjeta

By , in Pametna kupovina on .
Kako pametno kupovati namirnice - 6 pametnih savjeta

Kupovina namirnica je nešto što nam je neophodno bez obzira što uživamo u tome. Lično u kupovinu namirnica idem mesečno, da bih izbegla ovu obavezu što više. U moru raznih namirnica i proizvoda, ponekada se izgubimo i zaboravimo po šta smo tačno došli. Na kraju završimo kupovinu sa tonom nepotrebnih stvari koje čak i ne upotrebljavamo. Da bismo vam olakšali ovaj zadatak spremili smo nekoliko korisnih saveta koje možete da primenite naredni put kada krenete u kupovinu.

Napravite listu

Najbolji savet koji možete da dobijete jeste da napravite listu namirnica koje su vam potrebne. Na ovaj način ćete sigurno uzeti ono što trebate i izbeći kupovinu nepotrebnih proizvoda. Ako vas umara da pravite liste svih potrebnih namirnica, na papir izdvojite samo ono što vam je zaista potrebno i bez čega ne možete da napravite obrok. Na taj način nećete provesti puno pvremena smišljajući šta vam sve treba, a opet ćete zadatak obaviti uspešno. Prilikom sastavljanja liste biće vam lakše da bacite pogled u frižider ili ostavu, kako biste popisali stvari koje su potrebne.

Kupujte sveže, sezonske proizvode

Tokom određenog godišnjeg doba većina nas se umori od sezonskog voća i povrća. Međutim, sezonsko voće i povrće vam štedi novac. Sezonsko voće i povrće će zasigurno biti svežije od voća i povrća koje je van sezone, pa je to još jedna prednost kupovine „u sezoni“. Kako se ne biste brzo umorili od određenog voća i povrća suviše brzo, spremajte ga na kreativne načine i uz različite sastojke. Na taj način će vam biti mnogo lakše da na trpezi ponovo vidite iste sastojke.

Izbegavajte sredinu supermarketa

Prilikom kupovine, sveži proizvodi se uglavnom nalaze u spoljašnjem krugu rafova u supermarketima. Ako želite da se hranite kvalitetno, ovo je deo marketa u kom treba da provedete najviše vremena. Iako se u sredini prodavnice nalaze proizvodi koji su već gotovi i spremni za serviranje, kući ćete se verovatno vratiti sa gomilom zapakovane hrane koja nije najbolja za vaše zdravlje. Sveži sastojci ne moraju nužno da budu i skupi, pogotovo ako na vagu stavite i koliko je važno vaše zdravlje u celoj ovoj priči.

Bežite od besplatnih uzoraka

Supermarketi danas su prepuni štandova sa besplatnim uzorcima hrane. Šetajući i usput tražeći sve što vam treba, može da vas navede da probate par besplatnih uzoraka i da utolite glad koja se iznenadno javila. Problem koji može nastati kada jedete besplatne uzorke jeste taj što vam se iznenada može probuditi glad. Ovu glad ćete nakon toga utoliti impulsivnom kupovinom koja vam neće doneti ništa dobro. Iz tog razloga, sačekajte da donesete kući sve što ste kupili, a zatim napravite ukusan obrok.

Ne verujte sniženjima

Ovo je nešto za šta sam i sama kriva i što sam radila tokom mojih prvih šoping iskustava. Iako nas sve na prvi pogled privuku natpisi sa sniženjima ili akcijama, ali ipak budite oprezni i ne posežite odmah za ovim proizvodima. Ponekada se radi o proizvodima kojima cena uopšte nije snižena ili je sve samo marketinški trik. Proverite gramažu proizvoda i redovnu cenu, pa tek onda odlučite da li želite da kupite neki proizvod.

Čitajte nalepnice sa nutritivnim vrednostima

Prilikom kupovine, pogotovo ako imate poseban režim ishrane, čitajte nalepnice na pozadini proizvoda. Ponekada proizvodi označeni kao „potpuno prirodni“ ili „bez-glutenski“ i nisu ono što reklamiraju. U nekim proizvodima se može naći gluten ili aditivi koji mogu biti štetni za naše zdravlje. Iako je njihov procenat jako nizak, ipak postoji i definitivno trebate obraitti pažnju na njih.

Preporučujemo još