Kako sigurno kupovati preko interneta

Među našim potrošačima i dalje postoji određeni stah kada je u pitanju kupovina proizvoda preko interneta, a razmišljanje da se radi o prevarama te dovođenje u pitanje kvaliteta proizvoda donekle i jeste opravdano, s obzirom da takvih pojava itekako ima.

By , in Pametna kupovina Uncategorized on .
savjeti za online kupovinu

Zbog toga mnogi preferiraju sigurniju kupovinu oči u oči. Ipak, sa razvojem interneta kupovina je postala lakša nego ikada, a ako se sprovedu određene mjere sigurnosti i prilično bezbjedna.

S druge strane, potrošačko društvo danas je zahtjevnije nego što je to u prošlosti bio slučaj. Kvalitet proizvoda i brzina usluge dva su osnovna parametra bez kojih je skoro pa nemoguće postići uspješno poslovanje.

Međutim, pored njih postoje i mnogobrojni drugi faktori koji treba da budu usklađeni kako bi se ostvarila uspješna komunikacija između kupca i prodavca, tako da obe strane imaju podjednaku korist. Naizgled jednostavan, ako u cijelu priču uključimo i marketing, u pitanju je zapravo veoma delikatan proces.

Takođe, o pravima potrošača brinu kako informisani pojedinci, tako i specijalizovane organizacije.

Internet je omogućio olakšanu komunikaciju između ponude i tražnje, a prodavac može preko svoje internet stranice detaljno i slikovito istaći sve usluge koje nudi, tačno opredijeliti cijenu eventualno postaviti specijalne uslove, a uz pomoć content marketinga njegovi proizvodi djeluju bolje, ozbiljnije i kvalitetnije na ekranu.

Velike koristi ima i kupac – umjesto da svoje dragoceno vrijeme troši u prodavnici ili izlogu, tražeći idealan džemper, majicu ili ako prosto želi da nešto pojede – dovoljno je da u nekoliko klikova odredi svoje parametre i želje kako bi odmah pronašao ono što želi.

Korisnik u velikom broju slučajeva može biti bezbrižan u vezi svog novca, ali i kvaliteta traženog proizvoda.

Otprilike ovako bi trebalo da funkcioniše kupovina preko interneta.

Naravno, teorija i praksa dve su potpuno različite stvari, pa je stoga neophodno znati pojedinosti oko online kupovine.

Kako funkcioniše kupovina online?

Većina veb sajtova preko kojih se vrši kupovina osmišljeni su i dizajnirani tako da korisnici bez posrednika biraju usluge i proizvode, puneći tako svoju virtuelnu korpu. U pitanju je iskustvo nalik fizičkoj kupovini gde se pregledaju artikli i traži odgovarajući proizvod.

Kada nađe sve što mu je potrebno, korisnik treba da popuni tražene podatke i izabere način dostave i jedan od ponuđenih uslova plaćanja.

Prodavci iz naših krajeva uglavnom ne uslovljavaju korisnika posjedovanjem platne kartice, jer se roba u većini slučajeva može platiti i pouzećem. Ipak, kada je u pitanju kupovina iz inostranstva, posjedovanje platne kartice neophodno je kako bi se obezbjedila sigurna transakcija.

Čega se treba čuvati prilikom kupovine preko interneta?

Internet vrlo često oponaša obrasce i pravila koja postoje u stvarnom životu, što i nije čudno s obzirom na to da su njegovi glavni i jedini konzumenti – ljudi.

Uzimajući ovo u obzir, na internetu vam se mogu desiti prevare ili krađa baš kao i u stvarnom supermarketu ili restoranu. Ono što je drugačije jeste način na koji hakeri i napadači djeluju, ali isto tako postoje i efikasni načini da se korisnik sačuva od svake prevare.

U suštini, vrlo je bitno da korisnik bude na oprezu dok pretražuje sadržaj koji ga interesuje. Veliki broj hakera i prevaranata trudi se da na svakojake načine prevari konzumenta, koristeći lažne internet adrese, email sa zaraženim attachmentom ili linkom ka virusu itd. Krajnji cilj jeste da se dođe do podataka poput kreditne kartice, adrese, broja telefona ili lokacije.

Postoje određeni mehanizmi koji štite korisnika od ovih zloupotreba, ali je jako bitno i zdravorazumski pristupiti postupku kupovine u cjelosti, i donositi odluke na bazi iskustava sa interneta i iz realnog života.

Ako vam se učini da niste sigurni kom servisu dajete lične podatke ili da se od vas traži previše informacija, savjet je da se ne upuštate u bilo kakav rizik.

Stoga je važno da prije kupovine na nekom sajtu obavezno nađete utiske drugih ljudi o njemu: na internetu se utisak o robi ili usluzi može lako ostaviti kako bi bio dostupan za druge korisnike. Mogućnost sagledavanja takozvanog review-a pojedine usluge, prednost je zlata vrijedna u odnosu na kupovinu van mreže.

Korisno je uporediti cijene i generalnu uslugu sa drugim pouzdanim sajtovima (poput Amazona) kako biste imali širu sliku u vezi onoga što tražite i što vam se nudi. Dublja analiza sajta i ponude na njemu neophodna je da bi se lakše razlučilo šta je prevara, a šta pouzdan servis.

Ovo je naročito bitno kada su u pitanju inostrani sajtovi, poput onih koji prodaju knjige ili antikvitete. Svakako je u bilo kojoj situaciji korisnik u velikoj prednosti zato što je dobru reputaciju na internetu moguće ostvariti samo kroz kvalitetnu uslugu.

Savjeti za sigurnu kupovinu preko interneta:

  • Budite obazrivi prilikom surfovanja internetom, ne posjećujte sumnjive sajtove i ne ulazite na banere koji nude napadne oglase
  • Provjerite utiske drugih kupaca jer to može biti od velike pomoći kod odlučivanja
  • Budite pažljivi prilikom ostavljanja ličnih podataka, jer isti ne smiju biti javno dostupni.
  • Plaćajte preko sigurnih i provjerenih servisa, kao što je PayPal.
  • Na internetu se ponašajte kao i u realnom životu

Plaćanje

Rukovođenje karticom za kupovinu preko interneta funkcioniše skoro pa kao i sve ostale pogodnosti internet kupovine – slično je kao u pravoj kupovini, ali mnogo komfornije i preciznije.

Platnu karticu koju možete koristiti za plaćanje preko interneta možete podići u svim bankama, koje među svojim asortimanima nude najčešće Visa ili Master card elektronske kartice, a dobijaju se aktiviranjem tekućeg ili drugog računa.

Mnogi korisnici, ipak, ne vole da podatke o svojoj kartici dijele na svakom sajtu ili se prosto ne osjećaju sigurno da ostavljaju lične i druge podatke na nedovoljno provjerenim servisima, pa je u tom slučaju najbolje plaćanje izvršiti preko PayPala.

Usluge lakšeg plaćanja pruža i Google Wallet, a dobra alternativa može biti i Skrill: ova aplikacija omogućava brz transfer novca u inostranstvu, a ujedno je i znatno lakši za korišćenje od konkurencije.

Sigurni web servisi za kupovinu

Izbjegavanje plaćanja direktno karticom i korišćenje posrednika poput PayPal-a može biti od pomoći, ali je isto tako važno biti svjestan da i mnogi drugi podaci mogu biti od koristi prevarantima i hakerima, a kod ove vrste kupovine prijete i druge opasnosti poput nedostataka u svojstvima robe i nesaobraznosti. Stoga je jako bitno kupovati na provjerenim servisima i sajtovima, tj. uvjeriti se da vas vlasnici neće prevariti u bilo kakvom obliku.

Kada su u pitanju inostrani sajtovi, bitno je da pri registraciji proverite da li servis podržava dostavu u našoj zemlji.

Prilikom ove vrste kupovine treba računati i na dodatne troškove na ime poštarine, a ako se poručuje roba iz inostranstva, kupac je pored troškova poštarine u obavezi je da plati eventualno carinu zavisno od zemlje porijekla robe, kao i porez na dodatnu vrijednost.

Preporučujemo još