14 minimalističkih savjeta za više novca

Ako na računu imate minus kojeg se nikako ne možete riješiti ili ste jednostavno primijetili da štednja nikako nije dio vaše mjesečne računice, inspirišite se odličnim savjetima Lea Babute, američkog blogera i promotera minimalističkog načina života.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
stednja para

On tvrdi da čak i kada malo zarađujemo, kada smanjimo svoje svakodnevne materijalne potrebe, možemo pronaći mjesta za uštedu. A njemu je, kaže, takav minimalistički pristup u život donio više sreće!

Plaćajte gotovinom

Umjesto da neprestano provlačite kreditne i debitne kartice, vratite se u vrijeme naših djedova i baka i sve plaćajte gotovinom. To trošenju daje određenu dozu realnosti – u svakom ćete trenutku tačno znati koliko vam je ostalo u novčaniku. Kad plaćamo kreditnim karticama, prečesto trošimo novac koji zapravo nemamo.

Mala sedmična štednja

Mislite da ne zarađujete dovoljno da biste uštedjeli? Odredite sedmični iznos koji nećete ni osjetiti i redovno ga prebacujte na štedni račun. Ako svake sedmice na stranu stavite samo 10 maraka, uštedjećete 520 maraka godišnje. I to je početak.

Jedite kod kuće

Ako često jedete vani, po restoranima i trgovačkim centrima, čak i ako ti obroci nisu skupi, s vremenom ćete puno potrošiti. Umjesto toga, naučite uživati u kuhanju zdravih obroka kod kuće. Neka se u pripremanje kreativnih obroka uključi cijela porodica, a odlazak u restorane ostavite za posebne prilike.

Napravite listu čekanja

Ako se nađete u trgovačkom centru i vidite nešto što vam se sviđa, a nije vam prijeko potrebno, nemojte to kupiti odmah. Radije to stavite na listu čekanja i pričekajte s kupovinom 30 dana. Kad prođe 30 dana, ako i dalje želite tu stvar, možete je kupiti – no veliki su izgledi da će vas impulsivna želja za kupovinom proći.

Raspodijelite budžet

Svake sedmice podignite s računa onoliko koliko te sedmice smijete potrošiti. Rasporedite to u nekoliko koverti – novac za hranu i benzin, novac za male luksuze i sl. To će vam pomoći da u svakom trenutku znate s koliko novca raspolažete.

Redovno razgovarajte sa svojim partnerom

Važno je da vi i vaš partner imate jednake finansijske ciljeve. Trebali biste se zajednički složiti oko plana štednje i trošenja. Posebno je važno da se složite oko pravila pri impulsivnom trošenju (lista čekanja dobro je rješenje za oboje). I jedan i drugi partner trebali bi biti upućeni u to koji su računi plaćeni a koji nisu, koliko je ostalo na računu itd.

Bilježite sve troškove

Najbolji način da doznate na što trošite najviše jeste da bilježite sve izdatke. Postoje kompjuterski programi koji vam mogu olakšati taj posao (poput Excela), ali poslužiće i obična sveska. Svaki mjesec analizirajte na što je otišao novac i razmislite postoje li troškovi koje biste mogli srezati.

Najprije podmirite štednju i dugove

Nakon što dobijete platu i krenete plaćati račune, prvo uplatite određeni iznos na svoj štedni račun i otplatite dugove. Ostavite li to za kraj, može se dogoditi da vam drugi troškovi pojedu budžet i da štednju i dugove preskočite. S druge strane, ako ih platite odmah na početku, imaćete realniju sliku o tome koliko vam je ostalo za druge troškove.

Vježbajte kod kuće ili u prirodi

Zašto umjesto plaćanja mjesečne članarine u fitness klubu ili teretani ne biste trčali u obližnjem parku, vozili se biciklom ili samostalno kod kuće vježbali jogu ili pilates? Tokom toplijeg vremena lakše se motivisati za vježbanje, stoga izdatke za fitness programe ostavite za jesen i zimu.

Riješite se nereda

Kad se riješite suvišnih stvari i nereda u domu, ne samo da ćete život učiniti jednostavnijim i mirnijim već ćete dobro razmisliti prije nego što ponovno počnete kupovati stvari kojima ćete pretrpati prostor. Jednom kad svoj životni prostor učinite jednostavnim i prozračnim, više nećete željeti nazad.

Posuđivanje i razmjena

Knjige koje ste pročitali, odjeću ili igračke koje su vaša djeca prerasla proslijedite rodbini i prijateljima. Ako nešto trebate, pošaljite e-mail rodbini i prijateljima i pitajte ima li neko taj predmet. Možda netko od njih u garaži ima baš ono što vama treba, a njemu više ne. Ponudite mu razmjenu za nešto što vama više ne treba.

Budite kreativni u poklanjanju

Lijepo je poklanjati ljudima do kojih vam je stalo. No važnije je da poklon dolazi od srca nego da ste na njega potrošili pola plate. poklonite prijatelju ili članu porodice svoje vrijeme i provedite s njim dan po njegovu ukusu – u šetnji, gledanju filmova… Ili poklonite nešto što ste sami skuhali ili napravili. Ne morate potrošiti brdo novca da biste pokazali velikodušnost.

Učite djecu od malih nogu o uticaju reklama, štednji, poklanjanju

Ako djecu odmalena počnete učiti ovim principima, dugoročno ćete puno uštedjeti. Postanu li rano svjesna toga kako na njih djeluju reklame s televizije i plakata, manja je vjerovatnost da će vas gnjaviti da im kupite svaku novu igračku koja se pojavi na tržištu. Ako ih poučite važnosti zarade i štednje, više će poštovati novac koji zaradite i koji pokušavate uštedjeti. Također, nauče li rano da poklanjanje ne mora podrazumijevati trošenje mnogo novca, neće insistirati na skupim poklonima.

Pronađite stvari koje vas vesele, a koje nemaju veze s trošenjem

Ljudi često kupuju jer na podsvjesnom nivou misle da će ih to usrećiti. Jednostavno moraju imati najnoviji gadget, cipele ili automobil. No nakon što kupe sve te stvari, sretni su samo dan ili dva, a onda gledaju što bi sljedeće mogli kupiti. I tako unedogled. Umjesto toga, naučite voljeti život. Sreću pronađite u prirodi, u ljudima oko sebe, u tome da radite ono što volite, u vježbanju ili meditaciji. Postoji mnogo toga što vas može neizmjerno usrećiti, a potpuno je besplatno.

Preporučujemo još