Porodični menadžment: Kako da uštedite svakog mjeseca?

Ako biste pitali ko ima sjajne menadžerske sposobnosti mada se za to nije školovao, mogla bih vam dati sjajan odgovor – mame! One su te, koje nauče kako da vode domaćinstvo i kako da svaki dinar porodičnog budžeta bude mudro potrošen.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
stednja novca porodica

“Mnogi ljudi ne vode računa o svom novcu dok ga skroz ne potroše, a drugi isto rade sa svojim vremenom”, sjajna je izreka koja se pripisuje Geteu. I zaista, dosadašnje iskustvo govori da su neke od najboljih vrlina koje mame steknu zahvaljujući roditeljstvu kako da organizuju troškove i kako da što bolje organizuju vrijeme. I jedno i drugo je važno za porodični život, i još važnije, tim vještinama treba da podučavamo djecu, od najranijih dana – kako da uštedite!

Upravljanje porodičnim novčanikom svuda u svijetu podrazumijeva osnove finansijke pismenosti i organizacione vještine. A kod nas, bogami i malo magijskih moći.

Ali, kako da uštedim kada su nam primanja mala i živimo više nego skromno, pitaće me mnogi? Kada imate mnogo, uštedjeti i nije neki problem, zar ne? Istina je da uvijek može da se uštedi! Jer, većina nas najčešće i nije svjesna gdje nam sve curi novac.

Prvi korak – popišite SVE troškove

Da biste znali s koliko novca raspolažete i na šta vam najviše novca odlazi, potrebno je da popišete SVE prihode i rashode. Najbolje je da tokom mjesec dana svakodnevno upisujete sve što potrošite – od računa, preko kupovine namirnica, većih nabavki, džeparca za djecu, troškova za vrtić, školu, gorivo. Nemojte ništa izostaviti. Tome dodajte bar okvirnu cifru za povremene troškove poput popravke kućnih aparata, rate za ljetovanje, dječijih rođendana, izleta…

Na taj način možete da okvirno utvrdite koliko vam procentualno od prihoda odlazi na koju stavku. Vidjećete, bićete šokirani koliko se novca recimo mjesečno potroši na nepotrebne grickalice, ili koliko je račun za telefon veći jer ste nepažnjom izašli iz paketa, koliko vas stvarno koštaju cigarete, a koliko novca potrošite svakodnevnim odlaskom u lokalne, skuplje radnje.

Kako evidentirati troškove

Osim dobre stare olovke i papira, ili personalizovanih Excel tabela, danas se na internetu može pronaći jako mnogo sajtova i aplikacija koji vam olakšavaju ovaj posao. Neke su inostrane, kao Mint, ili Toshl, a neke domaće, poput stare Slamarice su takođe korisne.

Suština je da samo prvih mjesec dana upisujete sve vaše troškove i troškove vaših članova porodice, jer bi inače jako mnogo vremena utrošili u dnevno vođenje svih troškova. Kasnije možete da napravite sistem kontrole troškova koji će vam omogućiti da unaprijed znate koliko novca odvajate za koje namjene i šta možete da uštedite.

Moja primanja su mala, kako išta da uštedim?

Činjenica je da sa prosječnim primanjima zaista malo može da se uštedi. Ali, kada jedan mjesec budete realno vodili troškove vidjećete na šta ste potrošili novac,a niste morali. Taj novac onda možete da odvojite, ili preusmerite na nešto drugo. Na kraju krajeva, život preko sopstvenih mogućnosti na kraju vas može dovesti samo do dugova.

Napisaću nekoliko savjeta za početnike u porodičnom menadžmentu finansija, koji vam zaista mogu donijeti i uštede u troškovima i promijeniti način razmišljanja kada su troškovi u pitanju.

Postavite realne cilljeve

Ne možete očekivati da mjesečno uštedite 300 evra ako su vaša primanja 600 ili 700 evra mjesečno. Razmišljajte korak po korak – ako vam na kraju svakog mjeseca nije ostajalo nimalo novca, neka vam prvi cilj bude neki mali iznos. Ako su ukupna mjesečna primanja na primjer 1.000 evra, neka vam prvi cilj bude 50 evra uštede na kraju mjeseca.

Planirajte obroke

Planiranje obroka unaprijed je jedna od najboljih navika štedljivih namirnica. Isplanirajte nedjeljni meni, prema njemu idite u nedeljnu kupovinu i nabavite sve namirnice. Time ćete izbjeći da bacate hranu, kao i da kupujete svakodnevno u skupljim prodavnicama. Nevjerovatno je koje količine hrane (to jest novca) možete da bacite ako ne isplanirate dobro obroke.

Plaćajte redovno račune

Gotovo za sve usluge možete dobiti popust ako ih plaćate u predviđenom roku. Kašnjenje s plaćanje može vas skupo koštati i biće vam zaračunata zatezna kamata. Takođe, plaćanje računa onlajn donijeće vam ne male uštede, jer je plaćanje bez provizije.

Kupujte pametno

Pametna kupovina znači planirana kupovina. Idite u nabavku namirnica sa tačnim spiskom, vjerujte da će vam račun biti manji. Garderobu i obuću možete da kupujete i u autletima, jer je često određena roba značajno skuplja samo zbog toga što je “ovogodišnji model”.

Ako ste dovoljno vješti, možete kupovati i robu van sezone – na primjer, čizme na kraju zime, i na taj način dodatno uštedjeti. Kupujte odjeću koja vam treba, a ne u koju ste se “zaljubili”. I nekoliko dobro ukombinovanih komada odjeće može da djeluje sjajno, umjesto mnogo komada na koji je potrošen novac a ne mogu da se nose zajedno.

Upoređujte cijene

Danas preko interneta možete pratiti mnogo akcija i sniženja, a na specijalizovanim sajtovima, i da provjerite uporedne cijene svakog proizvoda. Ako se tome doda da u većini slučajeva možete da naručujete proizvode onlajn, uštedjećete dvostruko – kupićete jeftinije proizvode, a s druge strane nećete trošiti benzin na prevoz, niti vrijeme za kupovinu.

Polovno umjesto novo

Ovaj savjet nije uvijek primjenljiv, za neke kupovine zaista možete bez problema da se oslonite kupovinu polovne robe. Činjenica da razni servisi kupoprodaje cvjetaju kod nas, govori da ovaj vid kupovine uopšte nije rijetkost. Isto važi i za prodaju nepotrebnih stvari – zaradićete dodatni novac, a raščistićete prostor u kojem čuvate stvari koje vam više nisu potrebne.

Neka i vaša kuća bude štedljiva

Naizgled malim promjenama u vođenju domačinstva – stavljanjem izolacije u kuću, izolacijom prozora, uključivanjem kućnih aparata kada je struja jeftinija, korišćenjem bijele tehnike koja je AAA klase, isključivanjem grijanja kada nije potrebno možete uštedjeti prilične sume novca na mjesečnom nivou.

Naučite da razmišljate kao štediša

I za kraj, najvažniji savjet, počnite da razmišljate kao štedišta. To naravno ne znači da treba da stežete kaiš do iznemoglosti niti da se odreknete svih zadovoljstava u životu, samo da ih dozirate.

Preporučujemo još