Kako spremati i kupovati hranu tokom epidemije

By , in Pametna kupovina on .
Kako spremati i kupovati hranu tokom epidemije

Tokom epidemije, masovne kupovine i zabrane izlaska, raste rizik od pretjerane kupovine namirnica.

Evo praktičnih predloga bečke blogerke Verene Pelikan, koja vodi blog o ishrani „Sweets & Lifestyle“ kako da se izbegne bacanje hrane.

Na početku zabrane izlaska u čitavoj Austriji ljudi su kupovali velike količine namirnica. Sada je važno kako da se te namirnice sačuvaju, a da ne propadnu. U Beču se u proseku po domaćinstvu baci 40 kilograma životnih namirnica koje bi, da su se pravovremeno upotrebile, bile još dobre. U čitavoj Austriji godišnje završi u smeću do 157.000 tona načetih i originalno zapakovanih namirnica. Njihova vrednost se kreće oko 300 do 400 evra po domaćinstvu.

Verena Pelikan daje predloge kako da se izbegne rasipanje hrane: „Mnogi proizvodi se mogu zamrznuti, kao na primer hleb.“ Hleb može i isečen da se zamrzne. Takođe i banane mogu da se sačuvaju u zamrzivaču. Od zamrznutog voća mogu se spremati hladni kremasti napici tzv. smutiji.

Odeljenje zaštite životne sredine Grada Beča objavilo je priručnik „To mi je vredno“, sa predlozima kako se kupovina planira, šta je potrebno i koja količina. Generalno treba obratiti pažnju da se namirnice pravovremeno spremaju.

Da kupljene namirnice ne bi propale, potrebno je voditi računa o adekvatnim rezervama. Sir i kobasice treba čuvati u vakumski zatvorenim kutijama pošto šire mirise. Krompir i kupus treba da se po mogućstvu čuvaju u hladnim i tamnim prostorijama. Kod jabuka treba obratiti pažnju da se odvojeno čuvaju od ostalog voća jer brzo propadaju.

Od zapečenih tikvica, luka i ovčijeg sira može se spremiti namaz ili sos. A za to možete upotrebiti i sir kojem je prošao rok. Rok trajanja nekog proizvoda ne znači da je on odmah nakon isteka neupotrebljiv. Veliki broj namirnica može da se spremi kao čorba i to za nekoliko dana, koju možete takođe zamrznuti, objašnjava Pelikan. Roditeljima blogerka savetuje da uključe decu u pripremanje hrane, pošto su svakako kod kuće.

U Beču građani i preduzeća mogu životne namirnice koje su još dobre pokloniti socijalnim ustanovama koje te namirnice dalje razdeljuju korisnicima. Građani takođe mogu da ostave namirnice u javnim frižiderima ili u određenim prodavnicama za socijalno ugrožene osobe.

Preporučujemo još