Kako pažljivo da kupujete

By , in Pametna kupovina on .
Kako pažljivo da kupujete

Koja god sezona da je u pitanju, mi nekako uvek nađemo izgovor za neke neplanirane kupovine. Kako biste uvek na umu imali svoj budžet, a da vaš račun u banci ne bude totalno isušen na stvari koje vam nisu nephodne, pa ni korisne, pročešljajte ovaj tekst. Kupujte pametno – ništa vas ne košta!

STAVITE SVE NA PAPIR

Nikad, ali nikad ne krećite u kupovinu bez spiska! Ukoliko vam se desi da u kupovinu krenete bez spiska potrebnih stvari, bezo ćete se obreti u svom omiljenom delu prodavnice, gde ćete nakupovati masu stvari koje vam “sve zaista trebaju“, a nisu vam bile u planu, niti su hitne. Ovde bih naglasila značaj određivanja prioriteta. Svi mi želimo da se povremeno častimo nečim, ali ukoliko imate ograničeni budžet i/ili vreme, najbolje je da se fokusirate na ono što čega vam ponestaje, ili što vam je neohodno.

Kada smo već kod određivanja prioriteta, to će vam mnogo pomoći pri sastavljanju spiska potrebnih stvari. Međutim, to nije vaš finalni spisak. Sa liste stvari za koje mislite da su vam potrebne, pokušajte da izbacite ono što vam zaista nije neophodno.

Iako vam se isprva čini da je sve važno i hitno, sigurno postoji bar 1 stvar koja to nije, a kada je uočite – izbacite je sa spiska. Možda ta stvar ima jeftiniju alternativu? Uzmite se u obzir kada određujete na šta ćete potrošiti svoj novac.

ISTRAŽITE

Ovo je naročito važan korak ukoliko kupujete robu veće vrednosti, kao što su aparati. Kada je reč o ovakvim stvarima, od ključne važnosti je da se upoznate sa ponudom, uporedite cene, i napravite uži izbor.

Kada mi sledi kupovina neke ovakve stvari, ja volim da posetim sajtove za onlajn prodaju. Daću vam i primer. Recimo, u poslednje vreme razmatram kupovinu kvalitetnijeg grejača za vodu i hoću da vidim kakva je ponuda onlajn. Već znam gde ću da tražim taj proizvod, kucam sajt i odmah krećem u virtuelno razgledanje i potragu za mojim grejačem. Polazim od kategorije Mali kućni aparati, nalazim famozni grejač i gledam cene proizvoda različitih proizvođača. Biram svoje favorite i pamtim ih. Zatim ostavljam nekoliko dana da razmislim da li to što zaista želim, pa donosim odluku.

Sličan je proces bio i kada sam kupovala novi telefon skoro. Dugo sam gledala, upoređivala i razmatrala. Takođe sam pošla od “istrage”. Uputila sam se ka kategoriji Mobilni telefoni i oprema , pogledala modele koji me interesuju od proizvođača koje preferiram, i izabrala svoje favorite. Bilo mi je potrebno nekoliko dana da donesem odluku, ali sam želela da budem sigurna da sam odabrala najbolji odnos cena-kvalitet.

DONESITE ODLUKU

Budite od reči i nemojte da vrdate. Šta to znači u svetu kupovine? Kada istražite šta i gde je najbolje da kupite, kada napravite spisak, kupite samo to sa spiska. Da, samo to. Popusti uglavnom nisu toliki da opravdate kupovinu nećega što vam nije od ključnog značaja. Kada vam je budžet ograničen (a kome nije!), nastojte da za sebe obezbedite ono najvažnije, a ako već kupujete nešto vrednije, dobro istražite i donesite odluku.

 

Preporučujemo još