Kako uštedjeti iz mjeseca u mjesec u samo 7 koraka?

By , in Savjeti za štednju on .
7 savjeta da ustedite novac

Još jedan ste se ponedjeljak probudili s lošim osjećajem u želucu jer ste se previše istrošili preko vikenda? Ponovno morate razmisliti o tome možete li otići u kino jer morate platiti onu zakašnjelu ratu kojom otplaćujete zimsku jaknu? Znamo taj osjećaj. No sada je krajnje vrijeme da dovedemo osobne financije u red trošeći manje i štedeći više.

Da bismo se lakše nosili s opterećenjima koje iziskuje štednja, izolirali smo 7 vrhunskih koraka kako učiniti taj proces što bezbolnijim i neprimjetnijim. Čak i mali koraci mogu dati velike rezultate.

Uštedite novac na prijevozu.

Od toga da optimizirate automobilom pređene kilometre ili odlučite krenuti javnim prijevozom na posao do toga da nabavite bicikl ili se udružite s kolegom s posla te podijelite troškove prijevoza – jeftinijih načina za prijevoz ima doista puno. A tek kad shvatite kakva je ušteda u pitanju…

Investirajte.

Ulaganje je jedan od najjednostavnijih načina za povećanje ušteđenog, ali na žalost, mnogi ljudi ga se boje. Dobro se raspitajte – među starijom generacijom kako uložiti, a među mlađom u što uložiti. Nemojte uložiti sve, ali toliko da je profit dostojan pristojne štednje.

Smanjite troškove trgovine.

Tjedan za tjednom, jako puno novaca trošimo na hranu i druge kućanske potrepštine. Često zbroj tih računa može biti zastrašujuć i poprilično depresivan. Stoga planirajte obroke unaprijed. Idite jednom tjedno u trgovinu s popisom kojeg se striktno držite. Nemojte kupovati sokove i grickalice. Sve to možete napraviti i sami – pa možda i smršavjeti.

Uštedite novac na mobilnim uslugama.

Želite uvijek biti dostupni, moći nazvati, poslati poruku, provjeriti društvene mreže i pritom ne potrošiti pola svoje plaće na tarifu? Bonbon nudi super “value for money” pakete koje možete kombinirati po svojim željama za one koji ne vole svoje novce trošiti uzalud. Što to znači? Sami si kreirate svoju tarifu I pritom odabirete samo ono što vam treba, a zbog obračunske jedinice koja je jedna sekunda, iz paketa se skida baš onoliko sekundi koliko ste pričali, bez zaokruživanja. Ono što je najbolje, svoje neiskorištene minute, MB i SMS-ove iz paketa prenosite u idući mjesec tako da ako jedan mjesec potrošite manje, u idućem mjesecu imate više.

Smanjite troškove na malim stvarima.

Možda ne shvaćate koliko trošite na plaćanje parkinga ili uslugu kemijskog čišćenja dugoročno, ali ako vam kažemo da biste si mogli priuštiti putovanje na Tenerife, možda ćete početi razmišljati o tome.

Prevarite sami sebe i potrošite manje.

Um je moćna stvar…moćna stvar koja može uštedjeti novac. Kada imate stalan posao, obitelj i društveni život postoji mogućnost da ćete dodavanje zadatka “smanjenje troškova” zamisliti kao veliku prepreku koju je nemoguće preskočiti – i automatski uštedjeti više nego što ste mislili.

Pokušajte zaobići potrošnju u velikom gradu.

Uživajte u kulturi i uzbuđenjima koje nude veći gradovi – vjerujte, većina njih je besplatna. Nikako se nemojte zatvoriti u dom i razmišljati o štednji jer ćete tako samo postati ogorčeni na štednju i nezadovoljni sami sobom. Prošetajte, vozite se biciklom, uživajte u prirodi – sigurno se u gradu nešto događa i ne zahtijeva ni kune.

 

Preporučujemo još