Savjeti kako da uštedite u kući

By , in Savjeti za štednju on .
ustedite novac

Može li se i kako uštedjeti novac?

Uzevši u obzir činjenicu da gotovo 70 posto građana u našoj zemlji ima ispodprosječna mjesečna primanja, vjerujemo da se pitate, bili vi dio tog postotka ili ne, može li se onda uopće uštedjeti novac? Stručnjaci za financije naglašavaju da građani s najmanjim primanjima moraju štedjeti zato što su u najvećem riziku da uđu u takozvanu spiralu dugova, no nije rijetkost ni da oni s iznadprosječnim primanjima ne uspijevaju uštedjeti.

Minus na tekućem računu, dugove na kreditnim karticama, kredite i pozajmice treba pokušati smanjiti štednjom, a ne novim zaduživanjem. Kako postići ono što se mnogima čini kao nemoguća misija? Krenimo redom.

Lociranje rashoda

Tablica prihoda i rashoda prvi je korak koji morate napraviti kako biste postali svjesni na što trošite mjesečna primanja i dobili odgovor na pitanje zašto ne uspijevate uštedjeti. Netko često posjećuje trgovačke centre ili online shopove, netko troši na skupe gadgete, a netko doslovno pojede mjesečnu plaću.

Prema nekim procjenama, ako osoba svakodnevno na posao nosi ručak od doma, umjesto da jede u restoranu ili naručuje hranu, godišnje može uštedjeti i do 10.000 kuna!

Postavite ciljeve

Stručnjaci tvde da nepostojanje ciljeva može biti pogubno, stoga savjetuju da odredite koliko novaca i vremena trebate da biste uštedjeli za novi hladnjak, automobil, putovanje ili bilo što drugo što biste si željeli priuštiti. Također, morate odrediti koliko novaca mjesečno trebate odvojiti da bi uspjeli ostvariti svoj cilj, a započeti možete s pokretanjem automatske štednje.

U svakoj banci možete dogovoriti trajni nalog preko kojeg će se s vašeg računa mjesečno skidati iznos koji može biti minimalan, ali kada nakon nekog vremena provjerite stanje štednje, bit će upravo suprotno.

Ušteda na hrani

Prosječna hrvatska obitelj na hranu potroši gotovo 40 posto mjesečnih primanja, a upravo u toj stavci kućnog proračuna krije se najveći prostor za uštedu.

Tjedni jelovnik – Ako unaprijed isplanirate što ćete kuhati tijekom tjedna, lako ćete sastaviti popis potrebnih namirnica, izbjeći svakodnevni odlazak u trgovinu, potencijalno pretjerano trošenje novca i bacanje hrane.

Pridržavajte se popisa – Izbjegavajte kupnju onoga što nije na popisu, jer ćete na taj način srezati troškove i do deset posto. Savjet je da tjedni jelovnik slažete prema reklamnim letcima, odnosno prema proizvodima koji su na akciji, čime troškove hrane na mjesečnoj razini možete čak i prepoloviti.

Plaćajte gotovinom – Kartice ostavite kod kuće i u trgovinu ponesite iznos koji vam je otprilike potreban kako biste kupili samo ono što je na popisu i obuzdali svoj potrošački apetit.

Ne naručujte brzu hranu – Kupovinom brze hrane trošite gomilu novca. Primjerice, za cijenu jedne obiteljske pizze možete kupiti cijelo pile, pola kilograma mljevenog mesa, paket smrznutog povrća i kilogram jabuka, što znači da možete skuhati više obroka i jesti zdravije.

Kupujte sezonsko i domaće – Voće i povrće koje je karakteristično za određeno doba godine ima puno prihvatljiviju cijenu. Primjerice, jagode kupujte u svibnju, grožđe u jesen, a kukuruz tijekom ljeta.

Kupujte robne marke – Svaki lanac trgovina ima svoju robnu marku i akcije. Pratite koji su to proizvodi i svakako čitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da dobivate najbolje što možete za svoj novac.

Ne bacajte ostatke – Hrana koja ostane nepojedena može postati odličan sendvič, salata ili se može jednostavno nadopuniti i postati ručak za sljedeći dan. Bacanjem hrane bacate svoj novac!

Ušteda u kućanstvu

Brojne su opcije štednje u kućanstvu koje pojedinačno gledano mogu biti smiješno male, no ako ih se zbroji s ostalim načinima štednje na godišnjoj bazi prikupit ćete dovoljno novca za, primjerice, registraciju automobila ili dio godišnjeg odmora.

Osim svijesti o financijskoj potrošnji, treba imati svijest o tome da izvori energije i vode na našoj planeti nisu neograničeni, stoga ih treba maksimalno čuvati.

Ušteda na hladnoj vodi

Popravite sve slavine iz kojih kapa ili curi voda.

Na slavine postavite perlatore koji smanjuju potrošnju.

Stare vodokotliće zamijenite novima koji za isti učinak troše i do šest litara vode manje.

Pazite na ispravnost vodokotlića.

Za pranje posuđa koristite perilicu jer na taj način trošite puno manje vode.

Tijekom ljeta vodu držite u hladnjaku kako biste izbjegli puštanje vode iz slavine čekajući da se pojavi hladnija.

Ako ste u mogućnosti, ugradite vlastiti vodomjer.

Ušteda na toploj vodi

Za kupanje koristite tuš, jer se na taj način troši do 50 posto manje vode nego prilikom kupanja u kadi.

Nabavite termostatičke slavine kojima regulirate željenu temperaturu vode.

Ne zagrijavajte vodu u bojleru iznad 60 stupnjeva.

Prilikom brijanja ili pranja zubi zatvorite slavinu.

Ako nemate perilicu posuđe namočite i operite deterdžentom, a tek onda otvorite toplu vodu i isperite.

Informirajte se o opcijama instalacije solarnih sustava za zagrijavanje vode.

Ušteda na izvorima energije / Ušteda plina

Termostat postavite na maksimalno 20 stupnjeva, a tijekom noći i niže. Imajte na umu da se svakim daljnjim stupnjem snižavanja temperature štedi do 6 posto na troškovima grijanja.

Ne zaklanjajte radijatore namještajem jer time zaustavljate protok zraka, odnosno topline.

Povremeno ispuštajte zrak i vodu iz radijatora.

Redovito čistite radijatore, jer nečistoća ometa prijenos topline.

Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina.

Ne postavljajte termostat u blizini izvora topline jer će pokazivati krive vrijednosti.

Omogućite sunčevoj svjetlosti da prirodnim putem zagrijava prostorije

Redovito servisirajte i čistite plinski bojler.

Razmislite o ugradnji kondenzacijskog bojlera, jer on neiskorištenu paru pretvara u energiju, čime možete smanjiti potrošnju plina i do 20 posto.

Ušteda struje

Iako su skuplji, uređaji A energetske učinkovitosti troše osjetno manje električne energije i dugoročno su isplativa investicija, a u posljednje vrijeme kupnju ovakvih uređaja sufinancira država.

Uređaje koji su veći potrošači, poput perilice rublja, koristite u doba dana kada je struja jeftinija (zimi iza 21, a ljeti iza 22 sata).

Isključujte iz utičnica sve uređaje koje trenutno ne koristite, jer čak i tijekom mirovanja troše određenu količinu struje.

Maksimalno koristite dnevno svjetlo, jer rasvjeta u kućanstvu troši 10 do 15 posto ukupne potrošnje struje.

Zamijenite obične štednim žaruljama, jer troše oko šest puta manje električne energije i imaju do deset puta duži vijek trajanja.

Uvedite u dom led rasvjetu gdje god je moguće.

Pri kupnji klima uređaja obratite pažnju na faktor hlađenja ili grijanja, koji se kreće od 2,5 do 4. Što je faktor veći, uređaj je energetski efikasniji.

Tijekom ljetnih mjeseci hlađenje podesite na 25 stupnjeva, jer svaki stupanj niže troši i do 5 posto više struje.

Za vrijeme rada klima uređaja eliminirajte nepotrebne toplinske izvore u prostoru.

Ne hladite prostorije u kojima ne boravite.

Ako klima uređaj radi zatvorite prozore.

Postavite hladnjake i ledenice na što hladnije mjesto u kući, a ne pokraj pećnice ili nekog drugog izvora topline.

Vrata hladnjaka ne držite otvorena duže nego što je potrebno.

Perilicu suđa koristite onda kada je u potpunosti popunjena suđem.

Izbjegavajte program sušenja u perilici suđa, jer nepotrebno troši električnu energiju.

Odaberite niže temperature pranja na perilici rublja i suđa, jer na zagrijavanje vode za pranje odlazi i do 90 posto ukupne potrošnje energije tih uređaja.

Kao što vidite, štedjeti možete na sitnicama, ali i na način da ignorirate želju za kupovinom novog para cipela ili video igrice. To znači da ćete u budućnosti imati više izbora. Odluka je na vama.

Preporučujemo još