Kako uštedjeti kao mlada osoba?

By , in Savjeti za štednju on .
novac euri

Ovi savjeti će vam pomoći da uštedite koju marku svaki mjesec. Ključnu ulogu u tom procesu igraju ustrajnost, motiviranost i organiziranost.

Temelj svake štednje su motiv i plan. Ako si postaviš cilj i svakoga dana uštediš barem jednu kunu, uvidjet ćeš da ti je cilj svakim danom sve bliži. Ali, prije svega moraš znati nekoliko stvari:

✓ Postavi si realan cilj.

Ako, primjerice, želiš uštedjeti za vozački ispit koji stoji oko 7000 kuna, to je tvoj cilj. Ili možda želiš na maturalac, a znaš da ti roditelji teško mogu dati 4000 kuna odjednom pa ti je jedino rješenje štednja. Kad tako postaviš cilj, sve se mijenja – štednja više nije odricanje, nego zadovoljstvo jer ideš prema onome što želiš.

✓ Napravi plan štednje.

Kao i kod svakog matematičkog računa, postavi jednadžbu. Ako ti je potrebno 7000 kuna za vozački ispit, znači da ćeš ga, izdvajajući oko 250 kuna svakog mjeseca tijekom 3. i 4. razreda srednje škole, moći samostalno platiti odmah nakon mature. Ili, ako maturalno putovanje stoji 4000 kuna, znači da svakog mjeseca tijekom 1. i 2. razreda moraš na stranu staviti oko 200 kuna kako bi u trećem razredu mogao bezbrižno na put.

✓ Postavi si ograničenja u potrošnji.

Uštedjeti nešto od malog džeparca nije lako. Ali je ipak dostižno. Popij kavu ili sok manje, nemoj olako posegnuti za cipelama koje ti se već sutra neće sviđati, preskoči sladoled ili čokoladu… Napretek je prilika za malu, ali važnu uštedu, i to svakoga dana.

✓ Razmisli na kojim još sitnicama možeš uštedjeti.

Primjerice, ponesi sendvič od kuće za koji ćeš iskoristiti ono što su roditelji već nabavili za cijelu obitelj umjesto da trošiš džeparac na kupovne sendviče i grickalice. Ako voliš ići u kino i ne želiš se odreći tog užitka, potraži akcijske dane i sate projekcija. Za izlazak s društvom ponesi samo onoliko novca koliko misliš potrošiti. Kupuj odjeću i obuću na sezonskim sniženjima i akcijama, iskoristi bonove za popuste i slično.

Vidiš, i nije tako teško odreći se nekih sitnica na koje svakodnevno trošiš novac. Samo budi ustrajan u namjeri i vidjet ćeš kako „lova do krova“ nije samo mit, može se dogoditi baš tebi!

Preporučujemo još